Πώς η διατροφή μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό μας για τον χειμώνα –Βολιώτισσα διαιτολόγος εξηγεί

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Διατροφή και ανοσοποιητικό

Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι ιώσεις κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση, η σωστή διατροφή γίνεται ο πιο φυσικός σύμμαχος για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας επιλογές μπορούν να κάνουν την διαφορά στην άμυνα του οργανισμού και στη ενέργεια μας.

Γράφει η ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΗ Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, MSc

  1. Πολύχρωμα πιάτα, ένας δυνατός οργανισμός

Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, όπως τα εσπεριδοειδή, το ρόδι, το μπρόκολο και το καρότο, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, καροτενοειδή και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την κυτταρική άμυνα. Προσπάθησε σε κάθε σου γεύμα, το μισό πιάτο να έχει ποικιλία χρωμάτων φρούτων και λαχανικών.

 

  1. Η προστασία των πρωτεϊνών

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη στην παραγωγή αντισωμάτων. Πρόσθεσε στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα πηγές όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, τα αυγά, το γιαούρτι αλλά και φυτικές πηγές όπως συνδυασμός οσπρίων με ρύζι, όπου συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου, χρυσό κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό.

 

  1. Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Βιταμίνη C: όπως προαναφέρθηκε ενισχύει την κυτταρική άμυνα και μειώνει σε μεγάλοι βαθμό την διάρκεια των κρυολογημάτων. Την συναντάμε στο πορτοκάλι, στο ακτινίδιο, στις κόκκινες και πορτοκάλι πιπεριές και στο μπρόκολο.

 

Βιταμίνη D: ρυθμίζει την ανοσολογική απόκριση και συμβάλει στην πρόληψη λοιμώξεων. Πηγές πλούσιες σε βιταμίνη d είναι τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά αλλά και η ήπια έκθεση στο ηλιακό φως.

 

Ψευδάργυρος: είναι απαραίτητος για τη σύνθεση αντισωμάτων αλλά και την επούλωση. Τον συναντάμε στο μοσχαρίσιο κρέας, στα φασόλια, στο γιαούρτι, στους ξηρούς καρπούς και στα οστρακοειδή.

 

Σελήνιο: προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Πλούσιες πηγές σεληνίου είναι τα καρύδια Βραζιλίας, τα ψάρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

 

Σίδηρος: συμβάλει στη μεταφορά οξυγόνου και στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τον συναντάμε στο κόκκινο κρέας, στα όσπρια, στο σπανάκι και στη μαύρη σοκολάτα.

 

  1. Ισορροπία και ξεκούραση

Η ισορροπία θρεπτικών συστατικών στην διατροφή μας, μαζί με επαρκή ενυδάτωση βοηθάνε το σώμα να ανταποκρίνεται καλύτερα στις εποχικές προκλήσεις.

Για παράδειγμα ένα ισορροπημένο πρωινό όπως γιαούρτι με φρούτα εποχής και ξηρούς καρπούς μπορεί να γίνει η καθημερινή ασπίδα ενέργειας.

 

Τέλος, η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με ξεκούραση και ποιοτικό ύπνο τονώνουν ακόμη περισσότερο τον οργανισμό μας.

Με συνέπεια και υγιεινές επιλογές, ο φετινός χειμώνας μπορεί να σε βρει γεμάτο ενέργεια, αντοχή και καλή διάθεση.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Περιοδικό ΕΥ ΖΗΝ του Ομίλου Καρεκλίδη

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.