Ποιοι ανασφάλιστοι Μαγνησιώτες δικαιούνται επίδομα υπερηλίκων

φωτογραφια αρχείου
Έφθασε στους τοπικούς ανταποκριτές του ΟΓΑ η σχετική εγκύκλιος

Έφθασε στους τοπικούς ανταποκριτές του ΟΓΑ η σχετική εγκύκλιος του Οργανισμού για τους δικαιούχους του επιδόματος «Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων», το οποίο δικαιούνται αρκετοί ηλικιωμένοι στη Μαγνησία, κάποιοι ωστόσο εξακολουθούν να το αγνοούν. Τα δικαιολογητικά και όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες σχετικά με το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων δίνει απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών που γνωστοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες και στους ανταποκριτές του ΟΓΑ στη Μαγνησία.

Ποιοι το δικαιούνται
Να υπενθυμίσουμε ότι με το νέο ασφαλιστικό, νομοθετήθηκαν νέα κριτήρια χορήγησης της πρώην σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων που «μετονομάστηκε» σε επίδομα. Το δικαίωμα υποβολής της αίτησης αρχίζει το μήνα συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας του αιτούντα ή και αργότερα. Η ημερομηνία έναρξης καταβολής του επιδόματος είναι η 1η του επόμενου μήνα, από την υποβολή της αίτησης. Για την υποβολή αίτησης για χορήγηση επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, απαιτείται η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αιτήσεις που δεν συνοδεύονται από την απαιτούμενη φορολογική δήλωση και το αντίστοιχο εκκαθαριστικό σημείωμα δεν εξετάζονται. Αρμόδια υπηρεσία για την εξέταση των αιτήσεων για χορήγηση του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, είναι το Τμήμα Α6 Συντάξεων Επιζώντων και Ανασφάλιστων Υπερηλίκων της Κεντρικής Υπηρεσίας και το Τμήμα Ασφάλισης και Παροχών των Περιφερειακών Υποκαταστημάτων του ΟΓΑ.

Δικαιολογητικά – Ποσά
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόδειξη της συνδρομής των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων για όσους υποβάλλουν αίτηση, μετά την ισχύ των διατάξεων του άρθρου 93 του Ν. 4387/2016 (ΦΕΚ/Α’ 85/12.5.2016), τα γνωρίζουν ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες και μπορούν να ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους.
Όταν ο/η σύζυγος λαμβάνει ήδη σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα ή Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, οι ετήσιες συντάξεις του ή το ετήσιο επίδομα συνυπολογίζονται στο οικογενειακό εισόδημα, προκειμένου να κριθεί, αν ο άλλος σύζυγος ή το άλλο μέρος του συμφώνου συμβίωσης, θα λάβει την παροχή, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις της παρ. 2 του άρθρου 93 του Ν. 4387/2016. Το ποσό του καταβαλλόμενου επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικες από ίδιο δικαίωμα, δε λαμβάνεται υπόψη κατά την εξέταση της συνδρομής των προϋποθέσεων για τη συνέχιση καταβολής του επιδόματος. Ο έλεγχος του εισοδηματικού κριτηρίου σύμφωνα με την απόφαση δύναται να γίνεται από τον ΟΓΑ και με ηλεκτρονική διασταύρωση σε συνεργασία με την αρμόδια φορολογική αρχή.

Έλεγχος ακίνητης περιουσίας
Για τον έλεγχο της αξίας της ακίνητης περιουσίας απαιτείται η υποβολή του εντύπου «Δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων – Πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου Ν. 4223/2013 (Α 287)» (εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης), στο οποίο καταγράφεται η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας. Οι προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται σωρευτικά. Εφόσον ο αιτών ή ο επιδοματούχος δεν πληροί μία από τις προϋποθέσεις που τίθενται από τον ανωτέρω νόμο, αποκλείεται από τη λήψη ή τη συνέχιση της καταβολής της παροχής, παρέλκει δε η αναζήτηση των λοιπών δικαιολογητικών.
Από το μηνιαίο ποσό του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, αφαιρούνται, και τα προνοιακά επιδόματα που δεν υπολογίζονται στο εισόδημα, δηλαδή οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρίες λόγω της αναπηρίας τους, το διατροφικό επίδομα που χορηγείται στους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και στους μεταμοσχευμένους καθώς και το επίδομα ανεργίας. Η διενέργεια επανελέγχου, προαναγγελίας διακοπής, αναστολής καταβολής του επιδόματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 55 και 56 του Π.δ/τος 78/1998 (Α’ 72).
Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ, δύνανται να προβαίνουν σε ηλεκτρονικούς ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων σε όλα τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά αρχεία, που τηρούν δεδομένα τα οποία σχετίζονται ειδικά με το επίδομα. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης και εξέτασης αυτής, δύναται να γίνεται ηλεκτρονικά. Για την υλοποίηση των διατάξεων δίνεται άδεια απευθείας διασύνδεσης των υπηρεσιών του ΟΓΑ με τα πληροφοριακά συστήματα «ΑΤΛΑΣ» «ΗΛΙΟΣ» και «ΕΣΕΠΣ» που τηρεί η ΗΔΙΚΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.