Προγραμματίστηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό στην Ευαγγελίστρια

Ποιες άλλες εκκλησιές και Μονές γιορτάζουν στη Μαγνησία

Στην καρδιά του Αυγούστου δεσπόζει η εορτή της Παναγίας, η οποία συγκεντρώνει σε κάθε τόπο τους ορθόδοξους Έλληνες για να εορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου, που ονομάζεται και Πάσχα του καλοκαιριού. Στην πόλη του Βόλου, επίκεντρο της μεγάλης εορτής του καλοκαιριού είναι ο προσφυγικός Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, ο οποίος εδώ και πολλές δεκαετίες πανηγυρίζει επίσης και την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εορτασμού είναι η τελετή του Επιταφίου της Παναγίας, ενώπιον του οποίου ψάλλονται τα Εγκώμια, κατά μίμηση της τελετής της Μεγάλης Παρασκευής.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Πανηγύρεως, την παραμονή το βράδυ, Τετάρτη 14 Αυγούστου και ώρα 7 μ.μ., θα αρχίσει ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Κατά τη διάρκειά του θα ψαλούν τα Εγκώμια μπροστά στο ανθοστόλιστο κουβούκλιο και κατόπιν στην εξέδρα του προαυλίου θα τελεστεί αρτοκλασία και θα κηρύξει τον θείο λόγο ο σεβασμιότατος. Στη συνέχεια θα γίνει η Περιφορά του Επιταφίου, με πομπή από τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, αντιπροσωπείες των μικρασιατικών συλλόγων, στρατιωτικών, Προσκόπων, Οδηγών, κ.λπ., η οποία θα περάσει από τους δρόμους της Νέας Ιωνίας, Βολίδη-Δορυλαίου-Βενιζέλου-Δημοκρατίας και διά της Λεωφόρου Ειρήνης θα επανέλθει στον Ναό.
Με το τέλος της Λιτανείας θα ξεκινήσει η Ιερά Αγρυπνία, με τις ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, που θα τελειώσει περίπου στη μία μετά τα μεσάνυχτα. Η Αγρυπνία τελείται σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα για εκκλησιασμό όσων αδυνατούν να εκκλησιαστούν την ημέρα της εορτής.
Ανήμερα της εορτής, την Πέμπτη 15 Αυγούστου, θα τελεστεί ο Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Κιαμέτη, πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως. Το απόγευμα και ώρα 6.30 θα τελεστεί ο Εσπερινός, θα ευλογηθούν οι αρτοκλασίες που θα φέρουν οι πιστοί και θα ακολουθήσει η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Τέλος, να σημειωθεί ότι την Τρίτη 13 Αυγούστου στις 6.30 θα τελεστεί η τελευταία Παράκληση στη Θεοτόκο χοροστατούντος του Σεβασμιότατου ποιμενάρχου μας. Μετά το τέλος της θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, στο πλαίσιο των Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων, με τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία, σε διοργάνωση από τον Δήμο Βόλου και τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».
Οι άλλες εκκλησίες
Στην τοπική μας Εκκλησία πανηγυρίζουν, επίσης, οι κάτωθι Ιεροί Ναοί: Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλυκών, Ευξεινουπόλεως, Καλών Νερών, Καναλίων, Μακρυνίτσης, Μηλίνας, Ξυνόβρυσης, Πτελεού, Βελεστίνου, Λόφου Επισκοπής, Δρυμώνος, Προμυρίου, Ξουριχτίου και Ιερά Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς.
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά θρησκευτικά πανηγύρια πραγματοποιείται τον 15Αύγουστο στην Ευξεινούπολη, ενώ το αντίστοιχο στο Μοναστήρι Άνω Ξενιάς στον Αλμυρό, προσελκύει εκατοντάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα.
Στον Δήμο Αλοννήσου τον Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιείται πανηγύρι στην Παλιά Χώρα όπου γίνεται αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου και προσφέρονται γλυκά κεράσματα και γίδα με μακαρόνια, σύμφωνα με τα έθιμα αιώνων. Στον Δήμο Αργαλαστής τον 15Αύγουστο θα πραγματοποιηθεί πανηγύρι στη γραφική Παναγία της Ξυνόβρυσης και στο Μετόχι. Στον Δήμο Πτελεού τιμάται τον 15 Αύγουστο η Κοίμηση της Θεοτόκου στον Πτελεό, ενώ ανάλογο πανηγύρι τελείται στον οικισμό της Γαύριανης με παραδοσιακή μουσική και γίδα βραστή. Στη Σκιάθο γιορτάζει στις 15 Αυγούστου η Μονή του Ευαγγελισμού και η Παναγία Καρδάση στο Κάστρο. Στη Σκόπελο παράλληλα διοργανώνεται πανηγύρι τον 15Αύγουστο στη Γλώσσα. Στη Μακρινίτσα, πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον 15Αύγουστο πανηγύρι με ορχήστρα στην κεντρική πλατεία, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις διοργανώνονται στο Τρίκερι.