Ογκολογική κλινική με χρηματοδότηση και γιατρούς ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο

Προσωρινή λύση σε Λάρισα και Λαμία για τους καρκινοπαθείς

Την ανάγκη το Νοσοκομείο Βόλου να αποκτήσει Ογκολογική Κλινικής, τουλάχιστον δύο ακόμη ογκολόγους και την ανάλογη χρηματοδότηση, τονίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα που προέκυψε με τα νέα περιστατικά καρκινοπαθών που δεν εξυπηρετούνται και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ψήφισμα διαμαρτυρίας. Ο διοικητής του Νοσοκομείου και δημοτικός σύμβουλος Ματθαίος Δραμητινός, ανακοίνωσε σε σύσκεψη που έγινε στην 5η ΥΠΕ, βρέθηκε προσωρινή λύση, καθώς θα κλείνονται ραντεβού από το Νοσοκομείο Βόλου με τα Νοσοκομεία Λάρισας και Λαμίας και θα καλύπτονται και τα οδοιπορικά έξοδα μέσω του Συλλόγου καρκινοπαθών.

Σε ενημέρωση που έκανε ο ανεξάρτητος σύμβουλος και διοικητής του Νοσοκομείου Ματ. Δραμητινός , ανέφερε ότι από 1/1/12016 μπήκαν τα χημειοθεραπευτικά στον προϋπολογισμό των Νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ που είναι φάρμακα μεγάλης αξίας αλλά δεν αυξήθηκε αντίστοιχα ο προϋπολογισμός των Νοσοκομείων.
Όταν ανέλαβε ο ίδιος, το μπάτζετ αυτών των φαρμάκων είχε τελειώσει, ενώ η δαπάνη και τα νέα περιστατικά καρκίνου αυξάνονται συνεχώς. Από τα 49 εκ. € που ήταν η χρηματοδότηση για φάρμακα το 2016, ο προϋπολογισμός για το 2017 προβλέπεται στα 5,3 εκ. € (από τα οποία το 50% προορίζεται για τις χημειοθεραπείες). «Το πρώτο τρίμηνο του 2017 η δαπάνη αυξήθηκε και η φαρμακευτική δαπάνη του Νοσοκομείο θα ‘βγαινε off και τον Ιούλιο δε θα είχαμε χρήματα, ούτε Depon να πάρουμε και γι αυτό προσπαθήσαμε να το εξορθολογήσουμε», δήλωσε ο Μ. Δραμητινός.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το τμήμα χημειοθεραπείας είναι μονάδα και σε καμία περίπτωση τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου στην περιοχή δεν μπορούν να καλυφθούν από αυτή τη μονάδα, ενώ από τον Σεπτέμβριο στο νέο οργανισμό προβλέφθηκε και ζητείται ογκολογική κλινική. «Είμαι διοικητής επτά μηνών. Οι προηγούμενοι δεν φρόντισαν να κάνουν ογκολογική κλινική» είπε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Δραμητινός μάλιστα ανακοίνωσε ότι βρέθηκε προσωρινός τρόπος διευθέτησης των νέων περιστατικών. «Σε συνάντηση που έγινε το μεσημέρι με την 5η ΥΠΕ, βρέθηκε προσωρινός τρόπος να εξυπηρετούνται τα νέα περιστατικά σε Νοσοκομεία Λάρισας και Λαμίας και να καλύπτουμε και τα οδοιπορικά τους μέσω του συλλόγου καρκινοπαθών» είπε χαρακτηριστικά.

«Να μην παζαρεύεται καμία ανθρώπινη ζωή»
Ο ανεξάρτητος σύμβουλος και πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Νίκος Χαυτούρας, ανέφερε ότι οι σφιχτοί προϋπολογισμοί είχαν αντίκτυπο και προς τον κ. Δραμητινό είπε ότι το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλα Νοσοκομεία και τον Σεπτέμβριο πρόβλημα χρηματοδότησης.

«Καμία ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να παζαρεύεται με βάση τα μνημόνια. Φθάσαμε εδώ που φθάσαμε γιατί οι προϋπολογισμοί είναι μικροί και να μην ρίχνουμε τα βάρη αλλού. Ο κ. Πολάκης με λόγο ανήθικο προσπάθησε να κατασυκοφαντήσει τον συνάδελφο ογκολόγο Γιώργο Ρήγα. Βλέπουμε μια ανακολουθία στις πράξεις και στα έργα του Υπουργείου και των διοικούντων», είπε ο κ. Χαυτούρας. Ο ίδιος είπε ότι προσπαθούν να αντιστρέψουν την τραγική υποστελέχωση και πρόσθεσε ότι οι νέες χημειοθεραπείες θα πρέπει να γίνονται εδώ στο Νοσοκομείο.
Ζήτησε δε να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης και να στηριχτεί ο γιατρός που ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Μουλάς είπε ότι «δε θα στήσουμε στον τοίχο τον κ. Δραμητινό. Είναι ένα εκτελεστικό όργανο που λαμβάνει εντολές άνωθεν», με τον κ. Δραμητινό να απαντά ότι «έχω εμπειρία. Είναι ένα σοβαρό θέμα που αγγίζει λεπτές ιστορίες. Δε θα κάνουμε αλητιλίκι εδώ» αναφέροντας ότι το Νοσοκομείο διεκδικεί δικαστικά 150.000ευρώ για την υπόθεση με τα ορθοπεδικά.
Ο κ. Μουλάς απάντησε ότι αλητιλίκι είναι αυτό που κάνει ο Πολάκης που αβασάνιστα θίγει τον γιατρό και κάλεσε τον κ. Δραμητινό να μην χασκογελά γιατί δε θα έχει μούτρα να κυκλοφορήσει.

Οι μειοψηφίες
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς, τόνισε ότι έχει τεράστια κοινωνική διάσταση το θέμα, τονίζοντας ότι «πλέον δε μιλάμε για παθογένεια του ΕΣΥ, αλλά για μεγάλο πρόβλημα, συνέπεια των μνημονίων. Η χώρα έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο. Το πρόβλημα συνεχώς θα διογκώνεται και μην ξεχνάμε ότι καρκινοπαθείς δεν είναι αυτοί μόνο στα περιφερειακά Νοσοκομεία αλλά κι αυτοί που πάνε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».
Ο ίδιος πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα με πολιτική διάσταση για να πάψει ο υπουργός να λαϊκίζει και ο συγκεκριμένος υπερβάλει σε λαϊκισμό. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι στο Νοσοκομείο Βόλου οι θεραπείες ήταν ακριβές και στα άλλα Νοσοκομεία φθηνές. Η κοινωνία ξέρει από τον Βόλο ότι άνθρωποι φεύγουν γιατί δεν αντέχει το Ογκολογικό Τμήμα. Η πατρίδα μας είναι υπό οικονομική κατοχή κι αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις την υγεία», υπογράμμισε.

Η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, τόνισε ότι όλα τα θέματα υγείας είναι ευαίσθητα για τους δημότες, πόσο μάλλον θέματα καρκίνου. Όπως είπε, μπορεί να υπάρχει το οικονομικό θέμα, αλλά θα πρέπει ο κόσμος να εξυπηρετείται στον τόπο που ζει. «Αν ακόμη και με αυξημένη χρηματοδότηση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, πρέπει να προβλεφθεί με χρονοδιαγράμματα για να μη μείνουν χωρίς θεραπείες και να στηρίξουμε το αίτημα για Ογκολογική Κλινική με επιπλέον γιατρούς και χρηματοδότησης», δήλωσε.

Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Μιχάλης Μιτζικός , άσκησε κριτική στους έξι ανεξάρτητους λέγοντας ότι «ό,τι έχει να κάνει με θέματα Υπουργείο σιωπή από τους έξι, ενώ πριν τρία χρόνια ξεσηκώνονταν», με την κ. Κοκκινάκη να του απαντά «Ότι θυμάσαι χαίρεσαι». Ο κ. Μιτζικός δήλωσε ότι είναι αντικειμενική ευθύνη της Διοίκησης κι αδιανόητο να στέλνουμε ανθρώπους – καρκινοπαθείς αλλού. «Είναι δυνατόν να φτάνουμε στο και πέντε;» είπε με την κ. Κοκκινάκη να παρεμβαίνει και τον κ. Μιτζικό να συνεχίζει «αδιανόητο αυτό που γίνεται λες και είναι ζώα. Αυτοί οι πέντε καρκινοπαθείς να μην πάνε αλλού».

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, είπε ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες πολιτικές ευθύνες διαχρονικές για την κατάσταση της υγείας στη χώρα, προτείνοντας να γίνει άμεσα Ογκολογική Κλινική με ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ανάλογες χρηματοδοτήσεις.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας είπε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η αξία της ανθρώπινης ζωής κάνοντας λόγο για μεγάλα σκάνδαλα στη δημόσια υγεία και στα δημόσια έργα, με τον κ. Μουλά να τον διακόπτει. Η ανεξάρτητη σύμβουλος Φωτεινή Κοκκινάκη, πρότεινε να βγει ψήφισμα μέσω του οποίου θα ζητείται δημιουργία ογκολογικής κλινικής αύξηση χρηματοδότησης για το φάρμακο και πρόσληψη γιατρών. Ένταση σημειώθηκε όταν το λόγο πήρε, ο κ. Χαυτούρας, καταγγέλλοντας τον κ. Γαργάλα ότι παίρνει έργα του δημοσίου και τον κ. Γαργάλα να τον χαρακτηρίζει «φθηνό».

Ο κ. Χαυτούρας κάλεσε τους πολίτες να ξεσηκωθούν, ενώ ο Ματθ. Δραμητινός διευκρίνισε ότι τον Δεκέμβριο η Διοίκηση δημιούργησε μια επιπλέον θέση ογκολόγου.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Μουλάς, στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπήρξε ανακοίνωση από τον Ιατρικό Σύλλογο, ούτε για την επίθεση του Υπουργού στου γιατρούς, εκτιμώντας ότι η λύση που ανέφερε ο Διοικητής είναι προσωρινή.

Κατά τη διάρκεια ανάγνωσης επερωτήσεων, αναγνώστηκε επερώτηση της «Επιλογής Ευθύνης» και κλείνοντας ο κ. Μουλάς σχολίασε το γεγονός ότι η επερώτηση συνοπογράφεται κι από τον Απ. Παπατόλια και κατά πόσο αυτό είναι σωστό με την επικεφαλής της παράταξης κ. Οικονόμου να απαντά ότι ο κ. Παπατόλιας, ότι μπορεί να μην έρχεται στις συνεδριάσεις αλλά κρατεί την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.