“Δώρο” 5.000 τόνοι νέου εναλλακτικού καυσίμου από τον ΕΔΣΝΑ στην ΑΓΕΤ για να καούν σε Βόλο και Εύβοια

Με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Δώρο» 5.000 τόνους ενός νέου απορριµµατογενούς εναλλακτικού καυσίµου για να κάψει δοκιμαστικά στους κλιβάνους της, θα λάβει η ΑΓΕΤ Ηρακλής, από τον Ειδικό ∆ιαβαθµιδικό Σύνδεσμο Ν. Αττικής.

Την άδεια καύσης αυτού του νέου απορριµµατογενούς εναλλακτικού καυσίµου, το οποίο μάλιστα θα παρέχεται δωρεάν, στους κλιβάνους των εργοστασίων της σε Εύβοια και Βόλο, έλαβε η ΑΓΕΤ Ηρακλής, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η καύση rdf, το αρμόδιο υπουργείο φαίνεται πως κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση και επεκτείνει τις δυνατότητες της ενεργειακής αξιοποίησης των σκουπιδιών που συσσωρεύονται στις χωματερές, εντάσσοντάς την ενέργεια αυτή στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.

Όπως προκύπτει, η ΑΓΕΤ Ηρακλής με την υπ’ αριθμόν 68861/382/15.7.2020 απόφαση, έλαβε τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την δοκιμαστική ενεργειακή αξιοποίηση του απορριμματογενούς εναλλακτικού καυσίμου compost τύπου Α (ΕΚΑ 190503). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν προϊόντα λιπασματοποίησης εκτός προδιαγραφών που προκύπτουν από την αερόβια επεξεργασία στερεών αποβλήτων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση η δοκιμαστική χρήση θα διαρκέσει έως και 90 ημέρες και στο διάστημα αυτό η εταιρία θα διενεργήσει μετρήσεις και ελέγχους και σε περίπτωση που οι δοκιμές είναι επιτυχείς, θα διερευνηθούν περαιτέρω η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις εκτροπής του εν λόγω υλικού από την ταφή και ενεργειακής αξιοποίησης του. Δηλαδή η χρήση μεγαλύτερων ποσοτήτων του νέου καυσίμου στην παραγωγική της διαδικασία.

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής με αίτημά της στις 21 Ιουλίου 2020 προς τον Ειδικό ∆ιαβαθµιδικό Σύνδεσμο Ν. Αττικής ζητά από Ε∆ΣΝΑ την προµήθεια compost ατελώς για την ενεργειακή αξιοποίηση, αίτημα που εγκρίνεται στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα δια περιφοράς, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στις 31 Ιουλίου με την σημείωση ότι η ΑΓΕΤ θα φέρει τη πλήρη ευθύνη για την τήρηση των όρων της ενεργειακής αξιοποίησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.