«Πρέπει να αγγίζουμε παρά τις απαγορεύσεις, λαμβάνουμε ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας»

Δυσκολίες στην καθημερινότητα των τυφλών λόγω κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο Λ. Παρασκευάς

Εδώ και 13 περίπου χρόνια, το δραστήριο Σωματείο Μάγνητες Τυφλοί, πραγματοποιεί σεμινάρια εκμάθησης της γραφής Braille δίνοντας τη δυνατότητα τόσο σε τυφλούς και σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης αλλά και σε όποιον επιθυμεί να μάθε τη γραφή αυτή και να ανοίξει τους ορίζοντές του. Μιλώντας για την προσπάθεια αυτή στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου κ. Λάμπρος Παρασκευάς, τόνισε πως πρόκειται για μία εύκολη διαδικασία, που όταν ολοκληρωθεί, εκτός από την γνώση, ο εκπαιδευόμενος λαμβάνει και κρατική πιστοποίηση.
Το Braille είναι η γραφή όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και δεν αποτελεί γλώσσα όπως η νοηματική. Η εν λόγω γραφή, βοηθά τους τυφλούς και γενικά όσους ανθρώπους έχουν προβλήματα όρασης να έρθουν κοντά με τον γραπτό λόγο, που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε, είτε σε βιβλία, αλλά ακόμη σε φάρμακα και σε συσκευασίες τροφίμων.
Το Σωματείο Μάγνητες Τυφλοί, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά ήταν από τα πρώτα που έφεραν τη γραφή Braille στη διαδικασία εκπαίδευσης, δίνοντας τη δυνατότητα σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, αλλά και βλέποντες να εκπαιδευτούν, χωρίς κανένα περιορισμό.

Τα σεμινάρια εκμάθησης γραφής Braille πραγματοποιούνται τρείς φορές το χρόνο , διαρκούν έξι εβδομάδες και στο τέλος οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν κρατική πιστοποίηση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά, πολλοί εκπαιδευτικοί λαμβάνουν μέρος στα σεμινάρια, προκειμένου να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να βοηθήσουν με τη σειρά τους μαθητές στην παράλληλη στήριξη.
Ο κ. Παρασκευάς χαρακτήρισε δε, την εκμάθηση της γραφής Braille για έναν αρτιμελή πολύ απλή και εύκολη, που χρειάζεται μόνο ένα τυπικό διάβασμα, όπως κάθε τι καινούργιο, όμως για έναν τυφλό που θα πρέπει να μάθει να διαβάζει με ψηλάφηση έχει κάποιες δυσκολίες.
Στο παρελθόν δε, επειδή η έκδοση βιβλίων σε γραφή Braille στην Ελλάδα δεν είναι τόσο δημοφιλής και τα συγγράμματα είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα υπόλοιπα, το Σωματείο είχε προχωρήσει και σε εκδόσεις βιβλίων και κυρίως παραμυθιών για παιδιά.

Δυσκολίες στην εποχή του κορωνοϊού

Ο κ. Παρασκευάς μίλησε όμως και για την περίοδο του κορωνοϊού και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με προβλήματα όρασης.
“Ο κόσμος με την αναπηρία όρασης, όπως και με κάθε αναπηρία είναι μία κάστα ανθρώπων. Όπως όλοι , έτσι είμαστε κι εμείς οι τυφλοί. Απλά εμείς πρέπει να πιάσουμε, να ακουμπήσουμε, να έρθουμε σε επαφή, για να μας συνοδέψουν πρέπει να μας πιάσουν. Χρειαζόμαστε την επαφή”, είπε ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου θέλοντας να δείξει την σπουδαιότητα της επαφής για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Παρόλα αυτά και οι τυφλοί τηρούν τα μέτρα, φορώντας μάσκες, γάντια, τηρώντας όσο μπορούν τις αποστάσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά υπάρχουν αρκετοί ηλικιωμένοι με προβλήματα όρασης, οι οποίοι περνούν πολύ δύσκολες στιγμές. “Κάθε συμπολίτης μπορεί να κλείσει τα μάτια του και να καταλάβει ποια είναι η διαφορά”, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και συμπλήρωσε τέλος πως “η αξιοπρέπεια δεν είναι έμφυτη στον άνθρωπο. Πρέπει να την κυνηγήσεις, να τη διεκδικήσεις. Οι ανάπηροι δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, είναι όπως όλοι οι άνθρωποι, που θα βρεις και τους καλούς , τους κακούς και τους έξυπνους κτλ. Δεν θα βρει κανείς μόνο… ήρωες”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.