«Οι συντάξεις καθυστερούν σήμερα από δύο ως και τέσσερα χρόνια (!)»

Όπως τονίστηκε σε Πανθεσσαλική συγκέντρωση στον Βόλο. Πανελλαδικό συλλαλητήριο ετοιμάζουν οι συνταξιούχοι

Με Πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει την 1η Οκτωβρίου 2021 – ανάλογα με την πορεία της πανδημίας – θα κορυφωθούν οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, που αντιμετωπίζουν όπως αναφέρουν, μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα, ενώ διαμαρτύρονται και για το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Τα παραπάνω τονίστηκαν στην πρώτη Πανθεσσαλική συγκέντρωση που έγινε χθες στο Εργατικό Κέντρο Βόλου με τη συμμετοχή προεδρείων συνταξιούχων από τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας.
Ο Χρήστος Κολοβός οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ τόνισε ότι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω και της πανδημίας ξεκίνησαν οι δια ζώσης περιφερειακές συσκέψεις για να συζητηθούν τα προβλήματα και οι προτάσεις.
Όπως είπε, είναι φανερό ότι τα προβλήματα που υπήρχαν και αυτό που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας, μεγαλώνουν και κάνουν τη ζωή των συνταξιούχων και των εργαζομένων, ακόμη πιο δύσκολη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματα της προηγούμενης, όπως υπόσχονταν, αλλά δεν προχώρησε τίποτα, καθώς οι καθυστερήσεις στην απόδοση των συντάξεων συνεχίζεται, ο ΕΦΚΑ είναι υπό διάλυση, αναθέτει τις συντάξεις σε λογιστικά και δικηγορικά γραφεία και οδεύει προς ιδιωτικοποίηση. Επίσης τόνισε ότι στους συνταξιούχους δίνεται αρχικά η εθνική σύνταξη των 384 €, στη συνέχεια βγαίνει η έναντι και στο τέλος η σύνταξη που κάθε δικαιούχου.
Ο κ. Κολοβός τόνισε ότι οι συντάξεις καθυστερούν σήμερα από δύο ως και τέσσερα χρόνια (!), ενώ υπάρχουν περιπτώσεις στον ΟΑΕΕ εργαζομένων από 30 ως 33 χρόνια, την περίοδο της κρίσης δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, έχουν οφειλές και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη. Επίσης τόνισε ότι οι συνταξιούχοι μένουν εκτός του κοινωνικού και θεραπευτικού τουρισμού.
Ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας κάλεσε τους συνταξιούχους να βγουν στο δρόμο και να παλέψουν, γιατί τα πράγματα θα δυσκολέψουν και να βάλουν χέρι και στις συντάξεις.
Ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας Γιώργος Ρούσσας ανέφερε ότι οι συσκέψεις είναι πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και έχουν σκοπό να ενημερώσουν τους συνταξιούχους για τις συναντήσεις που έγιναν στα υπουργεία το προηγούμενο διάστημα και τον προγραμματισμό των κινητοποιήσεων.
Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για το νέο ασφαλιστικό που προβλέπει και ιδιωτικές εταιρίες, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και δίνουν μήνυμα ότι θα δώσουν αγώνα για να μην περάσει κανένα αντισυνταξιοδοτικό και αντεργατικό μέτρο.
Οι συνταξιούχοι δηλώνουν ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους και απαιτούν μεταξύ άλλων, : Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα – κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με ανακεφαλαιοποίηση τους, να καλυφθούν από το κράτος όλα τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, που προκύπτουν από τα προβλήματα της πανδημίας. Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών, νομοθετική ρύθμιση της 13ης και 14ης σύνταξης, με αναπροσαρμογή του αφορολόγητου στην αναλογία του. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειά σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ. Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς προαπαιτούμενα, δίκες και αγωγές, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους. Να δοθεί άμεσα εφάπαξ ένα ποσό σε όσους οι συντάξεις τους χρονίζουν, κ.λ.π.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.