«Ο προϋπολογισμός καλύπτει ανάγκες και σηματοδοτεί την έξοδο από την κρίση»

Τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

«Προϋπολογισμό ανάγκης, αλλά συγχρόνως και προϋπολογισμό που θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την κρίση και θα οδηγήσει σε ρυθμούς ανάπτυξης τη χώρα», χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2021 ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, κατά την πρώτη τοποθέτησή του στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ο βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε ότι στον Προϋπολογισμό του 2021 δεν υπάρχει κανένας φόρος και καμία επιβάρυνση, γεγονός που αποδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να βάλει «πλάτη» αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα. Επίσης, τόνισε ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, στον οποίο είναι εμφανές το αποτύπωμα της πανδημίας, αποτελεί το μόνο υγιή δρόμο για την ανόρθωση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του ο Χρήστος Μπουκώρος τόνισε τα εξής: «Το πιο σημαντικό είναι ότι και στον νέο προϋπολογισμό δεν βλέπουμε κανένα νέο φόρο και καμία επιβάρυνση. Αυτό δείχνει τον προσανατολισμό της κυβέρνησης, από την ημέρα που ανέλαβε, μετά την εντολή του ελληνικού λαού, την 7η Ιουλίου του 2019, μέχρι και σήμερα και, μάλιστα, κάτω από πολύ δύσκολες περιστάσεις, τον προσανατολισμό για αποκλιμάκωση των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών. Νομίζουμε ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που θα ωθήσει την οικονομία και γενικά, αλλά ιδιαίτερα μετά την πανδημία.

Κανένας νέος φόρος, καμία επιβάρυνση!

Διατύπωσε η πλευρά της αντιπολίτευσης την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει περισσότερους φόρους σε απόλυτους αριθμούς. Αυτή η θέση, εδράζεται στην εκτιμώμενη ανάπτυξη, ενδεχομένως και στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων. Όμως, καμία νέα επιβάρυνση δεν φέρνει ο νέος προϋπολογισμός, αντιθέτως αποκλιμακώνει παλαιότερες επιβαρύνσεις.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν επιβαρύνει κατά κανένα τρόπο τον ελληνικό λαό. Και όχι μόνο αυτό αλλά και στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, ψηφίστηκε η αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% και επιπλέον 0,9% από την προηγούμενη μείωση συνολικά 3,9%, που σημαίνει μείωση του μη μισθολογικού κόστους επ’ ωφελεία εργαζομένων, περίπου 2 εκατομμυρίων εργαζομένων και 265.000 επιχειρήσεων. Θέλοντας και μη ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους βασίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό και στο έδαφος που δημιουργεί η τρέχουσα χρονιά και η εκτέλεση του προηγούμενου προϋπολογισμού. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα από τον Μάρτιο μέχρι αυτή την ώρα που συζητάμε τον προϋπολογισμό;

Είχαμε να αντιμετωπίσουμε δύο μεγάλες προκλήσεις την έκρηξη της πανδημίας και το αποτύπωμά της στην κοινωνία και στην οικονομία και τις προκλήσεις της γείτονος Τουρκίας που επίσης έχουν οικονομικό αποτύπωμα. Τι έκανε και τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτό;

Έχοντας αφήσει τα ταμειακά διαθέσιμα στο ύψος που τα παρέλαβε, δηλαδή περίπου στα 37 και κάτι δισεκατομμύρια ευρώ, βρήκε τους τρόπους εκείνους για να μειώσει αυτό το αρνητικό αποτύπωμα της πανδημίας. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν μέχρι σήμερα είναι 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Πού βρέθηκαν αυτά τα χρήματα; Οι φόροι δεν αυξήθηκαν, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι τα ίδια, φυσικά λοιπόν με δανεισμό. Ευτυχώς, φθηνό δανεισμό, με μεσοσταθμικά επιτόκια κοντά στο 0,90%. Ο φθηνότερος δανεισμός στην ιστορία της χώρας. Έτσι εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι αυτοί πόροι, βεβαίως τα επιτόκια μπορεί να έχουν υποχωρήσει παγκοσμίως σε αυτή την εποχή, πλην, όμως η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από πολύ ισχυρότερες οικονομίες.

Αυτό συμβαίνει, γιατί η σημερινή κυβέρνηση έχει κτίσει αξιοπιστία, έχει κτίσει ένα κεφάλαιο αξιοπιστίας και αυτό το λένε οι αγορές με το φθηνό δανεισμό, το λένε οι οίκοι αξιολόγησης που βελτιώνουν το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα, πρόσφατα εν μέσω πανδημίας, το λένε οι εκθέσεις αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το λένε και τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Δεν είναι κάτι που το ισχυρίζεται η κυβέρνηση αβάσιμα. Βεβαίως, μπορούμε να συνεχίζουμε επ’ αόριστο με δανεικά; Όχι, δεν είναι αυτή η φιλοσοφία της κυβέρνησης, η ανάγκη της εποχής είναι που επέβαλε αυτή την πολιτική.

Ελπίζουμε, λοιπόν, με την έλευση των εμβολίων και την εξομάλυνση της κατάστασης και την επιστροφή της κανονικότητας, η οποία όσο συντομότερα καταστεί εφικτή τόσο το καλύτερο για όλους μας, να πάμε σε μια νέα περίοδο με αναπτυξιακούς ρυθμούς, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να αφήσουμε πίσω την κρίση».

Τέλος, ο Χρήστος Μπουκώρος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός προβλέπει, μεταξύ των άλλων, 600 εκατομμύρια επιπλέον σε σχέση με το 2020, για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, για την ενίσχυση του ΟΠΕΚΑ, ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι «είναι εμφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει «πλάτη» στις πλέον ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.