Πράσινη Αριστερά Μαγνησίας: «Η ρύπανση στον Βόλο καλά κρατεί»

Ανακοίνωση σχετικά με την αέρια ρύπανση στον Βόλο εξέδωσε η Πράσινη Αριστερά Μαγνησίας εκφράζοντας την αγωνία της γι΄ αυτή την κατάσταση και τονίζοντας πως παρά το γεγονός ότι οι μετρήσεις δείχνουν υπερβάσεις στα ΡΜ 10, δεν υπάρχουν δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «σύμφωνα με τις μετρήσεις του τμήματος περιβάλλοντος της Περιφέρειας οι 3 σταθμοί που βρίσκονται στο Π.Σ. του Βόλου δείχνουν υπερβάσεις στο Μ.Ο. των PM10 πολύ συχνά. Ταυτόχρονα γίνονται συστάσεις για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων σύμφωνα με τις Υπουργικές αποφάσεις. Την ίδια ώρα δεν φαίνεται κανένας να ανησυχεί… Η πόλη κοιμάται.

Ακόμα, πριν λίγο καιρό ο καθηγητής Σαχαρίδης που ασχολείται με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη ρύπανση, ανακοίνωσε αύξηση 5% στην επιβάρυνση το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Τις μισές μέρες του χρόνου έχουμε υπερβάσεις. Αιτίες της ρύπανσης αναφέρονται η θέρμανση, η βιομηχανία, το κυκλοφοριακό και η εστίαση.

Δράσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος δεν φαίνονται… στον ορίζοντα. Έλεγχοι στη βιομηχανία δεν ξέρουμε αν γίνονται και τι δείχνουν. Προτάσεις για καύση υλικών που είναι καλύτερα δεν υπάρχουν. Μέτρα για χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς δεν ανακοινώνονται. Εκείνη η μελέτη για εντοπισμό της οσμής δεν ξέρουμε αν τελείωσε και τι έδειξε.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη συσχέτιση ρύπανσης με την υγεία έδειξε κατάσταση ανησυχητική, αλλά δυστυχώς μέτρα δεν βλέπουμε. Ταυτόχρονα σα να μην φτάνουν αυτά διαβάσαμε καταγγελίες για θαλάσσια ρύπανση στο Βόλο, στην Αγριά ίσως και αλλού. Όσο για τα «Αστέρια» μοσχοβολούν συχνά. Για την καύση σκουπιδιών ενημέρωση δεν υπάρχει. Για το LNG… επικρατεί μια ανησυχητική ησυχία. Μήπως είναι «κουφόβραση» πριν ξεσπάσει η μπόρα;

Η κοινωνία των πολιτών τι κάνει; Δεν ανησυχεί; Μάλλον όχι. Οι επίσημοι φορείς Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμοι μήπως είναι καιρός να ασχοληθούν με το θέμα; Οι πολίτες πρώτα απ’ όλα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι;

Το κακό είναι ότι η κατάσταση είναι δύσκολη όχι μόνο το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι. Δεν μας σώζει ούτε αυτό».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.