Προσπάθησαν να επωφεληθούν από την κρίση και να αγοράσουν οικόπεδα στο Πήλιο σε εξευτελιστικές τιμές…

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Ράδιο-Ένα» η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτήτων Ακινήτων Μαγνησίας

Της τάξης του 10% θα είναι η αυξομείωση του ποσού ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι Βολιώτες για το 2018 και προκύπτει από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών ανά περιοχή, όπως ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5» η κα Λία Κρατήρα πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτήτων Ακινήτων Μαγνησίας.
Όπως είπε, οι ιδιοκτήτες ανέμεναν την αναπροσαρμογή, που θα επηρεάσει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2018 και όχι τις υπόλοιπες δικαιοπραξίες, όπως γονικές παροχές και μεταβιβάσεις ακινήτων, που θα επηρεαστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Σύμφωνα με την κα Κρατήρα, πρόκειται για μια αύξηση επί το πλείστον του φόρου του ΕΝΦΙΑ. «Δυστυχώς εμείς κάναμε αιτήματα για ελάφρυνση, αλλά ελάφρυνση δε βλέπουμε», τόνισε.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων εξήγησε ότι οι αυξήσεις θα είναι της τάξης του 10%, σε γενικές γραμμές, όπως και οι μειώσεις, αν και ο καθένας πρέπει να δει χωριστά την κάθε περίπτωση, καθώς οι τιμές αυξομειώνονται ανά περιοχή και δεν υπάρχει γενίκευση.

Αυξάνεται ο συμπληρωματικός φόρος
Η Λία Κρατήρα είπε ότι ο συμπληρωματικός φόρος αυξάνεται και «δυστυχώς δεν υπάρχει μείωση ή κατάργησή του, όπως ζητούσαμε, όπως δεν υπάρχει και ελάφρυνση των τεκμηρίων διαβίωσης, που θα επηρεαστούν από την αύξηση των συντελεστών των αντικειμενικών τιμών».
Η πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων, είπε ότι αναμενόταν κάποιες προσαρμογές από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και παραδέχτηκε ότι οι αυξήσεις δεν είναι σε τόσο μεγάλα επίπεδα σε σχέση με όσα γραφόταν τις τελευταίες μέρες, αλλά κυμαίνονται στο 10% σε κάποιες περιοχές που ήταν υπερτιμημένες.
Στα νησιά των Βορείων Σποράδων και στις περισσότερες περιοχές, οι αυξήσεις είναι πιο μεγάλες, όπως αναμενόταν, ενώ τα οικόπεδα στα οποία δεν υπάρχει καμία κίνηση, λόγω της κρίσης, εξακολουθούν να είναι υπερτιμημένα.

Ανύπαρκτο ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες
Ανύπαρκτο εξακολουθεί να είναι το ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες ακινήτων, σύμφωνα με την πρόεδρο των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα.
Το μόνο ενδιαφέρον που μπορεί να υπάρξει είναι για παραθεριστικές κατοικίες, από αλλοδαπούς, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και των Σποράδων.
Η κ. Κρατήρα είπε υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένους, κυρίως στη Σκιάθο, ενώ ακολουθούν Σκόπελος και Αλόννησος.
Τέλος, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κινητικότητα για αγορά εκτάσεων στο Πήλιο από επενδυτές, για να αναγείρουν ξενοδοχειακές μονάδες και πρόσθεσε ότι όσα γραφόταν για ένα διάστημα ήταν μάλλον προς το συμφέρον των ξένων και όχι των Μαγνησιωτών, που κοίταζαν να επωφεληθούν από την κρίση και την ανάγκη για να αγοράσουν γη σε εξευτελιστικές τιμές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.