«Πως να εκπαιδεύσεις έναν Αντιήρωα»: Ντοκιμαντέρ για τον αποκλεισμό που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία

Θα προβληθεί αύριο στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας

Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών ΑμεΑ Ν. Μαγνησίας σε συνεργασία με το CineDoc Βόλου, τον Σύλλογο Μουσειοπαιδαγωγών Ελλάδας και το Δίκτυο Φορέων Υγείας Μαγνησίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μπλέτα «Πώς να Εκπαιδεύσεις έναν Αντιήρωα» με κεντρικό θέμα τον αποκλεισμό που βιώνουν οι άνθρωποι με αναπηρίες, αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Σύνοψη ταινίας: Αντιήρωας: είναι ο πρωταγωνιστής που δε διαθέτει συμβατικές ηρωικές ικανότητες και εξαρτάται παθολογικά από κάποιον άλλο. Μια ομάδα νέων «αντιηρώων» με δυσκολίες, αποφασίζουν να παρακολουθήσουν μαθήματα θεάτρου. Οι νεαροί «αντιήρωες» εκπαιδεύονται θεατρικά. Μέσα από την μεγάλη τους αγάπη για το θέατρο, αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια θεατρική, αυτοσχεδιαστική παράσταση, με θεματική τους σούπερ-ήρωες. Παράλληλα, οι αντιήρωες ζουν την καθημερινότητα και τις ζωές τους. Τελικά, για να είσαι σούπερ-ήρωας,  πρέπει να περνάς μέσα από τοίχους.

 

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ θα μιλήσουν οι:

 

  • Χαρά Κανάρη, Μουσειοπαιδαγωγός, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ
  • Μαρίνα Λουάρη, Δρ Ειδικής αγωγής, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, ΠΤΕΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Ευμορφία Τσιαμάγκα, Μουσειοπαιδαγωγός, Μ.Ed, υπάληληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Αφήγηση κειμένων: Θεοδοσία Ράπτου, σ.Δασκάλα, Μουσειοπαιδαγωγός, M.Ed                                   

 

ΔΟΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

  • Χαιρετισμοί
  • Αφήγηση
  • Προβολή ντοκιμαντέρ (26’)
  • Εισηγήσεις ομιλητριών
  • Αφήγηση
  • Ελεύθερη συζήτηση

 Συνολική διάρκεια : 70

 

Το ντοκιμαντέρ έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 44ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, ενώ ακολούθησε  το 24ο Φεστιβάλ για παιδιά νέους στην Ολυμπία και το 15ο Φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα. Απέσπασε το βραβείο κοινού στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ R.o.d.i. – Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη και έχει διακριθεί για προβολή στο φεστιβάλ Moving body – Moving image στη Νέα Υόρκη. Τη μουσική υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης.

 

 

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Η θεατρική εκπαίδευση είναι ένα ταξίδι: ανακαλύπτεις εσένα, πλουτίζεις και ξαφνικά γίνεσαι φτωχός, για να πλουτίσεις συναισθηματικά και πάλι. Ανακαλύπτεις τα όρια και τις αντοχές σου. Μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα σου και να συναναστρέφεσαι άλλους ανθρώπους. Το θέατρο, πολλές φορές λειτουργεί θεραπευτικά. Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα ασχολούνται και ερασιτεχνικά με το θέατρο, με σκοπό να γνωρίσουν το θυμικό τους.  Λίγοι άνθρωποι στην Ελλάδα με δυσκολίες και αναπηρία επιλέγουν να κάνουν θέατρο, κυρίως λόγω κοινωνικού αποκλεισμού. Η ένταξη και η κοινωνική ενσωμάτωση είναι υπόθεση όλων μας. Υπάρχει θέατρο για τους διαφορετικούς: τους αντιήρωες, που φτάνει μια στιγμή μόνο,  για να σε πείσει ότι ακόμη κι αν δεν βγάζουν λέιζερ από τα μάτια, είναι πραγματικοί σούπερήρωες.

Σύντομο Βιογραφικό Σκηνοθέτη: Γιάννης Μπλέτας

Ο Γιάννης Μπλέτας είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει βραβευτεί σε διάφορους διαγωνισμούς διηγημάτων ενώ ασχολείται και με τον κινηματογράφο, έχοντας γυρίσει σε δική του σκηνοθεσία και δικό του σενάριο ήδη 3 ταινίες μικρού μήκους. Το 2020 σε συνεργασία με το Σύλλογο γονέων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου ιδρύουν την θεατρική ομάδα “Αντιήρωες ̈, μια θεατρική ομάδα ατόμων με αναπηρία. Το αποτέλεσμα αυτή της συνύπαρξης ήταν το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο “Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα”, το οποίο ταξίδεψε εκτός από την Ελλάδα και σε φεστιβάλ του εξωτερικού, όπου και απέσπασε διακρίσεις και βραβεία. Η θεατρική ομάδα “Αντιήρωες”, παρουσίασαν την πρώτη τους ολοκληρωμένη θεατρική δουλειά τον Ιούνιο του 2022 στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του CineDoc Βόλου στο Facebook- CineDoc- Greece (Volos) και τον αντίστοιχο λογαριασμό στο Instagram @cinedocvolos

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.