Ποσοστό 85% στους ΟΤΑ απέχει από τη διαδικασία αξιολόγησης

Με μικρή συμμετοχή η γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων

Ποσοστό 85% των εργαζομένων στους ΟΤΑ της Μαγνησίας δεν συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης ή πήρε αριθμό πρωτοκόλλου, αλλά είναι άγνωστο αν μέχρι την Παρασκευή καταθέσει το έντυπο της αξιολόγησης, τονίστηκε στη σημερινή γενική συνέλευση του Συλλόγου ΟΤΑ Μαγνησίας, που έγινε παρουσία μικρού αριθμού εργαζομένων.
Η συνέλευση έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλη Πετρόπουλου αι η πρόεδρος Θάλεια Στάχτου δήλωσε ότι από τον Μάρτιο έγιναν τρεις συνελεύσεις του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, με ελάχιστη συμμετοχή των εργαζομένων και ο Σύλλογος ενημέρωσε όλους τους Δήμους μέχρι την περασμένη Παρασκευή.

«Οι περισσότεροι συνάδελφοι είχαν την αγωνία τους και δεσμεύτηκαν ότι θα δουν τι θα κάνουν μέχρι σήμερα, γιατί έχει πέσει τρομοκρατία και κάποιοι διευθυντές παίρνουν τηλέφωνα και πιέζουν τους εργαζόμενους για να κάνουν αξιολόγηση», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ.
Όπως ανέφερε η ίδια αν κάποιος υπάλληλος δεν κάνει την αξιολόγησή του και αξιολογηθεί μ’ αυτό τον τρόπο, ο υπάλληλος μπορεί να υποβάλει μήνυση κατά αυτού που τον αξιολόγησε, διότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι παράνομο, όπως παράνομος είναι και ο νόμος που καταργεί το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και αποχή από τα καθήκοντά τους.

Ο Σύλλογος έστειλε ηλεκτρονικά σε όλους του εργαζόμενους το έντυπο που πρέπει να συμπληρώνει κάθε εργαζόμενους, στο οποίο αναφέρει ότι συμμετέχει στην απεργία – αποχή και επιφυλάσσεται για παραπέρα ενέργειες.
Σύμφωνα με την κ. Στάχτου, οι Δήμοι Αλμυρού, Σκιάθου και Ρ. Φεραίου, κατέθεσαν μαζικά τα έντυπα, το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο Δήμος Ν. Πηλίου, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ακόμη η διαδικασία, ενώ η ίδια κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν τα έντυπα αξιολόγησης και να συμμετάσχουν στην απεργία – αποχή.

ΟΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣτοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ δείχνουν ότι μέχρι την Παρασκευή ποσοστό 85% των εργαζομένων στους Δήμους της Μαγνησίας, απείχαν από τη διαδικασία, ενώ ποσοστό 15% ήταν κύρια στο Δήμο Βόλου, καθώς και μεμονωμένα άτομα από τους υπόλοιπους Δήμους.

Τροπολογία εκβιασμού
Ο Βασίλης Πετρόπουλος Γ.Γ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ δήλωσε ότι η κυβέρνηση, επειδή η αξιολόγηση δεν βρήκε έδαφος από τη μαζική αποχή των εργαζομένων, επέλεξε να ψηφίσει μια τροπολογία εκβιασμού, προκειμένου να περάσει τη λογική της αξιολόγησης όπως αυτή νομίζει.
«Απέναντι στην εκβιαστική λογική και στο ίδιο το περιεχόμενο της αξιολόγησης, γίνεται η συνέλευση των εργαζομένων στο Δήμο Βόλου, ώστε μαζικά να συνεχίσουν να απέχουν απ’ αυτή τη διαδικασία», τόνισε.
Ο κ. Πετρόπουλος μετέφερε μήνυμα στην κοινωνία λέγοντας ότι ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι η διαδικασία αυτή είναι προσχηματικά αξιολογητική, δεν έχει στόχο να καλυτερεύσουν οι υπηρεσίες των Δήμων και του Δημοσίου, αλλά έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ΝΔ και στο τέλος θα έχει απολύσεις, μειώσεις μισθών και εντατικοποίηση της δουλειάς.
Για τους Δήμους τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη προσωπικού και ζήτησε να ανοίξουν θέσεις εργασίας για να βρουν οι άνεργοι δουλειά και οι υπηρεσίες να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα.

Για τους παρατασιούχους – συμβασιούχους των Δήμων, δήλωσε ότι σε πολλές περιοχές δεν δέχονται οι επίτροποι να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής τους, με αποτέλεσμα αρκετές εκατοντάδες εργαζομένων να είναι απλήρωτοι αι με αβέβαιο εργασιακό μέλλον. Ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας τόνισε ότι υπηρεσίες ολόκληρες βασίζονται σ’ αυτούς τους ανθρώπους, που αν απολυθούν θα καταρρεύσουν κι εκεί θα φανεί ότι δεν τους σώζει καμία αξιολόγηση.

«Χτυπάει το λαϊκό εισόδημα»
Η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Εύη Καρυδάκη είπε για την αξιολόγηση ότι είναι ωμός εκβιασμός, καθώς βάζει προϊσταμένους και διευθυντές να είναι το «μαστίγιο» των δημοσίων υπαλλήλων και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα το επιτρέψουν αυτό.
Όπως είπε, όλο αυτό είναι το κομμάτι ενός παζλ, που χτυπάει για ακόμη μια φορά το λαϊκό εισόδημα, έχει στόχο υπηρεσίες να πάνε σε ιδιώτες και ζήτησε από τον κόσμο να παλέψει και να σταθεί όρθιος.
Ως παράδειγμα έφερε 30 κοιμητήρια για το Δήμο Βόλου, που λειτουργούν με 12 εργαζόμενους και πολλούς με συμβάσεις οκτώ μηνών, ενώ τόνισε ότι ανάλογη είναι η εικόνα στην Υπηρεσία Καθαριότητας, στο Δημοτολόγιο και στις Δημοτικές Ενότητες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.