Πορεία κατά της συγχώνευσης του Π.Θ. με το ΤΕΙ από τον Αρχιτεκτονικό Φοιτητικό Σύλλογο

Την αντίθεσή το στο νομοσχέδιο συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας εκφράζει ο Φοιτητικός Σύλλογος Αρχιτεκτονικής, που οργανώνει συγκέντρωση και πορεία αύριο Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα στο Θόλο του κτιρίου Παπαστράτος στο Βόλο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο νόμος προβλέπει τη συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τμημάτων του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αυτό φέρει τη δημιουργία 14 νέων τμημάτων με παρεμφερή αντικείμενα με τα ήδη υπάρχοντα (πχ ενώ υπάρχει Ιατρική δημιουργείται τμήμα δημόσιας υγείας). Έτσι η διάσπαση των τμημάτων συνδέεται άρρηκτα με τη διάσπαση του γνωστικού αντικειμένου και το κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Συνδέεται επίσης με την κατεύθυνση που μπαίνει εδώ και χρόνια από την συνθήκη της Μπολόνια και αφορά τη διάσπαση των πτυχίων σε bachelor (τρία χρόνια) και master (δύο χρόνια) μια κατέυθυνση που γίνεται προσπάθεια να περαστεί αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. «Το νέο διασπασμένο πτυχίο από τη μία δε διασφαλίζει συλλογικά επαγγελματικά δικαιώματα ούτε για τους απόφοιτους ΑΕΙ ούτε για τους απόφοιτους ΤΕΙ και από την άλλη δημιουργεί ταξικούς φραγμόυς, διότι για να συνεχίσεις από τα τρία χρόνια(προπτυχιακό) στα πέντε(μεταπτυχιακό) αναγκάζεσαι να πληρώσεις δίδακτρα πράγμα που εφαρμόζεται στα ήδη υπάρχοντα μεταπτυχιακά. Ο νόμος Γαβρόγλου όμως δε σταματά μόνο στις αλλαγές στα πανεπιστήμια αλλά επεκτείνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με αντιδραστικές αλλαγές ιδιαίτερα σε γενικά λύκεια και ΕΠΑΛ», τονίζει ο Φοιτητικός Σύλλογος.

Ο Φοιτητικός σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε και πήρε απόφαση ενάντια στην εφαρμογή του κύκλου σπουδών στη σχολή μας και συνολικά ενάντια στην εφαρμογή του Νόμου Γαβρόγλου. «Οι κύκλοι είναι ένα ζήτημα που συνδέεται άμεσα με το περιεχόμενο και τη μορφή των σπουδών μας. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε πως με την κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες δεν είναι λίγοι από εμάς που αναγκάζονται να δουλεύουν για να μπορούν να σπουδάζουν, ή να πηγαινοέρχονται στην πόλη τους. Δεν είναι ζήτημα που αφορά μερικούς αλλά το καθένα και τη καθεμία μας αφού μας επηρεάζει από την αρχή της φοίτησής μας. Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε την κατάργησή του. Τέτοιοι κανονισμοί εφαρμόζονται και σε άλλες σχολές όσο στο Βόλο όσο και σε άλλες πόλεις(Δίκτυα, Χωροταξία, Αρχιτεκτονική Πάτρας κτλ), είναι κομμάτι μιας συνολικής κατεύθυνσης για τη παιδεία που υλοποιείται μέσω του νόμου Γαβρόγλου», τονίζουν οι φοιτητές.

Οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής ζητούν
-Να μην εφαρμοστεί το Νομοσχέδιο Γαβρόγλου και κάθε αντιδραστική κατεύθυνση για την παιδεία
-Καμία διάσπαση του γνωστικού αντικειμένου, Ενιαίο πτυχίο με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα
-Καμία σκέψη για συγχώνευση του ΠΘ με το ΤΕΙ Θεσσαλίας
-Να καταργηθούν οι κύκλοι, οι αλυσίδες και κάθε μέσο εντατικοποίησης της καθημερινότητας μας.
και καλούν όλους Φοιτητικούς Συλλόγους του ΠΘ, μαθητές, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, διοικητικούς αλλά και τον καθένα/μια να αγωνιστούν και αυτοί προς αυτή την κατεύθυνση, με τη συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.