Π. Βαγιόπουλος: «Δεν είναι εύκολο να γίνει ένα τραγούδι διαχρονικό»

Ο καταξιωμένος συνθέτης, γνωστών τραγουδιών, μίλησε στο Ράδιο Ένα, για τη νέα του συλλογή «Σμίλη»

Ο Πέτρος Βαγιόπουλος είναι συνθέτης και όλοι έχουμε τραγουδήσει τα τραγούδια του, μιας και το «Πότε Βούδας πότε Κούδας» είναι δικής του δημιουργίας και όχι μόνο αυτό βέβαια. Η μουσική του έχει «ντυθεί» με τους στίχους του Μανώλη Ρασούλη σε πολλά τραγούδια και τώρα κυκλοφορεί ένα ακόμη με τίτλο «Όσα περάσανε» σε στίχους Μερόπης Γραμμένου με μια αισιοδοξία να ξεχειλίζει.
Ο ίδιος μιλά στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την πορεία του και τονίζει ότι δεν είναι εύκολο ένα τραγούδι για να γίνει διαχρονικό.
Ο Πέτρος Βαγιόπουλος γεννήθηκε στους Σοφάδες Καρδίτσας. Σπούδασε μαθηματικός στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε ως καθηγητής μαθηματικών και ιδιοκτήτης φροντιστηρίων για πολλά χρόνια. Βρέθηκε και στον Βόλο για πολλά χρόνια γι’ αυτό και τον αγαπάει ιδιαίτερα.

Ο συνθέτης, εξηγεί, τι έλεγε ο Μανώλης Ρασούλης και πως δημιουργήθηκε το «Πότε Βούδας»…

Η αγάπη του για τη μουσική σύνθεση ξεκίνησε όταν ήταν μαθητής. Συνεργάστηκε με τον ποιητή κα συγγραφέα Δημήτρη Χριστοδούλου αρχικά. Το 1983 γνώρισε τον Μανώλη Ρασούλη και συνεργάστηκαν για τριάντα χρόνια. Έχει επίσης συνεργαστεί με τον Γιάννη Λογοθέτη, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Ηλία Κατσούλη και άλλους. Τραγούδια του έχουν πει ο Νίκος Παπάζογλου, ο Ορφέας Περίδης, ο Μανώλης Μητσιάς, οι Κατσιμιχαίοι, η Ελένη Βιτάλη, η Γλυκερία, η Νένα Βενετσάνου, ο Κώστας Μακεδόνας και πολλοί άλλοι σπουδαίοι ερμηνευτές.
Αυτό το διάστημα ο καταξιωμένος συνθέτης έβγαλε ένα νέο τραγούδι, επτά μήνες μετά από το τελευταίο, το οποίο κυκλοφόρησε με τη φωνή της Νατάσας Μποφίλιου, σημειώνοντας πως θα προσπαθήσει να βγάζει πιο συχνά τραγούδια ώστε να μην χάνει την επαφή με το κοινό και το αγαπημένο του ραδιόφωνο.
Το τραγούδι του με τίτλο «Όσα περάσανε» εντάσσεται στον δίσκο «Σμίλη», με στιχουργό την Μερόπη Γραμμένου και τους συνεργάτες του Πέτρου Βαγιόπουλου, τους Σουαρέ. Στα τραγούδια που έχουν ήδη κυκλοφορήσει ακούγονται ο Ορφέας Περίδης, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Νατάσα Μποφίλιου, οι Σουαρέ και έπονται Λιζέτα Καλημέρη, Γιάννης Κότσιρας, Νεφέλη φασούλη, Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Κάθε τραγούδι έχει τον δικό του δρόμο, κυκλοφορεί ως σχεδόν μια αυτοτελής ιστορία κι αυτό γιατί όπως επεσήμανε ο συνθέτης «εάν τα έβγαζα όλα μαζί και υπήρχε ένας δίσκος με 12 ονόματα είναι φυσικό να μην παίζει συνέχεια ο δίσκος στο ραδιόφωνο, θα ακούγονταν 1-2 τραγούδια, ενώ τώρα έχουν ακουστεί όλα τα τραγούδια. Δεν είναι εύκολο να γίνει ένα τραγούδι διαχρονικό. Χρειάζονται πολλά πράγματα. Δεν σημαίνει ότι επειδή γράφω ένα τραγούδι ραδιοφωνικό, θα ακουστεί και θα μείνει στον αιώνα των αιώνων».

Τι έλεγε ο Μανώλης Ρασούλης

Αναφερόμενος στο «Όσα περάσανε» σημείωσε ότι είναι από μόνο του ένα τραγούδι με ενδιαφέρον και επεσήμανε πως κι εκείνος λέει ένα τραγούδι μέσα σε κάθε δίσκο του. Τόνισε δε, πως το συγκεκριμένο τραγούδι, όταν το άκουσαν οι φίλοι του όλοι αισθάνθηκαν ότι μιλάει για εκείνους. «Αυτό είναι σημαντικό σε ένα στίχο να πιάνει αρκετό κόσμο και να μην αναφέρουμε μόνο τα προσωπικά μας τα οποία τα έχουμε κάνει τραγούδι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαγιόπουλος.
Μάλιστα, μετέφερε και μερικούς στίχους του τραγουδιού, μεταφέροντας και την αισιοδοξία που φέρει.
«Βάδισα χιλιόμετρα κι αν σκόνταψα κι έπεσα κι έκαναν τα πόδια μου πληγές, τίναξα τη σκόνη και τον δρόμο μου συνέχισα κι είπα πως δεν ζούμε δυο ζωές, όσα περάσανε μέσα μου γράψανε. Τόσα σημάδια κι είμαι εγώ. Όσα περάσανε κάτι μου μάθανε. Μια η ζωή και θα τη ζω». Το τραγούδι έχει και μια αισιοδοξία έχει και μια λύπη, έχει και μια περιγραφή των όσων έγιναν. Έτσι είναι η Μερόπη, έχει πάντοτε αισιοδοξία και ο Ρασούλης την είχε. Ο Ρασούλης έλεγε ότι πρέπει ως δημιουργοί να δίνουμε μια αισιοδοξία στον κόσμο. Βλέπω μια συνέχεια στη Μερόπη», σημείωσε.

Μία ευκολία που σου δίνει ο Θεός…

Αναφορικά με τον τρόπο που γίνεται το «πάντρεμα» στίχου και μουσικής, ο έμπειρος και διακεκριμένος συνθέτης, είπε πως ο συνθέτης διαλέγει εκείνον τον στίχο που του πάει περισσότερο στην ψυχοσύνθεσή του, χωρίς όμως να σημαίνει πως θα αφήσει άλλα τραγούδια. Θα τα ξανακοιτάξει, αλλά σε κάποιο τον «αρπάζει» ο στίχος.
«Στο «Πότε Βούδας» έχω γράψει τη μουσική και μπήκαν οι στίχοι από πάνω. Στο «Τα πάντα ρει» , είχα τη μουσική έβαλε και τους στίχους ο Ρασούλης και παντρευτήκανε. Μ’ αρέσει να γράφω μουσική και να μπαίνει πάνω ο στίχος. Αυτή είναι μία ευκολία που σου δίνει ο Θεός. Με τα χρόνια κι αποκτώντας εμπειρία, την εκμεταλλεύεσαι και μπορείς να βγάλεις καλύτερα πράγματα», κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.