Πάγιες οι ανάγκες που καλύπτουμε, όμως…

Οι συμβασιούχοι της 5ης ΥΠΕ, αντιτίθενται στις ιδιωτικές εταιρίες και ζητούν να γίνουν πλήρους ωραρίου

Πάγιες είναι οι ανάγκες που καλύπτουν οι συμβασιούχοι στον τομέα της καθαριότητας και φύλαξης της 5ης ΥΠΕ και βρίσκονται σε αβεβαιότητα καθώς στις 31 Ιουνίου 2021 λήγουν οι συμβάσεις τους και η Υγειονομική Περιφέρεια «παζαρεύει» όπως τονίζεται τις θέσεις τους με ιδιωτικές εταιρίες.

Η Π. Χάντσιου εκπρόσωπος συντονιστικής συμβασιούχων της 5ης ΥΠΕ μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη, και είπε ότι οι 92 συμβασιούχοι μέσω υπομνήματος έχουν απευθυνθεί στους περισσότερους φορείς και προσπαθούν να επιδιώξουν συνάντηση μαζί τους.
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ζητούν να παραμείνουν στη δουλειά και να γίνουν πλήρους ωραρίου και αντιτίθενται στην πρόθεση της Υγειονομικής Περιφέρειας να μπουν ιδιωτικές εταιρίες στην υγεία.

Η κα Χάντζιου παραδέχτηκε ότι περνάμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την κοινωνική υγεία, η καταπολέμηση του Covid δεν αφορά μόνο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που δίνει τον καλύτερό του εαυτό εδώ και 1,5 χρόνο, ευρισκόμενο στην πρώτη γραμμή, ενώ οι συμβασιούχοι ζητούν να βγουν απ’ αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας, που θέλει να ανανεώνονται οι συμβάσεις τους για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μετά δεν ξέρουν ποιο θα είναι το μέλλον τους και αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν ή όχι.
Οι συμβάσεις των ανθρώπων αυτών λήγουν στις 31 Ιουνίου 2021 και η εκπρόσωπος τόνισε ότι αν και υπήρχε Προεδρικό Διάταγμα που έδινε παράταση των συμβάσεων για ένα έτος, η 5η ΥΠΕ έδωσε παράταση μόνο έξι μηνών, ενώ οι ίδιοι έστειλαν υπόμνημα στον υπουργό Υγείας, με το οποίο ζητούν να αναγνωριστεί ότι οι θέσεις που καλύπτουν είναι μόνιμες και διαρκείς και όχι έκτακτες, διότι και να λήξουν οι συμβάσεις τους, οι θέσεις θα μείνουν κενές.

«Σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και όλο αυτό το περιβάλλον που ισχύει με τον Covid 19, έχουμε και τις ιδιωτικές εταιρίες, την ΥΠΕ που παζαρεύει τις θέσεις συμβασιούχων με ιδιωτικές εταιρίες, που κάνει πιο δύσκολο το έργο μας και μεγαλύτερη την αγωνία μας», κατήγγειλε η κα Χάντζιου.

Οι συμβασιούχοι που απασχολούνται σήμερα με απευθείας συμβάσεις με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια είναι 92, που μέσω του υπομνήματός τους έχουν απευθυνθεί στους περισσότερους φορείς, προσπαθούν να επιδιώξουν συνάντηση μαζί τους και η εκπρόσωπός τους τόνισε ότι είναι θετικοί, αναγνωρίζοντας τον αγώνα και την προσπάθεια που κάνουν.

«Το κύριο αίτημά μας είναι ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και σίγουρα συμφέρουμε περισσότερο από τις εταιρίες, ενώ έχουμε το δικαίωμα και την ίση αντιμετώπιση στην εργασία. Όταν βιώνεις αυτή την κατάσταση βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του Covid, γιατί η καθαριότητα είναι η πλέον απαραίτητη και δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά μια δομή υγείας χωρίς καθαρίστριες και φύλακες, γιατί είναι αυτοί που θα ελέγχουν σε 24ωρη βάση τη σωστή λειτουργία και τα κτίρια», επισήμανε.

Η εκπρόσωπος των συμβασιούχων έκανε λόγο για εξουθένωση των εργαζομένων στην καθαριότητα των Κέντρων Υγείας, διότι οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και πέραν του εμβολιασμού, τα συνεχή rapid test και pcr, δημιουργούν ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό, που εργάζεται με μειωμένο ωράριο και στις λίγες αυτές ώρες, προσπαθεί να κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να προσφέρουν στον κοινό αγώνα.

Σύμφωνα με την κα Χάντζιου, όταν δουλεύει κάποιος σε μια μονάδα που είναι σε καθεστώς επίταξης και έχει να αντιμετωπίσει τον Covid, βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά πρέπει να επιτελέσει σωστά τα καθήκοντά του. Κάθε εβδομάδα περνάει τη διαδικασία του τεστ και βρέθηκαν θετικοί στον ιό συμβασιούχοι, νοσηλευτές ή γιατροί, με αποτέλεσμα να μπουν σε καραντίνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.