Ψυχίατροι, ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές δίπλα στους Βολιώτες

Δίνουν καθημερινές μάχες με τις ψυχικές ασθένειες, όμως τώρα τα πράγματα είναι πρωτόγνωρα και οι ψυχίατροι, ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και του Νοσοκομείου Βόλου δηλώνουν πάλι παρών και βρίσκονται δίπλα στους Βολιώτες για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης. Ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, ψυχίατρος κ. Μιχάλης Δικαιάκος μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» για τις νέες συνθήκες στις οποίες πρέπει να ζήσουμε λόγω του κορωνοϊού και κάλεσε τους Βολιώτες που επιζητούν στήριξη να απευθυνθούν στις δομές υγείας και στις τηλεφωνικές γραμμές που έχουν δημιουργηθεί. «Είμαστε αλλιώτικα απ’ ότι συνήθως. Είναι μια κατάσταση που όχι μόνο δεν έχει ξαναζήσει ο κόσμος, αλλά δεν την περίμενε. Καμία από τις άλλες συνηθισμένες χειμωνιάτικες επιδημίες, που είχαν επιπτώσεις δεν είχε αυτή η έκταση» σχολίασε για την παρούσα περίοδο ο κ. Δικαιάκος.

Η σιγουριά της κλειστής ομάδας
Ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας σχολιάζοντας τα μέτρα απομόνωσης ανέφερε πως το μυστικό της επιτυχίας τους είναι ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν μία κλειστή ομάδα που να βλέπονται μόνο μεταξύ τους, εν προκειμένω η οικογένεια. Στις κλειστές ομάδες υπάρχει μια σιγουριά ότι δεν θα μεταδοθεί ο ιός.
Επειδή η παρούσα κατάσταση μπορεί να φέρει πίεση και άγχος υπάρχουν δύο τηλεφωνικές γραμμές, για όσους έχουν ανάγκη να κάνουν ερωτήσεις για ψυχικού –κοινωνικού τύπου προβλήματα. Η μία γραμμή είναι για το γραφείο των ψυχολόγων του Νοσοκομείου και παρέχεται συμβουλευτική, όσον αφορά την ψυχική πίεση από την απομόνωση και η άλλη είναι στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας.
Όμως οι πολλές ώρες εγκλεισμού στο σπίτι μπορεί να φέρει εντάσεις. «Σε κάθε οικογένεια υπάρχει κάποιος που θα κατευνάσει τα πνεύματα. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, γι’ αυτό έχουμε και τις δύο τηλεφωνικές γραμμές που μπορεί να καλεί ο κόσμος. Βέβαια, στα σπίτια έχουν βρει τρόπους για να κατευνάσουν τις εντάσεις, εκεί που δεν κατευνάζονται θα έπρεπε να είχαν δει από πριν ψυχολόγο. Αν νιώθει όμως κάποιος ότι έρχεται σε ψυχολογικό αδιέξοδο είτε με το μέσα του, είτε με τους άλλους έχουμε τις τηλεφωνικές γραμμές» τόνισε ο ίδιος.

Φόβος υπάρχει σε όλους…
Ο κ. Δικαιάκος όμως μίλησε και για το φόβο που υπάρχει σε όλους, όπως και στους ασθενείς του Κέντρου. Οι περισσότεροι, σύμφωνα με τον ίδιο, τηλεφωνούν για να συζητήσουν, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν πρόβλημα με τη συνταγογράφησή τους. «Υπάρχουν πολλοί που δεν βρίσκουν που να γράψουν τα ψυχοθεραπευτικά τους φάρμακα, καθώς δεν έχουν καταφέρει να εξοικειωθούν με την άυλη συνταγογράφηση. Έχουμε δώσει όμως οδηγία στο προσωπικό να βοηθούν. Σ’ αυτούς που φοβούνται να έχουν επαφή, τους μιλάμε τηλεφωνικά κι έρχονται από δω για δευτερόλεπτα να πάρουν τη συνταγή τους κι αποχωρούν», εξήγησε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Τα τηλέφωνα που μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καλέσουν είναι το 2421350501 στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και στο 2421038021, που είναι το γραφείο ψυχολόγων του Νοσοκομείου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.