Μαγνησία: Πάνω από 30% το ποσοστό ανεργίας!

Χωρίς να φαίνεται η περιοχή του Αλμυρού, όπως δήλωσε ο Δημήτρης Βασιλείου γραμματέας του ΕΚΒ

Πάνω από 30% είναι το ποσοστό ανεργίας στο Ν. Μαγνησίας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου από τον ΟΑΕΔ, που έχει εγγεγραμμένους 30.000 ανέργους. Την ίδια στιγμή υπάρχουν επαγγέλματα, όπως η οικοδομή που ζητούν εργατικό δυναμικό, αλλά δεν μπορούν να βρουν, γιατί ιδίως οι νέοι είναι επαναπαυμένοι στα επιδόματα και δεν πηγαίνουν για δουλειά…
«Είναι λυπηρό σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού να αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα με την ανεργία», δήλωσε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Δημήτρης Βασιλείου γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου, τη στιγμή που η Μαγνησία ήταν από τους λίγους νομούς, που επλήγησαν από την αποβιομηχάνιση, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει στον ορίζοντα μια επένδυση που θα βοηθήσει, γιατί υπάρχουν συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη την εργασία.

Ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι ο ΟΑΕΔ Βόλου έχει εγγεγραμμένους περίπου 30.000 άνεργους για το Ν. Μαγνησίας, χωρίς να φαίνεται η περιοχή του Αλμυρού, που ανήκει στη Φθιώτιδα, με αποτέλεσμα το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο, γιατί και η περιοχή της νοτιοδυτικής Μαγνησίας είναι μεγάλη περιοχή που μαστίζεται από ανεργία.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, δεν γνωρίζουμε ως νομός τον ακριβή αριθμό των ανέργων, γατί τα στοιχεία βγαίνουν σε επίπεδο περιφέρειας Θεσσαλίας και όχι ανά νομό, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρη η εικόνα», δήλωσε ο γραμματέας του ΕΚΒ.

Όσον αφορά στις δεξιότητες των ανέργων ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό στον τομέα των κατασκευών, κυρίως στο μέταλλο, λόγω του ότι επιχειρήσεις έκλεισαν, στον κλάδο της οικοδομής, αλλά και ανειδίκευτοι που ξεκινούν από 20 χρονών και πάνω που εγγράφονται στους καταλόγους ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΟΑΕΔ οι προσλήψεις ανέργων μέσω voucher δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει αι ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει σύντομα, γιατί ο χειμώνας που έρχεται θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα νοικοκυριά και προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει ο Εργατικό Κέντρο Βόλου, γιατί πρέπει οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν δουλειά.

Για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 55 ετών, είπε ότι επί το πλείστον προσλαμβάνονται μόνο από δημόσιους φορείς, καθώς νομοθετική ρύθμιση επιβάλλει τις προσλήψεις τους για συμπληρώσουν χρόνο ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν.

Δεν πηγαίνουν για δουλειά για τα επιδόματα
Για τους νέους σε ηλικία, ο γραμματέας του ΕΚΒ ανέφερε ότι υπάρχουν προγράμματα για πρόσληψη μέσω του ΟΑΕΔ ανθρώπων άνω των 20 ετών, αλλά τόνισε ότι έχουν μάθει νέα παιδιά να μην πηγαίνουν για δουλειά, μόνο και μόνο για να μη χάσουν κάποια επιδόματα. «Να πάρει ο κόσμος τα επιδόματά του, αλλά από τη στιγμή που θα τα πάρει, πρέπει να έχει και την εργασία του και αυτά τα χρήματα πρέπει να βοηθούν το κάθε σπιτικό, αλλά να μην αποτελούν πόρο διαβίωσης», ανέφερε ο κ. Βασιλείου.
Ο γραμματέας του ΕΚΒ επισήμανε ότι τα νέα παιδιά πρέπει να βγουν απ’ αυτό το «κανάλι», να βρουν εργασία και από κει και πέρα να πάρουν τα επιδόματα που δικαιούνται, αλλά προέχει η εργασία.

Ανεβαίνει η οικοδομή
Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στην άνοδο που παρουσιάζει ο οικοδομή, λέγοντας ότι ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν εκδοθεί 23 οικοδομικές άδειες, τώρα έχουν ξεπεράσει τις 40 και εργολάβοι ψάχνουν να βρουν Έλληνες να πάνε για δουλειά, αλλά δεν βρίσκουν και αυτό γιατί ο κόσμος έχει επαναπαυτεί παίρνοντας των επιδόματα των 400-600 €.
Όπως είπε η οικοδομή είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία πάνω από 40 ακόμη επαγγελμάτων. Όσοι ασχολούνταν με την οικοδομή που δεν δούλευε τα προηγούμενα χρόνια, κάνουν κάποιες πρόχειρες δουλειές, με αποτέλεσμα τα χρήματα που παίρνουν και είναι «μαύρα» με τα επιδόματα, λένε ότι είναι αρκετά και φθάνουν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
«Ο ορίζοντας δείχνει ότι υπάρχει ξανά δουλειά και όλοι πρέπει να μπούμε στο στίβο της εργασίας, ιδιαίτερα τα νέα παιδιά και να μη φτάσουμε στο σημείο να λέμε ότι ο Βόλος έχει γίνει η πόλη του καφέ όπου όλοι απολαμβάνουν τον καφέ τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημ. Βασιλείου.
Όπως είπε, υπάρχουν δουλειές και πρέπει όλο μαζί να κατεβάσουμε το κεφάλι μας και να πάμε για εργασία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.