Πολίτες και φοιτητές σχεδίασαν σε λευκό χαρτί την πόλη που επιθυμούν

Στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαρία Μπρούργου με τον ζωγράφο και εικαστικό Αλέξανδρο Ψυχούλη
Η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαρία Μπρούσγου με τον ζωγράφο και εικαστικό Αλέξανδρο Ψυχούλη
ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ2Με τη συμμετοχή αρκετών συμπολιτών και κυρίως φοιτητών πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Π.Θ. δράση, μέσω της οποίας Βολιώτες και φοιτητές σχεδίασαν από λευκό χαρτί την πόλη που επιθυμούν και θέλουν κάποια στιγμή να δουν, ενώ έπεσαν και οι πρώτες ιδέες για το εγχείρημα που αναμένεται να έχει συνέχεια.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Π.Θ., ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας και ο ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ και η Μαρία Μπρούσγου, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια μέσα απ’ αυτή τη δράση «να θέσουμε το Βόλο στον παγκόσμιο χάρτη ως σημείο αναφορά για την αρχιτεκτονική, το ντιζάιν και τις επεμβάσεις που μπορεί να κάνει ένας και απλός πολίτης του Βόλου, ώστε να δει την πόλη του να παίρνει μια νέα μορφή».

Οι ιδέες των πολιτών, τόνισε, μπορεί να αφορούν το πολιτιστικό στίγμα, την τεχνολογία ή σε κάποιες αναπλάσεις ή δυναμικές παρεμβάσεις στην πόλη, με επεκτάσεις ή στον τουρισμό ή στην εκπαίδευση και οτιδήποτε θεωρεί ο καθένας ότι είναι καλά για την πόλη του.
Η πρόεδρος των αρχιτεκτόνων τόνισε ότι ο Βόλος έχει πάρα πολλές δυνατότητες και είναι μια πόλη, που παρόλο που δεν θεωρείται, όπως η Λάρισα, το κέντρο, έχει υπερβολικά μεγάλη δυναμική και συγκριτικά με ιδίου βεληνεκούς πόλεις στο εξωτερικό, έχει πολλά πλεονεκτήματα.
Η κ. Μπρούσγου ανέφερε ότι βασικό πλεονέκτημα του Βόλου είναι τα μέσα συγκοινωνίας, όπως το λιμάνι που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο όγκο τουριστών και επισκεπτών, το καταπληκτικό φυσικό του τοπίο και μια παραδοσιακή αρχιτεκτονική που πρέπει να διατηρηθεί με κάθε μέσον.

Ιδέα για world τσίπουρο
Ο ζωγράφος, εικαστικός και εκπρόσωπος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Π.Θ. Αλέξανδρος Ψυχούλης, δήλωσε ότι η δράση φέρνει τους πολίτες στο Πανεπιστήμιο και τους βάζει σε συζήτηση και με τους φοιτητές, με ανοιχτό πεδίο να κατατεθούν ιδέες αι να δημιουργηθεί μια αρχή προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο ίδιος τόνισε ότι αν θα πρότεινε κάτι που θέλει να συζητήσει, είναι το γεγονός ότι ο Βόλος είναι ένα σημείο φοβερού γαστρονομικού ενδιαφέροντος και κυρίως στη λεκτική συναναστροφή του τσίπουρου, που θα μπορούσε να είναι το επόμενο world τσίπουρο (κατά το world καφέ).
Η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας δήλωσε ότι θα ήθελε να συζητήσει για τους ανθρώπους και εξήγησε ότι οποιαδήποτε επέμβαση ή πρόταση γίνει, να έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, δηλαδή πως ο άνθρωπος αισθάνεται και βιώνει το οτιδήποτε, γιατί οι παρεμβάσεις που γίνονται στις πόλεις δε λαμβάνουν υπόψη τον άνθρωπο.

Η προσέγγιση της ταυτότητας
Ο μεταπτυχιακός φοιτητής και μηχανικός σχεδίασης Σωτήρης Μπουρλιός, που κάνει εργασία στο Τμήμα, για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη τουρισμού και πολιτισμού, δήλωσε ότι η προσέγγιση του καθένα εξαρτάται από την κατεύθυνση που θέλει να δώσει ο καθένας και που έχει να κάνει με την κουλτούρα, τον πολιτισμό ή την ιστορία του, αλλά και με το Βόλο ως πόλη σε σχέση με το Πήλιο, τον Παγασητικό και στο πλαίσιο του όλου brand και την ταυτότητα της Θεσσαλίας.
Ο ίδιος τόνισε ότι πλέον και σε παγκόσμια κλίμακα οι τόποι και η πόλεις τείνουν να έχουν στρατηγικές που αναδεικνύουν την ταυτότητα με βάση τις υποδομές και αυτός είναι ο σκοπός της συζήτησης πως οι άνθρωποι που έρχονται στο Βόλο, είτε είναι φοιτητές, εργαζόμενοι ή κάτοικοι, μπορούν να αντιληφθούν την ταυτότητα της πόλης και σαν έναν προϊόν το οποίο θα προσελκύσει νέο κόσμο, τουρίστες, επενδύσεις.

Προσβασιμότητα το σημείο κλειδί
Ο πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος» Πέτρος Μπέλλος, τόνισε ότι η προσβασιμότητα είναι το σημείο κλειδί για ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού για όλους.
Πρόταση του «Ιππόκαμπου» είναι στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον να ισχύει ο σχεδιασμός για όλους, ώστε να εξυπηρετούνται όχι μόνο τα άτομα με αναπηρία, αλλά και γενικότερα τα εμποδιζόμενα άτομα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.