Προστασία των χρημάτων από τον «Φιλόδημο» ζητά η ΔΕΥΑΜΒ

Με τροπολογία που δεν θα επιτρέπει κατασχέσεις σε χρηματοδοτήσεις έργων

Σε αναμονή τροπολογίας που θα κατατεθεί στη Βουλή και προβλέπει την προστασία χτημάτων που δίνονται σε Δήμους από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του υπουργείου Εσωτερικών, βρίσκεται η ΔΕΥΑΜΒ, για να συμβασιοποιήσει δύο έργα ακόμη, τον τηλεέλεγχο για περιορισμό διαρροών περιφερειακών ενοτήτων και την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού.
Η ΔΕΥΑΜΒ, που βλέπει την ΕΡΓΗΛ να συνεχίζει ακάθεκτη τις κατασχέσεις, με έγγραφο που έστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών, ζητά τροπολογία που δεν θα επιτρέπει την κατάσχεση χρημάτων που προέρχονται από χρηματοδοτήσεις και αφορούν έργα.

Προ ημερών η ΕΡΓΗΛ απέστειλε κατασχετήρια έγγραφα προς την Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στην Συνεταιριστική Τράπεζα η ΔΕΥΑΜΒ διαθέτει λογαριασμό, αλλά όχι στο Ταμείο Παρακαταθηκών, η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εκεί πρόκειται να κατατεθούν τα χρήματα από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Στέργιος Παπαευσταθίου ρωτήθηκε για το θέμα και απάντησε πως έχει γίνει ήδη έγγραφο προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο ζητείται προστασία των χρημάτων που κατατίθενται από το εθνικό πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και αφορούν έργα. «Η απάντηση του Υπουργείου υπήρξε θετική και τις επόμενες ημέρες, στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα περιλαμβάνεται και τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, που, ουσιαστικά, θα προσφέρει την απαραίτητη «ομπρέλα», τόνισε.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαευσταθίου, «στη νομοθεσία δεν περιγράφεται ακριβώς ότι τα χρήματα από κρατικές χρηματοδοτήσεις που αφορούν σε έργα δεν μπορούν να κατασχεθούν και αυτή ήταν η συγκεκριμένη πρόταση της ΔΕΥΑΜΒ προς το Υπουργείο Οικονομικών. Ως ΔΕΥΑΜΒ καταθέσαμε πρόταση για το Ταμείο Παρακαταθηκών και για την προστασία δανείων μέσω του «ΦιλόΔημου». Ενδέχεται το Υπουργείο να το επεκτείνει περισσότερο».
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, τόνισε ότι η ΕΡΓΗΛ σήμερα έχει δικαίωμα να κατασχέσει χρήματα από έργα όπως έγινε και με τα χρήματα στην Τράπεζα Ελλάδος για τα χρηματοδοτούμενα. «Περιμένουμε και την απόφαση του Εφετείου της Λάρισας, που εκδικάστηκε στις 20 Απριλίου 2018. Κάνουμε νομικές ενέργειες για να μπορέσουμε να ανακόψουμε όλες τις προσπάθειες» ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου.

Σημειώνεται πως η ΔΕΥΑΜΒ, μέσα από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το έργο προμήθειας και εγκατάστασης συστήματος τηλελέγχου τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών δικτύων ύδρευσης για τι ς Δ.Ε. Μακρινίτσας, Πορταριάς, Ιωλκού, Αγριάς, Αρτέμιδας, με ποσό χρηματοδότησης 2.634.100 €.
Επίσης, ενέταξε το έργο της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων με ποσό χρηματοδότησης 2.593.243,64 €.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.