Ανακοίνωση εξέδωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας με την έκδοση νέας ΑΕΠΟ για την ΑΓΕΤ, σύμφωνα με την οποία, δίνεται η δυνατότητα στην τσιμεντοβιομηχανία να επαναφέρει τη μεταφορά σκουπιδιών προς καύση, με πλοία στις λιμενικές της εγκαταστάσεις. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία επισημαίνει ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος αγνόησε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και αποφάσισε, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, να συνεχιστεί η προσβολή της ατμόσφαιρας του Βόλου από τις καρκινογόνες ουσίες που εκπέμπονται από την καύση σκουπιδιών, μόνο και μόνο για τα κέρδη μιας βιομηχανίας.
Σημειώνει δε, ότι απευθύνθηκε ήδη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους επιστημονικούς φορείς της πόλης, προκειμένου να αντιδράσουν και να αποκρούσουν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Η ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας
«Εκδόθηκε, με ημερομηνία 04/06/2026, νέα ΑΕΠΟ για την ΑΓΕΤ Βόλου με τίτλο: «Τροποποίηση και αναδιατύπωση της υπ’ αρ. 184437/10-01-2014 ΑΕΠΟ του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ που λειτουργεί στο 5ο χλμ Βόλου – Αγριάς του Ν. Μαγνησίας».
Δυστυχώς μόλις τώρα η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) έλαβε γνώση για την έκδοση της ΑΕΠΟ αυτής.
Η ΠΠΜ θα μελετήσει την ΑΕΠΟ και θα εκφράσει ολοκληρωμένη άποψη για τα νέα προβλήματα που δημιουργεί στην ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου.
Πρόχειρη αποτίμηση δείχνει ότι επαναφέρει την μεταφορά σκουπιδιών με πλοία στις λιμενικές εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, πράγμα που είχε απαγορευτεί από το Συμβούλιο της Επιοκρατείας (ΣτΕ), μετά από προσφυγή της ΠΠΜ και του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και ανεβάζει το TOC (ολικός οργανικός άνθρακας) από 10 mg/Nm³ σε 20 mg/Nm³.
Δηλαδή το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μη αιτιολογημένα, αγνόησε το ΣτΕ και αποφάσισε να συνεχιστεί η προσβολή της ατμόσφαιρας του Βόλου από τις καρκινογόνες ουσίες που εκπέμπονται από την καύση σκουπιδιών, μόνο και μόνο για τα κέρδη μιας βιομηχανίας.
Η ΠΠΜ απευθύνθηκε ήδη στους επιστημονικούς φορείς της περιοχής και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου, από ισχυρότερη θέση, να αποκρουστεί η υποβάθμιση του ήδη επιβαρυμένου ατμοσφαιρικού αέρα της πόλης του Βόλου και της υγείας των πολιτών. Αυτό έχει φανεί σε όλες τις Επιδημιολογικές Μελέτες, που έχουν γίνει στην περιοχή μας, από έγκριτους φορείς, όπως είναι ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ.α.».
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας: «Νέα ΑΕΠΟ για την ΑΓΕΤ. Νέα προβλήματα»
Ο Βόλος, επισημαίνει η ΠΠΜ, θα συνεχίσει να πληρώνει με την υγεία του τα κέρδη της ΑΓΕΤ
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
































