Επικαιροποιείται η μελέτη επέκτασης του περιφερειακού Αγριά -Μαλάκι

«Πράσινο φως» από τον υπουργό Υποδομών και χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας

Θετική είναι η εξέλιξη για τον περιφερειακό του Βόλου, καθώς το υπουργείο Υποδομών χρηματοδοτεί με 997.000 € την επικαιροποίηση της μελέτης για το κομμάτι Αγριά – Μαλάκι, εξέλιξη που θα αποτελέσει το επόμενο βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη του περιφερειακού στο τμήμα Μαλάκι – Αφέτες.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι δόθηκε από το υπουργείο Υποδομών «πράσινο φως» να επικαιροποιηθεί η μελέτη από τον κόμβο της Αγριάς μέχρι το Μαλάκι, κάτι που χρονικά προσδιορίζεται σε 12 μήνες από την υπογραφή του έργου (η προκήρυξη θα γίνει στις αρχές του 2021) και στη συνέχεια θα αναζητηθεί χρηματοδοτικό εργαλείο για να ενταχθεί η κατασκευή του έργου. Όπως είπε, αν σήμερα υπήρχε η μελέτη του έργου, θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, πρόκειται για τμήμα του δρόμου, με βάση τη χάραξη του έγινε από το υπουργείο το 2017, μήκους 6,3 χλμ. και με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού, Κ. Αχ. Καραμανλή, δημοπρατείται η επικαιροποίηση της μελέτης αυτής, με προϋπολογισμό 997.000 € και έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Θεσσαλίας.
Η μελέτη θα επικαιροποιεί την υφιστάμενη χάραξη του περιφερειακού Βόλου προς Μαλάκι, ενώ θα περιλαμβάνει και τα αντιπλημμυρικά έργα της Αγριάς.

Η επικαιροποίηση της μελέτης θα περιλαμβάνει τα εξής:
Κτηματολόγιο στην Αγριά σε τμήμα 3 χλμ και 6,7 χλμ μέχρι το Μαλάκι.
Τροποποίηση υφιστάμενης μελέτης για τμήμα 3χλμ από την Αγριά μέχρι το Μαλάκι.
Μελέτη για την κατασκευή τριών τεχνικών έργων που σχετίζονται με τα ποτάμια της περιοχής και δύο ανισόπεδων κόμβων.
Υδραυλική – αποστραγγιστικη και αντιπλημμυρική μελέτη για την Αγριά και την τάφρο πάνω από το δρόμο, σε μήκος 3 χλμ.
Κατασκευή τεσσάρων ισόπεδων τρισκελών και ενός τετρασκελούς κόμβου.


Η δημοπράτηση, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, για την εκπόνηση της μελέτης, αναμένεται να γίνει από τον καινούργιο χρόνο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το έργο θα προβλέπει μιάμιση λωρίδα κυκλοφορίας σε κάθε κατεύθυνση, αλλά και παράπλευρους δρόμους και θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη κυκλοφορία των οχημάτων, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο κ. Αγοραστός ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή, αλλά και τον Άδωνι Γεωργιάδη και τους Γ.Γ. των υπουργείων και τις τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Όπως είπε, η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει το επόμενο βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη του περιφερειακού στο τμήμα Μαλάκι – Αφέτες.

Το υπουργείο εμπιστεύεται την Περιφέρεια
Ο κ. Κ. Αγοραστός ρωτήθηκε εάν αυτό σημαίνει πως το Υπουργείο είναι επιτέλους έτοιμο να ανταποκριθεί θετικά στο χρόνιο αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να της παραδώσει την ολοκλήρωση του περιφερειακού.
Ο περιφερειάρχης το χαρακτήρισε ως «θετική εξέλιξη» και πρόσθεσε πως «με καλό τρόπο και θέληση όλα γίνονται. Είναι ξεκάθαρη η βούληση του Υπουργείου να μεταβιβάζει αρμοδιότητες στην Περιφέρεια, την οποία έχει δει πώς εργάζεται και την εμπιστεύεται». Πρόσθεσε δε ότι όλοι οι περιφερειακοί δρόμοι αποδίδονται, από πλευράς διαχείρισης, στους Δήμους.

Καθυστέρηση στο Μπουρμπουλήθρα – Λαρίσης
Σε σχετική ερώτηση ο περιφερειάρχης είπε ότι προχωρά η μελέτη για το τμήμα του περιφερειακού από τη Μπουρμπουλήθρα μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο στη Λαρίσης, ωστόσο, καθυστέρησε το υπουργείο να κάνει την επικαιροποίηση στα τέλη του 2019, με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει και σήεα να βρίσκεται στο στάδιο της επικαιροποίησης των περιβαλλοντικών όρων.
«Εμείς πάντως πιέζουμε να ολοκληρωθεί και αναμένουμε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων», κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.