Πειθαρχική ποινή για παράβαση καθήκοντος σε Γαλάτη-Σαββάκη για εργολαβίες της ΔΕΥΑΜΒ

Εικοσαήμερη αργία στους δύο δημοτικούς συμβούλους μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας "Μαγνησία"

Πειθαρχική ποινή εικοσαήμερης αργίας για σοβαρή παράβαση καθήκοντος από πρόθεση, επέβαλε ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας Νίκος Ντίτορας στους δημοτικούς συμβούλους Βόλου Απόστολο Γαλάτη και Αριστείδη Σαββάκη. Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα τα οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα «Μαγνησία» οι αποφάσεις 163 και 164/1-11-2019 κρατήθηκαν σαν επτασφράγιστο μυστικό αφού δεν αναρτώνται στη «Διαύγεια». Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους δύο δημοτικούς συμβούλους αφορούν σε παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με εργασίες για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης που εκτελούνταν στο πλαίσιο εργολαβιών της ΔΕΥΑΜΒ. Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Μαγνησία» στις 14/2/2017, το οποίο έθετε ζητήματα αναφορικά με αποφάσεις του κ. Γαλάτη για τη συνέχιση εργασιών στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ από Βολιώτη εργολάβο και ενώ η σύμβασή του είχε λήξει, κατά παράβαση όπως αποδείχτηκε της σχετικής νομοθεσίας. Την ίδια μέρα που δημοσιεύθηκε το σχετικό ρεπορτάζ από το magnesianews.gr, στις δηλαδή στις 13/2/2017, ο κ. Γαλάτης υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της επιχείρησης, επικαλούμενος προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους με τον Αριστείδη Σαββάκη να αναλαμβάνει επόμενος πρόεδρος.

Το θέμα όμως έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν μετά τις αποκαλύψεις της «Μαγνησίας» είχε υποβληθεί σχετική ερώτηση από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά» κ.κ. Νατάσσα Οικονόμου, Απόστολο Παπατόλια, Φώτη Λαμπρινίδη και Νίκο Στόικο. Στην απάντησή του ο τότε πρόεδρος Α.Σαββάκης επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος για να δικαιολογήσει τις ανορθόδοξες ενέργειες που έγιναν και τις υπερσυμβατικές εργασίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στη συγκεκριμένη εργολαβία. Στο πλαίσιο της τήρησης της νομιμότητας ο εκδότης της εφημερίδας «Μαγνησία» κατέθεσε υπό τη μορφή αναφοράς, τα στοιχεία που αφορούσαν στις συγκεκριμένες εργολαβίες, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, κοινοποιώντας την στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κλιμάκιο του οποίου ήρθε από τη Λάρισα και διενήργησε έλεγχο εκδίδοντας τον Μάρτιο του 2018 το υπ΄αριθμόν 53/Λ/2018 πόρισμά του. Στο πόρισμα διαπιστώνονταν παραβάσεις της νομοθεσίας ως προς την διενέργεια διαδικασιών της ΔΕΥΑΜΒ που αφορούσαν σε διαγωνισμούς και εκτέλεση εργολαβιών από αναδόχους, παραπέμποντας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών.

Με επτά μήνες καθυστέρηση η απόφαση

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις αποφάσεις του συντονιστή της Αποκεντρωμένης από τις 23 και 25/5/2018 που κλήθηκαν σε απολογία οι κ.κ. Σαββάκης και Γαλάτης και μετά την υποβολή των σχετικών απολογητικών υπομνημάτων που κατέθεσαν, το πειθαρχικό συμβούλιο προχώρησε στη σχετική γνωμοδότηση σχεδόν ένα χρόνο μετά! Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του συντονιστή το πειθαρχικό συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα για την επιβολή πειθαρχικής ποινής αργίας 20 ημερών, στις 8/3/2019, περίοδο όμως κατά την οποία η χώρα βρισκόταν σε προεκλογικό πυρετό, ενώ οι δύο εγκαλούμενοι ήταν εκ νέου υποψήφιοι με την παράταξη του Αχιλλέα Μπέου. Η γνωμοδότηση όμως έμεινε ως φαίνεται στα συρτάρια της Αποκεντρωμένης και αφού πέρασαν οι εκλογές στους ΟΤΑ, ο κ. Ντίτορας εξέδωσε την απόφαση την 1η Νοεμβρίου 2019.

Μήνυση Γαλάτη κατά του Αρχιμήδη Καρεκλίδη

Για την παραπάνω υπόθεση ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Απόστολος Γαλάτης είχε υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου κατά του εκδότη της εφημερίδας «Μαγνησία» Αρχιμήδη Καρεκλίδη η οποία είχε προσδιοριστεί να εκδικαστεί στις 12 Δεκεμβρίου 2018 οπότε και ανεκλήθη από τον μηνυτή.

Αναλυτικά οι αποφάσεις ανά δημοτικό σύμβουλο
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, για τον Απόστολο Γαλάτη, σύμφωνα με το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ) με τις εντολές του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ εκτελέστηκαν εργασίες επεμβάσεων και συντήρησης εγκαταστάσεων και δικτύων ύδρευσης, συνολικής δαπάνης 101.279 ευρώ (με το ΦΠΑ) κατά το χρονικό διάστημα από 21/8/2016 έως 8/11/2016, ήτοι μετά το πέρας των εργασιών του έργου «Νο 38 – Επεμβάσεις σε δίκτυα ύδρευσης της ΔΕΥΑΜΒ» και πριν την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Νο 37 – Συντήρηση εγκαταστάσεων και δικτύων ύδρευσης», οι οποίες στη συνέχεια συμπεριελήφθησαν στο οικονομικό αντικείμενο του έργου «Νο 37 – συντήρηση εγκαταστάσεων και δικτύων ύδρευσης», κατά παράβαση της προβλεπόμενης από το άρθρο 56 του Ν. 3669/2008 (ΦΕΚ 116 Α’) διαδικασίας περί επειγουσών πρόσθετων εργασιών και του άρθρου 12 της αριθ. 9463/6-7-2016 Διακήρυξης Ανοικτής Διαδικασίας του έργου «Νο 37 – Συντήρηση εγκαταστάσεων και δικτύων ύδρευσης», σύμφωνα με το οποίο «…Η αρχική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες και αρχίζει από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης…»
Στοιχειοθετείται η υποκειμενική και αντικειμενική υπόσταση του αποδιδόμενου στον ανωτέρω εγκαλούμενου πειθαρχικού αδικήματος της σοβαρής παράβασης του σχετικού νομίμου καθήκοντός του από πρόθεση, σύμφωνα με το άρθρο 233 παρ. 2 του Ν.3852/2010 ενώ είναι απορριπτέοι οι περί του αντιθέτου ως άνω ισχυρισμοί του εγκαλούμενου περί αμέλειας ή από λόγους ανωτέρας βίας, όπως αβάσιμα ισχυρίζεται ο ίδιος στα απολογητικά του υπομνήματα.
Ομοίως για τον δημοτικό σύμβουλο Αριστείδη Σαββάκη όπως αναφέρει η απόφαση, κατά την περίοδο άσκησης των καθηκόντων του ως προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ, εκτελέστηκαν εργασίες του έργου 41 – Συντήρηση εγκαταστάσεων και δικτύων ύδρευσης» σε χρόνο πριν την υπογραφή της αντίστοιχης σύμβασης, ήτοι από τις 25-5-2017, κατά παράβαση της προβλεπόμενης από τις διατάξεις του Ν.4412/2016 διαδικασίας περί επειγουσών και απρόβλεπτων πρόσθετων εργασιών». Επιβάλλοντας και στη δική του περίπτωση πειθαρχική ποινή αργίας διάρκειας είκοσι ημερών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.