Πραγματοποιήθηκε και στον Βόλο η 16η ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα

Η φετινή δράση της 16ης Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 σε 34 πόλεις στην Περιφέρεια, πανελλαδικά, μεταξύ αυτών και στον Βόλο και σε τρία σημεία της Αθήνας, συνολικά σε 37 σημεία.

 

Εθελοντές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» βρέθηκαν έξω από τα επιλεγμένα σημεία διασκέδασης, στον Βόλο ήταν τα Κύματα»,  προτρέποντας τους νέους, που έφταναν για να περάσουν το βράδυ τους, να επιλέξουν τον «Οδηγό της παρέας», που, αφού αποδέχτηκε τον τίτλο φόρεσε ένα ειδικό βραχιολάκι και δεσμεύτηκε ότι δεν θα καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ. Βγαίνοντας από το σημείο ο Οδηγός της παρέας πραγματοποίησε, με τη δική του θέληση, φιλικό αλκοτέστ με τη βοήθεια των εθελοντών του Ι.Ο.ΑΣ., και ενός εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ. ή της Τροχαίας, ώστε να αποδειχθεί ότι τήρησε την υπόσχεση να μην καταναλώσει αλκοόλ. Εφόσον είχε πετύχει τον στόχο του ο «Οδηγός της παρέας» επιβραβεύθηκε με ένα συμβολικό δώρο ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές μας τον συμβούλευσαν να αφήσει το όχημά του και να γυρίσει σπίτι του με ταξί. 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ο αυξανόμενος ενθουσιασμός των εθελοντών, που ανήλθαν περίπου στους 500 αλλά και το ενδιαφέρον προσερχόμενων οδηγών, και όχι μόνο, σχεδόν 2500 για να ενημερωθούν, ενισχύει την πίστη ότι με προσπάθεια και επιμονή, χρόνο με το χρόνο, το μήνυμα θα περνάει σε όλο σε όλο και περισσότερους πολίτες που, τελικά, θα εφαρμόζουν το μέτρο και στην καθημερινότητά τους και δεν θα πίνουν όταν πρόκειται να οδηγήσουν όπως γίνεται και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα όσων δέχτηκαν να κάνουν το φιλικό αλκοτέστ ήταν:

Κατά τη διάρκεια της  δράσης περίπου 2000 συνολικά συμμετέχοντες δέχτηκαν την πρόκληση και φόρεσαν τα πράσινα βραχιολάκια, ενώ 1581 εξ’ αυτών επέστρεψαν για να κάνουν το φιλικό αλκοτέστ στο τέλος της βραδιάς.

Στα θετικά καταγράφεται το  ποσοστό  του 49.4% (58% άντρες & 42% γυναίκες) με μηδενικά αλκοτέστ ενώ στα αρνητικά καταγράφηκε  ποσοστό 10.36% (73% άνδρες, 27% γυναίκες) να είναι πάνω από το όριο.

Πόλεις με τα καλύτερα ποσοστά, μεταξύ άλλων, ήταν το Άργος & η Άρτα, ενώ οι πόλεις με τα αρνητικά και κατ’ επέκταση ανησυχητικά ποσοστά (με συμμετέχοντες που δέχτηκαν να είναι για εκείνο το βράδυ οι Οδηγοί της Παρέας, αλλά, βρέθηκαν πάνω από το όριο) ήταν:

Πειραιάς και Λάρισα    >30% πάνω από το όριο σε σχέση με το πανελλαδικό 10.36%

Αθήνα και Θεσσαλονίκη >26% πάνω από το όριο σε σχέση με το πανελλαδικό 10.36%

Φλώρινα & Τρίκαλα >24% πάνω από το όριο σε σχέση με το πανελλαδικό 10.36%

Με τα υψηλότερα ποσοστά  που έδειξαν τα αλκοτέστ ήταν: 1.50 – νέος 18 ετών στα Τρίκαλα, 1.48, άνδρας 28 ετών στη Φλώρινα και 1.14, άνδρας 31 ετών στην Κόρινθο όταν το επιτρεπτό, νόμιμο όριο, ορίζεται στα 0,25 mg ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα (μέτρηση με συσκευή αλκοτέστ).

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.