ΟΕΒΕΜ: Με αυτοπεποίθηση βλέπουν οι μικρομεσαίοι τη νέα δεκαετία

Όπως τόνισε ο Τρύφων Πλαστάρας στην κοπή της πίτας

Το γεγονός ότι μετά από δέκα πολύ δύσκολα χρόνια με την υπερφορολόγηση, την υπερχρέωση και την έλλειψη ρευστότητας να γονατίζει χιλιάδες επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίοι που άντεξαν όλο αυτόν τον οικονομικό εφιάλτη, ατενίζουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τη νέα δεκαετία που ανοίγεται μπροστά τους και είναι έτοιμοι να κάνουν μια νέα αρχή κινούμενοι στους άξονες της ψηφιοποίησης, της συνεργασίας και της εξωστρέφειας, επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφων Πλαστάρας στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, σήμερα στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά.

Όπως είπε, στόχος είναι οι μικρομεσαίοι να μπορέσουν να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας συγκρατώντας το brain drain και να θωρακίσουν την εθνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, μια μεγάλη επαγγελματική ομάδα που δέχτηκε ισχυρά κτυπήματα εν μέσω κρίσης είναι οι μικρομεσαίοι. Είναι οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες στήριξαν τόσο μέσα στην κρίση όσο και τώρα, δυνατά και πλειοψηφικά τον τομέα της απασχόλησης. Με άλλα λόγια οι μικρομεσαίοι απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων σε πανελλαδικό επίπεδο κατέχοντας σε αυτό τον τομέα ένα ποσοστό πάνω από 90%. Είναι αυτοί που στη νέα δεκαετία προσπαθούν να βρουν το νέο βηματισμό τους σε μια νέα εποχή, με καινούρια δεδομένα που δημιουργούνται από την τεχνολογική εξέλιξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναδιάρθρωση της οικονομίας αλλά και τις νέες προκλήσεις.

Τα τρία βασικά προβλήματα της κρίσης
Τρία ήταν τα βασικά προβλήματα που παρατηρήθηκαν εν μέσω κρίσης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, η υπερχρέωσή τους και η έλλειψη ρευστότητας, ανέφερε ο κ. Πλαστάρας.
Πιο αναλυτικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη γι’ αυτούς κατάσταση που διαμορφώθηκε από την άγρια φορολογική λαίλαπα στα πολύ δύσκολα δέκα μνημονιακά χρόνια με ποσοστά φορολογικών επιβαρύνσεων που όμοιά τους δεν είχαν υπάρξει ποτέ, τουλάχιστον στην νεότερη ιστορία, ακόμη και, όταν η χώρα είχε υψηλό ποσοστό ανάπτυξης. Αυτή η υπερφορολόγηση οδήγησε αρκετές επιχειρήσεις στην υπερχρέωση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε καμία από τις ρυθμίσεις που «έτρεξαν» την προηγούμενη περίοδο. Συμπληρωματικά στα παραπάνω είχαν να αντιμετωπίσουν και τη σημαντική απουσία ρευστότητας καθώς η πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Όλα τα προαναφερθέντα προκάλεσαν ένα ασφυκτικό και αντιαναπτυξιακό πλαίσιο που έπνιξε αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αρκετές άλλες μετρούν ακόμη και σήμερα τα τραύματά τους.

«Η αντίδραση της σημερινής κυβέρνησης στα παραπάνω μας βρίσκει εν μέρει σύμφωνους στο κομμάτι της φορολογίας, καθώς επιβάλλεται η αποκλιμάκωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών και έστω και αυτή η μικρή πτώση τους θα αποτελέσει μια μικρή «ανάσα» για τις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ το κομμάτι του ασφαλιστικού μας δείχνει μια επιστροφή στο παρελθόν και εκφράζουμε σημαντικές επιφυλάξεις. ότι και τα υψηλά εισοδήματα θα ενταχθούν στις χαμηλές κλάσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.

Απώλειες ακόμη και ακινήτων για επιχειρήσεις
Ο Τρύφων Πλαστάρας προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα οδηγηθούν αρκετές επιχειρήσεις σε απώλειες ακόμη και ακινήτων, καθώς την Άνοιξη λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ η ρευστότητα από διάφορες πηγές χρηματοδότησης, όπως οι τράπεζες, ακόμη και σήμερα είναι ένα στοίχημα για πολλές από αυτές.

Όπως ανέφερε, στα «κόκκινα» δάνεια δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις των συνδικαλιστικών φορέων μας για προτίμηση του δανειολήπτη πριν αυτά δοθούν στα funds. Πιο συγκεκριμένα, η πρότασή μας ήταν το δάνειο που είχε ένας δανειολήπτης και δεν μπορούσε να το ικανοποιήσει, αντί η Τράπεζα να το πουλήσει σε ένα fund στο 20% έως 30% της αξίας του, να καλούσε τον δανειολήπτη προσθέτοντας και ένα κέρδος για την τράπεζα. Δυστυχώς η πρότασή μας απορρίφθηκε, τα δάνεια μεταφέρονται στα funds, όπου θα υπάρξει αξιολόγηση και αντίστοιχη αντιμετώπιση των δανειοληπτών.

Το νέο τοπίο και οι τρεις πυλώνες προόδου
Με δεδομένη αυτή την δύσκολη κατάσταση που διαμορφώθηκε στα χρόνια της κρίσης, οι μικρομεσαίοι που άντεξαν και επιβίωσαν με γενναίο τρόπο, καλούνται πλέον να κοιτάξουν προς το μέλλον, επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.
Μπροστά σε αυτό το νέο τοπίο τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες, η συνεργασία, η ψηφιοποίηση και η εξωστρέφεια. Αυτό ήταν και το κεντρικό συμπέρασμα από το πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο μικρομεσαίων επιχειρήσεων Κεντρικής Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 στον Βόλο και θα διεξάγεται κάθε χρόνο, τόνισε.

Στόχος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι η παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Πλέον η αγορά είναι όλος ο κόσμος και έννοιες, όπως ψηφιοποίηση, πλατφόρμες, τάμπλετ, smartphone είναι άμεσα συνυφασμένες με τη νέα δεκαετία.
Η ΟΕΒΕΜ, τόνισε ο πρόεδρος, έβαλε τον σπόρο για τις έννοιες αυτές. Έννοιες που θα διατηρήσουν την κοινωνική συμμετρία, αλλά ταυτόχρονα θα διατηρήσουν και το «πρωτογενές κεφάλαιο» στη χώρα μας. Εγκληματούμε, όταν ακατέργαστα «διαμάντια» με τεράστιες προδιαγραφές τα αφήνουμε άνευ όρων στο έλεος των σειρήνων του εξωτερικού.
«Χιλιάδες ευρώ και χιλιάδες νέοι χάθηκαν στο εξωτερικό κατά την περίοδο της κρίσης χωρίς να ευθύνονται, Ως εδώ. Φτάνει πια. Το 2050, όπως έχουν δείξει πρόσφατες μελέτες, θα είμαστε μια χώρα γερόντων. Μας ενδιαφέρει; Και αν όχι εμάς, σίγουρα ενδιαφέρει τα παιδιά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σταθερό φορολογικό, ασφαλιστικό σύστημα
Στη νέα εποχή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει και μπορούν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο τόσο στην απασχόληση όσο και στην καινοτομία. «Αυτό που ζητούν είναι κανονικότητα, ισονομία, ισότητα, φορολογία εφάμιλλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σταθερό φορολογικό σύστημα, σταθερό ασφαλιστικό σύστημα, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Με όρους ευρωπαϊκής ισότητας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο θα επιζήσουν, αλλά θα αυξηθούν, γιατί αυτοί ξέρουν, γιατί αυτοί μπορούν», κατέληξε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.