Οι «Πράσινοι -Οικολογία» για τα ρέματα των Περιφερειών

φωτογραφία αρχείου

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι «Πράσινοι- Οικολογία» σχετικά με τους καθαρισμούς των ρεμάτων τόσο στη Μαγνησία όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στις παρεμβάσεις σε ολόκληρα ποτάμια, ζητώντας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά να σταματήσουν οι αντιεπιστημονικές αυθαιρεσίες των Περιφερειών.

Ειδικότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «πριν μια εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να στείλει τη χώρα μας στο ευρωδικαστήριο για τη μη αναθεώρηση των σχεδίων για τις πλημμύρες τονίζοντας ότι «η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει επανεξετάσει, δεν έχει εγκρίνει και δεν έχει υποβάλλει εκθέσεις για τα οικεία σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού, ούτε για τα οικεία σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας».

Και πριν λίγο καιρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και ποινές που επιβάλλονται για αυτά, αναγνωρίζοντας ως «εγκλήματα», «ειδικά αδικήματα» ή «οικοκτονία» πράξεις που οδηγούν στην καταστροφή οικοσυστημάτων.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα συνεχίζουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα και να επιδιδόμαστε, μεταξύ άλλων, στην ανελέητη επίθεση στα υδάτινα οικοσυστήματα. Νέο κρούσμα αποτελεί το σχεδιαζόμενο έργο ‘’Αποκατάσταση των εκβολών του Αξιού Ποταμού στο Νομό Θεσσαλονίκης’’ της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, που μόνο ως οικολογική καταστροφή μπορεί να χαρακτηρισθεί. Το έργο, όπως και ανάλογα έργα «καθαρισμών κοίτης» ή αντιπλημμυρικά που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα ποτάμια, ρέματα και χειμάρρους με ευθύνη των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων των Περιφερειών, στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μη αντιστρέψιμη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα δεν αποτελεί καν έργο “αποκατάστασης εκβολών”, αλλά μια αδικαιολόγητη εκτροπή κοίτης, που βρίσκει αντίθετους τόσο τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, όσο και τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κ. Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, δηλαδή τον αρμόδιο φορέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος! Σύμφωνα, μάλιστα, με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, «η στερεομεταφορά του ποταμού είναι πλέον μικρή. Ωκεανογραφικές και γεωγραφικές μελέτες για την εξέλιξη του Δέλτα του Αξιού δείχνουν ότι η εναπόθεση έχει σταματήσει εδώ και δεκαετίες….. . Επιπλέον πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ανάντη στον Αξιό, στην περιοχή του Κιλκίς, υπάρχουν μονάδες απόληψης άμμου για τη διάθεσή της στον κατασκευαστικό τομέα».

Γιατί, λοιπόν, η Περιφέρεια επιλέγει να αγνοήσει τους ειδικούς επιστήμονες και να προχωρήσει σε ένα έργο, που δεν έχει λόγο να υλοποιηθεί; Γιατί πίσω από κάθε καταστροφή ποταμών, ρεμάτων και χειμάρρων, που πλήττει τη χώρα μας από άκρη σε άκρη τα τελευταία χρόνια κρύβονται οι ενέργειες μιας Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων μιας οικείας Περιφέρειας; Λούρος (Ήπειρος), Κηρέας (Εύβοια), Αγγίτης ποταμός (Σέρρες), Κραυσίδωνας (Βόλος), χείμαρροι του Νοτίου Πηλίου, Αξιός, είναι μόνο τα τελευταία θύματα αυτών των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων, που αγνοούν επιδεικτικά τους ειδικούς επιστήμονες και σχεδιάζουν και υλοποιούν καταστροφικά έργα με αποκλειστική ευθύνη μηχανικών και εργολάβων. Και σταματούν την καταστροφή μόνο όταν σταματήσουν τα λεφτά, όπως στη Μαγνησία που η έλλειψη κονδυλίων «ανάγκασε» την Αντιπεριφερειάρχη να σταματήσει τους «καθαρισμούς».

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ απαιτούμε να μπει τέλος στις αυθαιρεσίες των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων! Τα υδάτινα οικοσυστήματα είναι πολύτιμα οικοσυστήματα που προστατεύονται με σημαντική περιβαλλοντική νομοθεσία για το πλήθος των ωφελειών τους και κακώς τα διαχειρίζονται μηχανικοί! Απαιτούμε να μην γίνουν ούτε ο Αξιός ούτε κανένα ρέμα παιχνιδάκια για τις τσέπες των εργολάβων».

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.