Προκαταρκτική εξέταση για την έκρηξη στην Πορταριά

Δεν ήταν νόμιμη η εγκατάσταση, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής

Προκαταρκτική εξέταση ζήτησε η Εισαγγελία Βόλου απ΄το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, μετά τη χθεσινή έκρηξη δεξαμενής προπανίου στην Πορταριάς, ενώ μετά την κατάθεσή του σήμερα το πρωί, αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να τελειώσει η προανάκριση, ο διαχειριστής του καταστήματος, στο οποίο προκλήθηκε η έκρηξη.

Το γεγονός ότι γίνονται έρευνες και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οι άδειες της Πολεοδομίας γενικότερα, αλλά και άδεια εγκατάστασης και χρήσης της δεξαμενής προπανίου στο χώρο του καταστήματος, γεγονός που ο ίδιος όπως είπε διατηρεί επιφύλαξη γιατί πιθανόν δεν υπάρχει, γνωστοποίησε μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου κ. Χαρ. Πόζογλου.

Σημειώνεται ότι όπως έκανε γνωστό ο κ. Πόζογλου, η εταιρεία παροχής του προπανίου, έστειλε ελεγκτές τα ξημερώματα στην Πορταριά και έγινε έλεγχος για τυχόν διαρροή ή άλλους κινδύνους και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Ο διοικητής τόνισε ότι μετά την επίσκεψη του τεχνικού της Πετρογκάζ από τη Θεσσαλονίκη η διαρροή σταμάτησε στις 4 τα ξημερώματα, μετά από προσπάθειες πολλών ωρών.

Σύμφωνα με ο κ. Πόζογλου, η καταστροφή της ταβέρνας ήταν ολοσχερής, καθώς από την έκρηξη έπεσε η σκεπή και δοκάρια, με ειδικό εξοπλισμό της Πυροσβεστικής έγινε η εκτόνωση της δεξαμενής, ενώ αποκαταστάθηκε η τάπα, από την οποία υπήρχε διαρροή.

Ο τεχνικός διαβεβαίωσε ότι στη δεξαμενή, χωρητικότητας 1700 λίτρων., παραμένει περιεχόμενο 15-20%, που δεν υπάρχει κίνδυνος. «Η δεξαμενή, θα απομακρυνθεί, μετά τη διενέργεια της αυτοψίας από το Ανακριτικό Τμήμα», δήλωσε ο κ. Πόζογλου.

Αναφορικά με την αδειοτότηση μιας εγκατάστασης προπανίου γίνεται αρχικά από την Πολεοδομία και στη συνέχεια από την Πυροσβεστική, με τα μέτρα πυρόσβεσης.

Για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, ο διοικητής τόνισε ότι εξετάζονται οι φάκελοι της υπηρεσίας για να διαπιστωθεί αν η εγκατάσταση ήταν νόμιμη, γίνεται προανάκριση, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η εγκατάσταση δεν ήταν νόμιμη, καθώς η επιχείρηση δεν είχε άδεια λειτουργίας, η οποία εκδίδεται με έγκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Υγειονομικού, ενώ με κάθε επιφύλαξη δήλωσε ότι η Πυροσβεστική δεν έχει δώσει άδεια λειτουργίας για την συγκεκριμένη ταβέρνα.

Ο ίδιος τόνισε ότι αν λειτουργούσε η επιχείρηση και βρισκόταν κόσμος, θα θρηνούσαμε θύματα,
ενώ το ευτύχημα είναι ότι το συμβάν σημειώθηκε στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος και δεν έγινε έκρηξη της δεξαμενής που υπήρχε στον εξωτερικό χώρο, διότι η μισή Πορταριά θα αντιμετώπιζε πρόβλημα.

Γίνονται έλεγχοι

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει ελέγχους σε χώρους συνάθροισης του κοινού, σε περιόδους αιχμής, γιορτές κλπ., ανέφερε ο διοικητής, που πρόσθεσε ότι είναι αδύνατον να γίνει έλεγχος σε όλες τις επιχειρήσεις που ανέρχονται σε χιλιάδες στο νομό.

«Τουλάχιστον σε ποσοστό 30-35% των επιχειρήσεων δειγματοληπτικά, κάνουν ελέγχους, ενώ έλεγχοι γίνονται απαραίτητα σε περιπτώσεις καταγγελιών», τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.