Δεν θα συνεχίσει στην προεδρεία του Γηροκομείου Βόλου, ο μέχρι σήμερα πρόεδρός της κ. Παύλος Πάνος, όπως ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Ο ίδιος, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό τόνισε πως ανέλαβε το Ίδρυμα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή του, με πολλές οφειλές σε ΙΚΑ, εργαζομένους, προμηθευτές, με μια αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία και κατάφερε, μαζί με τους συνεργάτες του, το προσωπικό και το Φιλανθρωπικό Σωματείο, να βγει αλώβητο το Γηροκομείο απ’ όλα αυτά τα εμπόδια, να αναπτυχθεί και να γίνει πρότυπο σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, κάλεσε πολλούς που έβαλαν τρικλοποδιές αλλά και αμφισβήτησαν το έργο της διοίκησης, μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, να αναθεωρήσουν, καθώς το κοινωνικό έργο του Ιδρύματος, είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό.
Συγκεκριμένα, υπέρογκα χρέη, παραμελημένα κτήρια, εργαζόμενοι απλήρωτοι και πλήθος προβλημάτων κλήθηκε να διαχειριστεί η διοίκηση του κ. Παύλου Πάνου, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της. Με σκληρή δουλειά αλλά και μεράκι η παρούσα διοίκηση κατάφερε να εξωραΐσει την οικονομική κατάσταση και να καταστήσει το Γηροκομείο Βόλου ξανά υγιές και λειτουργικό.
Τα χρέη και τα προβλήματα
“Ο στόχος ήταν η διάσωση του Ιδρύματος. Να παραμείνει ανοιχτό. Όταν ανέλαβα το Γηροκομείο χρωστούσε στο ΙΚΑ 1,5 εκ. ευρώ, στην εφορία 500.000 ευρώ, το προσωπικό ήταν απλήρωτο και το ποσό που τους όφειλε ήταν 500.000 ευρώ, υπήρχε δάνειο στην Αγροτική Τράπεζα ύψους 450.000 ευρώ, ενώ χρωστούσε στους προμηθευτές πάνω από 150.000 ευρώ. Όλες οι ανοιχτές πληγές τώρα έχουν κλείσει. Αυτό που μένει είναι το ΙΚΑ που μπήκαμε στις 120 δόσεις και απομένουν ακόμη 108. Το επόμενο χρονικό διάστημα περιμένουμε κάποια χρήματα για να εξοφληθούν οι 120.000 ευρώ που οφείλουμε τώρα στο προσωπικό και 40.000 στους προμηθευτές”, σημείωσε ο κ. Πάνος σχετικά με τα χρέη που κλήθηκε ο ίδιος να διαχειριστεί.
Μάλιστα, ανέφερε πως όλοι τον αποκαλούσαν τρελό, όταν έλαβε την απόφαση να διοικήσει το Γηροκομείο, όμως μαζί με τις κυρίες, που απαρτίζουν το Φιλανθρωπικό Σωματείο, τη διοίκηση και το προσωπικό, κατάφεραν και διέψευσαν όλους όσοι τους έλεγαν πως η εμπλοκή με το Ίδρυμα είναι μία τρέλα.
Οι στόχοι του
Ο ίδιος έθεσε και το ζήτημα της ακίνητης περιουσίας του Γηροκομείου που ανέρχεται στα 10 εκ. ευρώ και τα προηγούμενα χρόνια ήταν αναξιοποίητη, με τα 35 περίπου ανίκητα να μην αποδίδουν έσοδα.
“Οι τρεις πυλώνες που στοχεύσαμε ήταν να συντηρηθούν τα κτήρια μέσα στο Ίδρυμα, ώστε να φιλοξενήσουν από 65 ηλικιωμένους τότε, στους 131 σήμερα, να ανοίξει τις πόρτες του το Γηροκομείο ξανά στον τόπο και να γίνονται περισσότερες δωρεές, που στα χρόνια της διοίκησή μας αυτές τετραπλασιάστηκαν και σε είδος και σε χρήμα, αλλά και να ανακαινίσουμε και να αναβαθμίσουμε την ακίνητη περιουσία”, είπε ο κ. Πάνος και συμπλήρωσε πως στόχος δεν ήταν η πώληση της ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος, όπως μάλιστα κατηγορήθηκε και από τον Αχ. Μπέο.
“Δεν βάλαμε στόχο να πουλήσουμε ακίνητη περιουσία. Δύο οικόπεδα πουλήθηκαν, ένα στο Χόρτο κι ένα στον Περιφερειακό . Τα οικόπεδα δεν έχουν κανένα όφελος για το Ίδρυμα. Για το συγκεκριμένο στο Χόρτο δεν είχαν κάνει ούτε καν αποδοχή κληρονομιάς και πήραμε 100.000 ευρώ και τα δώσαμε στο ΙΚΑ για να πληρώσαμε κάποιες δόσεις γιατί δεν είχαμε ασφαλιστική ενημερότητα. Το ακίνητο στον περιφερειακό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για αποθήκες και επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο εκτιμητής μας είπε 45.000 ευρώ κι εμείς το πουλήσαμε 69.000 ευρώ”, σχολίασε ο κ. Πάνος απαντώντας ουσιαστικά και στις κατηγορίες του Αχ. Μπέου ότι πούλησαν ακίνητο κάτω από την αντικειμενική του αξία.
Η απάντηση στον Αχ. Μπέο
“Αντί ο Δήμαρχος να έρθει να δει, να ρωτήσει, μας κατήγγειλε. Αυτά έχουν κουράσει. Ο παππούς που δεν έχει που να πάει, είναι πλέον υπερευχαριστημένος, το προσωπικό ήταν 13 μήνες απλήρωτο, ξέρετε πόσες φορές έχω βάλει εγώ το χέρι στην τσέπη; Κι εγώ πριν από λίγες ημέρες έβαλα 1.200 ευρώ για να μην χάσουμε τη ρύθμιση. Δεν το είπαμε αυτό για να αναδείξουμε τον εαυτό μας. Αλλά όλο αυτό που έγινε, έγινε με μεράκι. Και πολλοί πίστευαν ότι θα εκμεταλλευτώ πολιτικά το Ίδρυμα. Ποτέ μου δεν υπήρχε τέτοια σκέψη και δεν ασχολήθηκα με τα κοινά. Ασχολήθηκα με αγάπη για το Ίδρυμα κι αυτή την αγάπη την έχω πάρει πολλαπλά από τους ηλικιωμένους και εργαζόμενους”, υπογράμμισε ο κ. Πάνος.
Και δεν έμεινε εδώ, καθώς ο ίδιος τόνισε πως υπήρχαν πολλοί που τα τελευταία δύο χρόνια προσπάθησαν να βάλουν σφήνες, καρφιά κι εμπόδια, όπως οι κινήσεις τους έπεσαν στο κενό. “Η κοινωνία βλέπει τι συμβαίνει. Ήταν ένα κλειστό ίδρυμα, γκετοποιημένο, ένα κατεστημένο ετών, το οποίο έσπασε και τώρα είναι ανοιχτό το Ίδρυμα για όλους”, σχολίασε χαρακτηριστικά.
Και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν από τον νομικό σύμβουλο του κ. Ραπτόπουλου, πρώην διευθυντή του Ιδρύματος, που είπε ότι είναι παράνομη η διοίκηση του Γηροκομείου που απαρτίζεται από άτομα που προτείνει το Φιλανθρωπικό Σωματείο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας και πως το Ίδρυμα ανήκει στο Δήμο Βόλου!
“Ήρθαν και μας είπαν κατάμουτρα ότι ήμασταν παράνομοι! Παράνομοι που κατασχεθήκαν οι λογαριασμοί μας, που βάλαμε θηλιά στο λαιμό μας, που ήμασταν τρελοί που αναλάβαμε τότε. Γιατί δεν ήρθαν τότε να αναλάβουν, που υπήρχε το πρόβλημα; Τώρα που είναι υγιέστατο το ίδρυμα έρχονται; Και το δεύτερο χτύπημα ήταν αυτό στο Φιλανθρωπικό Σωματείο, που κάποιοι κολλητοί φίλοι του κ. Ραπτόπουλου παραιτήθηκαν, άλλοι ήθελαν να μπουν, υπήρχαν νομικά κολλήματα, έγιναν ασφαλιστικά μέτρα. Το ίδρυμα παράγει αγάπη. Δεν ξέρουν πως σε ό, τι παράγει αγάπη, η κακία πέφτει στο κενό;
Λυπάμαι πραγματικά. Ας αναθεωρήσουν. Κι ο Δήμαρχος ας αναθεωρήσει κάποια πράγματα. Μιλάμε για ψυχές , δεν μιλάμε για καφετέριες ή μπαράκια. Το κοινωνικό έργο αυτού του Ιδρύματος είναι πολύ σημαντικό και πολύ μεγάλο. Μας συμβουλεύονται μεγάλα Γηροκομεία όλης της Ελλάδας. Θεωρούμαστε πρότυπο, τηρούμε ISΟ. Αλλάξαμε δεύτερη φορά τον εσωτερικό κανονισμό για να θωρακιστεί το ίδρυμα, ώστε να μην φτάσει ξανά στην προηγούμενη κατάσταση”, είπε ο κ. Πάνος, μιλώντας για παρασκηνιακές δράσεις που στόχο είχαν να εκδιωχθεί ουσιαστικά από τη διοίκηση του Γηροκομείου.
Πέφτει η αυλαία της προεδρίας του
Ο ίδιος, ευχαρίστησε την Περιφέρεια για τη συμβολή και τη συνδρομή της ενώ τόνισε πως δεν θα είναι ξανά πρόεδρος του Γηροκομείου, καθώς οφείλει χρόνο στην οικογένειά του.
“Δεν μπορώ να είμαι ξανά πρόεδρος και για οικογενειακούς λόγους. Έχω χάσει τρία άτομα της οικογένειάς μου αυτά τα χρόνια, ενώ στα παιδάκια μου και τη σύντροφό μου χρωστάω πολύτιμο χρόνο που τους τον έχω κλέψει. Όμως, θα είμαι δίπλα σε όποιον έχει μεράκι και αγάπη να συνεχίσει αυτό το έργο. Το ίδρυμα έχει πολλή αγάπη να του δώσει”, δήλωσε τέλος κ. Πάνος, γράφοντας το δικό του φινάλε στη διοίκηση του Γηροκομείου.































