Παρουσιάζεται επιστημονικό συλλογικό σύγγραμμα για τις αξίες της λαϊκής τέχνης

Ένα δίτομο έργο αφιερωμένο στη μνήμη του λαογράφου Κίτσου Μακρή

Ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», μέσω της «Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας», και με την γενναιόδωρη συμπαράσταση της Περιφερειακή Διοίκησης Μαγνησίας και Σποράδων,  παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό και τους μελετητές ένα ολοκληρωμένο Επιστημονικό συλλογικό σύγγραμμα. Πρόκειται για ένα θεματικό δίτομο έργο  με σπουδαίες εισηγήσεις οι οποίες αναδεικνύουν τις αξίες της Λαϊκής μας Τέχνης.

Με την παρουσίαση της έκδοσης του δίτομου συλλογικού τόμου «Ελληνική Λαϊκή Τέχνη: Παλαιότερες  θεματικές  με  σύγχρονες  προσεγγίσεις», ολοκληρώνετε ουσιαστικά το τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο στις 25-27 Σεπτέμβριου 2020, κλείνοντας, το «Θεματικό Έτος Πολιτισμού 2018», που επεκτάθηκε και κατά το έτος 2019, που ήταν αφιερωμένο στην Ελληνική Λαϊκή Τέχνη και έφερε τον διακριτικό τίτλο «Μαγνήτων τέχνες λαϊκές».

Η «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», μέσω της «Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας» συνδιοργάνωσε στον Βόλο, 25 έως 27 Σεπτεμβρίου 2020,  με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο:

«Ελληνική Λαϊκή Τέχνη: Παλαιότερες  θεματικές  με  σύγχρονες  προσεγγίσεις».

Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Λαογράφου Κίτσου Μακρή.

Κατόπιν μιας πολύ ουσιαστικής συντονισμένης προσπάθειας, αλλά και παρέμβαση της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, Δωροθέας Κολυνδρίνη, κυκλοφόρησε ο δίτομος συλλογικός τόμος «Ελληνική Λαϊκή Τέχνη: Παλαιότερες  θεματικές  με  σύγχρονες  προσεγγίσεις, που περιλαμβάνει τις εισηγήσεις του τριήμερου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο στις 25-27 Σεπτέμβριου 2020.

Τη σημαντική έκδοση έχουν επιμεληθεί, ο Μανόλης Γ. Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Κοσμήτορας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, και Διευθυντής  του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΔΠΘ, η Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, και ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Διδάκτορας Ψηφιακής Λαογραφίας και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τ.Ι.Ε. ΔΠΘ.

Η έκδοση, που εκτυπώθηκε από τις εκδόσεις «Ιδιόμελον», περιλαμβάνεται στο ερευνητικό έργο του Εργαστηρίου Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, 12 – Μελέτες Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας – 12.

Η έκδοση, όπως και το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ελληνική Λαϊκή Τέχνη: Παλαιότερες θεματικές με σύγχρονες προσεγγίσεις», αφιερώθηκε στη μνήμη του Λαογράφου Κίτσου Μακρή.

Η έκταση του δίτομου έργου ανέρχεται σε 1.276 σελίδες και συμμετέχουν, 54 επιστήμονες, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές και στελέχη πολιτιστικών φορέων και μουσείων.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλία και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έχει ήδη καταρτίσει έναν μακρύ κατάλογο Πανεπιστημιακών και πολιτιστικών φορέων, Επιστημόνων, ερευνητών και Λαογράφων καθώς και Μουσείων στους οποίους θα αποστείλει το μοναδικό τούτο έργο, με προτεραιότητα στους εισηγητές και σε όσους παρακολούθησαν το τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο.

Στις θεματικές ενότητες των τόμων περιλαμβάνονται:

α) Θεωρητικά ζητήματα: οι λαϊκές τέχνες στον Ελλαδικό χώρο.

β) Η έρευνα της λαϊκής τέχνης στο πλαίσιο των τοπικών σπουδών.

γ) Λαϊκή τέχνη – Εργαστήρια – Τεχνίτες και Τεχνικές (Λιθογλυπτική, Λαϊκή Ζωγραφική, Αγγειοπλαστική, Σαμαροποιΐα, Ναυπηγική, Κοσμηματοποιία, Υφαντική, Κεντητική, Παραδοσιακό και Σύγχρονο Ένδυμα, Χορός και Μουσική).

δ) Εκκλησιαστικές τέχνες, έντεχνος λαϊκός λόγος.

ε) Αναπαραστάσεις εκφάνσεων της λαϊκής τέχνης στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο και στο θέατρο.

στ) Μουσεία και λαϊκή τέχνη, ζητήματα αναπαράστασης – διαχείρισης και εκπαιδευτικής πολιτικής.

ε) Η λαϊκή τέχνη ως τουριστικό προϊόν.

ζ) Νέες τεχνολογίες, ψηφιακά εργαλεία, εκπαίδευση και λαϊκή τέχνη.

Την ευθύνη της παρουσίαση της έκδοσης του δίτομου συλλογικού τόμου, εκτός της «Μαγνήτων Κιβωτού», έχουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας Π.Ε. Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, ώρα 20.00, στο Πάρκο Ζάχου, στον Πολυχώρο Τσαλαπάτα στον Βόλο, και θα ξεκινήσει με τον χαιρετισμός της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, Δωροθέας Κολυνδρίνη. Θα ακολουθήσει ο χαιρετισμός του Καθηγητή Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Κοσμήτορα της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, και Διευθυντή  του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,  Μανόλη Γ. Βαρβούνη.

Την παρουσίαση των συλλογικών τόμων θα κάνουν, η Ξένια Πολίτου, Επιμελήτρια Τμήματος Νεοελληνικού Πολιτισμού Αιγέας ΑΜΚΕ, Μουσείο Μπενάκη, και ο Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας (Κ.Ε.Ε.Λ.) της Ακαδημίας Αθηνών.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα παρέμβουν, η επιμελήτρια των τόμων, Αθηνά Μαχά – Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας Λαϊκής Τέχνης του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και ο Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης, Δρ Ψηφιακής Λαογραφίας, Καθηγητής-Σύμβουλος ΕΑΠ ΕΛΠ41, και Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», επίσης επιμελητής της έκδοσης.

Το κλείσιμο θα γίνει από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και πρόεδρο της Μαγνήτων Κιβωτού κ. Ιγνάτιο.

Οι δύο συλλογικοί τόμοι του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ:

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ», που είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του Λαογράφου Κίτσου Μακρή, ήδη κοσμούν τις προθήκες πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών και άλλων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Το ανανεωμένο περιεχόμενό τους, αφορά  καινούργιους αναγνώστες αλλά και τούς παλιούς. Με την έκδοση αυτή η «Μαγνήτων Κιβωτός» αποδίδει ένα Συλλογικό τόμο – παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές ερευνητών.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.