Π. Μαλινδρέτος: Με το νομοσχέδιο δεν καλύπτονται τα κενά στα Νοσοκομεία

Το μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΚΥΜ είπε ότι μόνο με προσλήψεις θα λυθεί το πρόβλημα

Το γεγονός ότι με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο που γίνει τη δυνατότητα και σε ιδιώτες γιατρούς να εργαστούν στα Νοσοκομεία, δεν θα βοηθήσει την κατάσταση και είναι εμβαλωματική λύση, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Παύλος Μαλινδρέτος μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Μαγνησίας. Όπως είπε το πρόβλημα υποστελέχωσης των Νοσοκομείων θα λυθεί μόνο με προσλήψεις, ενώ ζήτησε και αύξηση των μισθών στους γιατρούς για να στηριχτεί το σύστημα υγείας και να μην φεύγουν γιατροί στο εξωτερικό.

Όπως ανέφερε, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αυξήσουν τον μισθό των γιατρών. Δεν είναι λύση να λέμε στους γιατρούς των δημόσιων δομών υγείας να απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα, για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, ούτε και ο κόσμος έχει χρήματα για ιδιωτική ασφάλεια υγείας, ενώ τόνισε ότι υπάρχει χώρος και για την ιδιωτική υγεία.
«Μ’ αυτόν τον τρόπο δεν μπορούμε να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αυξήσουν τους μισθούς των γιατρών επιτέλους και όχι να κλείνουμε το μάτι βγείτε και λιγάκι έξω», ανέφερε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΚΥΜ.

Ο κ. Μαλινδρέτος τόνισε ότι οι υπερπροσπάθειες που έγιναν στην περίοδο της πανδημίας να μείνει το δημόσιο σύστημα υγείας όρθιο και το χειροκρότημα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ξεχάστηκαν και όχι μόνο, καθώς το Νοσοκομείο Βόλου αποδυναμώνεται και στέλνουμε γιατρούς σε άλλα νοσοκομεία, κατάσταση που έπρεπε να είχε τελειώσει χθες…
Ο ίδιος είπε ότι αυτό δεν είναι λύση, όπως δεν είναι και να έρχεται ένας ιδιώτης στο Νοσοκομείο να δουλεύει στο Νοσοκομείο τρεις μέρες και να ανοίγει το ιατρείο του άλλες δύο μέρες.

Ο νεφρολόγος τόνισε ότι υπάρχουν ικανά στελέχη και ανθρώπους που ξέρουν τα προβλήματα και από την περιοχή μας στη ΝΔ και διερωτήθηκε γιατί το υπουργείο Υγείας δεν το στελεχώσουν με έναν άνθρωπο που ικανότητες που θα μπορέσει να δώσει λύσεις και πρόσθεσε ότι αυτά που προτείνει το υπουργείο δεν γίνεται να εφαρμοστούν πρακτικά.
«Δεν μιλάμε για την περίπτωση που καλούμε έναν ιδιώτη χειρουργό, έναν ενδοκρινολόγο, έναν ρευματολόγο ή έναν αγγειοχειρουργό εκτάκτως να μας βοηθήσει, που οι άνθρωποι προς τιμήν του έρχονται χωρίς να πληρώνονται, κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια», τόνισε.

Ο κ. Μαλινδρέτος σημείωσε ότι και ο ιδιωτικός τομέας έχει θέση στο σύστημα υγείας, όμως ο ίδιος δεν βλέπει πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως έχει προβλεφθεί, θα βοηθηθεί η λειτουργία των νοσοκομείων και θα λύσει τα προβλήματα υποστελέχωσης.

«Υπάρχει η δυνατότητα της βοήθειας και συνεργασίας και ιδιωτών γιατρών στο Νοσοκομείο, όπως έγινε επί Covid, αλλά, άλλο είναι αυτό και άλλο να μην κάνεις τις προσλήψεις που πρέπει να κάνες για τις κενές θέσεις που υπάρχουν και να περιμένεις ότι με εμβαλωματικές λύσεις θα προχωρήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο γιατρός.

Στο εξωτερικοί πολλοί γιατροί
Ο ίδιος είπε ότι η Ελλάδα θεωρητικά έχει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν πληθυσμού ποσοστό ιατρών, στην πράξη όμως όλοι οι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό, με καλύτερες εργασιακές συνθήκες, εξασφάλιση και των οικογενειών τους και τετραπλάσιες αποδοχές. Όπως είπε, για να επιστρέψουν οι γιατροί στην Ελλάδα πρέπει να γίνει αύξηση των μισθών, ώστε να λυθεί και το πρόβλημα προκηρύξεων θέσεων, που έχει αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρονται γιατροί.
Ο κ. Μαλινδρέτος τόνισε ότι οι ξένοι έφτασαν στο σημείο να πληρώνουν τα εισιτήρια ενός γιατρού για να επισκεφθεί το μέρος που θα δουλέψει και που θα μείνει, αν δεχτεί τη θέση…

Αναφορικά με τις αυξήσεις, το μέλος της ΕΙΝΚΥΜ είπε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση στο μισθό των γιατρών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και στις ΜΕΘ, που είναι σωστό, αλλά δεν είναι οι μόνοι τομείς που υπάρχουν ελλείψεις.

Τέλος, για το θέμα της κάλυψης των εφημεριών, είπε ότι η μετακίνηση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας, που γίνεται διαχρονικά, είναι μια προσωρινή λύση και θα συνεχίσει να γίνεται μέχρι να δοθεί μια πιο μόνιμη λύση.
Επίσης είπε ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού στα Κέντρα Υγείας, προκάλεσε πρόβλημα στην κάλυψη των εφημεριών του Νοσοκομείου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.