Προβληματισμός για τον μεγάλο αριθμό νεκρών στον Βόλο

Κ. Γουργουλιάνης: Λείπει το εξειδικευμένο προσωπικό

«Ανθρώπινες ζωές είναι πιθανό να χάνονται αυτή την περίοδο της πανδημίας, διότι δεν φροντίσαμε να έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό και πνευμονολογικές κλινικές σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας», επισήμανε σε χθεσινές του δηλώσεις, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Μάλιστα επισήμανε ότι «ακόμα και τώρα να θελήσουμε να τη διορθώσουμε την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού στον τομέα αυτό δε γίνεται, γιατροί δεν υπάρχουν, γιατί έχουν φύγει στο εξωτερικό και τα αποτελέσματα της έλλειψης θα τα βιώνουμε και τα επόμενα χρόνια».
Προβληματισμός επικρατεί για τον μεγάλο αριθμό νεκρών από κορωνοϊό στον Βόλο, ενώ δεν παρατηρείται με ένταση το φαινόμενο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Ο κ. Γουργουλιάνης εξήγησε ότι στα νομαρχιακά νοσοκομεία δεν υπάρχουν πνευμονολογικές κλινικές και εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτεί η συγκεκριμένη ασθένεια. «Οι άρρωστοι αυτοί κάνουν αναπνευστική ανεπάρκεια και χρειάζονται βοήθεια από ειδικευμένους πνευμονολόγους που, αν γνωρίζουν και από εντατική θεραπεία είναι ακόμη πιο χρήσιμοι. Επίσης χρειάζονται στήριξη με κάποια μηχανήματα που είναι τα high flow, μια αναπνευστική υποστήριξη για να φθάσουν ως την 13η, 14η μέρα και ο ιός να υποχωρήσει». Αναφέρθηκε επίσης στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται αλλά και το πως είναι οργανωμένη η πνευμονολογική κλινική του πανεπιστημιακού, όπου νοσηλεύονται περίπου 60 ασθενείς.

«Θα μπορούσαμε να οργανωθούμε το καλοκαίρι… αλλά»
Επισήμανε ότι το καλοκαίρι θα μπορούσαν να οργανωθούν κάποια πράγματα, αλλά «φθάσαμε σε μία υγειονομική κρίση που «κάθισε» πάνω σε μια μεγάλη οικονομική κρίση. Έπρεπε να είχαμε φροντίσει να υπάρχει ένα τόσο καλό υγειονομικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον να επιστρέψουν οι γιατροί. Να δημιουργήσουμε κίνητρα να μείνουν εδώ».
Τόνισε ότι οι γιατροί στα νομαρχιακά νοσοκομεία είτε παθολόγοι είτε πνευμονολόγοι – όπου υπάρχουν – κάνουν αγώνα, αλλά δεν διαθέτουν τα μέσα και τις γνώσεις πάντα. «Αν ήταν λίγοι ασθενείς θα αντιμετωπίζονταν. Ξέρουμε ότι το σύστημα υγείας ταλαιπωρείται από κύμα πανδημίας. Δεν είναι ώρα για συνδικαλισμό, αλλά να μας γίνει μάθημα για την επόμενη φάση… Μία πρόταση απλή είναι να φτιάξουμε πνευμονολογικές κλινικές σε όλα τα νοσοκομεία. Αλλά τώρα που ψάχνουμε ανθρώπους, δεν υπάρχουν γιατί έφυγαν στο εξωτερικό από το 2015 και μετά», είπε.