Παρουσιάζεται η μελέτη θνησιμότητας για τον Βόλο

Για τη νοσηρότητα νεοπλασματικών, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νόσων

Παρουσιάζονται αύριο Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 στον Βόλο, τα στοιχεία της μελέτης θνησιμότητας και νοσηρότητας νεοπλασματικών, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νόσων, που έγινε και αφορά κατ΄επέκταση ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Κορδάτος», (Κτιριακό συγκρότημα Παπαστράτου) και ώρα 6:00-9:00 μμ.
Την μελέτη, υλοποίησαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, και το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ για τον λόγο αυτό, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο τότε Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών κ. Ζήσης Μαμούρης, υπέγραψαν τον περασμένο Μάιο, την σύμβαση της εν λόγω μελέτης.
Η μελέτη
Αντικείμενο της σύμβασης, ήταν η μελέτη θνησιμότητας και νοσηρότητας νεοπλασματικών, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νόσων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η μελέτη έχει ως στόχο να δημιουργηθούν υποθέσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης με αναλυτικές επιδημιολογικές μελέτες παρατήρησης σε επίπεδο κοινότητας.
Όπως είχε γίνει άλλωστε γνωστό, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, τα Νοσοκομείο και τους Ιατρικούς Συλλόγους, πραγματοποιεί τη διεξαγωγή μιας περιγραφικής μελέτης, χρησιμοποιώντας δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που αφορούν την θνησιμότητα και τη νοσηρότητα για νοσήματα, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Στόχος είναι η αναζήτηση τυχόν αυξημένων δεικτών προτυποποιμένης ή αναλογικής θνησιμότητας ή νοσηρότητας στην ευρύτερη περιοχή συγκεκριμένων δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε σύγκριση με άλλες περιοχές, στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο σκοπός της παρούσας έρευνας, είναι η μελέτη της τάσης και της έντασης της θνησιμότητας και της νοσηρότητας του πληθυσμού των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλίας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα τη χρονική περίοδο 1999-2014.
Κατά αιτία, φύλο και ηλικία
Η διερεύνηση της διαχρονικής εξέλιξης της θνησιμότητας και της νοσηρότητας λόγω νεοπλασματικών, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών αιτιών, πραγματοποιήθηκε μέσω της εκτίμησης της θνησιμότητας και της νοσηρότητας συνολικά αλλά και κατά αιτία, φύλο και ηλικία για κάθε μία από τις υπό μελέτη περιοχές.

Τα δεδομένα για τη διεξαγωγή της μελέτης ζητήθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τα έτη 1999-2014. Για τα έτη από 2014 -2016, όπου δεν είναι διαθέσιμα τα δεδομένα της ΕΛ ΣΤΑΤ, έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθούν και να συγκριθούν τα δεδομένα των διαγνώσεων εξόδου από τα νοσοκομεία Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας.
Επιστημονικά Υπεύθυνος, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Συνεργαζόμενοι φορείς υλοποίησης της μελέτης είναι: Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ιατρικό τμήμα – ΕΛΚΕ, το Εργαστήριο Υγιεινής και επιδημιολογίας, το Εργαστήριο Φυσιολογίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας – ΕΛΚΕ, το Εργαστήριο Γενετικής, Εξελικτικής & Συγκριτικής Βιολογίας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας «Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο», το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου “Αχιλλοπούλειο”, οι Ιατρικοί σύλλογοι Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.