Ράνια Αντωνοπούλου: Η υγιής ανάπτυξη θα φέρει ευπρεπείς θέσεις εργασίας

Χαρακτήρισε θετικό βήμα τον περιφερειακό σχεδιασμό

ΑΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ1
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ2
Το γεγονός ότι η υγιής ανάπτυξη θα φέρει ευπρεπείς θέσεις εργασίας, υπογράμμισε από το Βόλο, όπου βρέθηκε απόψε για ενημερωτική συνάντηση με θέμα “Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, προκλήσεις και προοπτικές στη Θεσσαλία”, η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.
Η ίδια τόνισε ότι όλοι πρέπει να συνταχθούν με τους εθνικούς στόχος που είναι να εξειδικεύσουμε σε περιφερειακό επίπεδο τι χρειάζεται η κάθε περιφέρεια και ποια είναι τα θετικά που διαθέτει για να μπορέσει να υποστηριχτεί και υποστήριξε ότι, από την επαφή που είχε με τους δημάρχους, η κοινωφελής εργασία έχει αποδώσει και στην τοπική κοινωνία από πλευράς έργων, αλλά και στους μακροχρόνια ανέργους.
Σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό, στο σύνολο των εργαζομένων η μερική απασχόληση σήμερα είναι 9,9%, όση και τον Ιανουάριο του 2015, ενώ δύο χρόνια πριν ήταν 8,2%.

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι την περίοδο της κρίσης η μερική απασχόληση αυξάνεται, ειδικά από το 2012 μέχρι το 2014, ανέφερε. «Εμείς προσπαθήσαμε να βάλουμε φρένο σ’ αυτή την κατάσταση. Η απορρυθμισμένη αγορά εργασίας έχει πάρα πολλά χαρακτηριστικά και ένα απ’ αυτά είναι ότι οι θέσεις που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης και πάρα πολλές φορές υποκρύπτουν πλήρη απασχόληση, αλλά ο κόσμος προσλαμβάνεται με μερική απασχόληση», είπε η αναπληρωτής υπουργός που πρόσθεσε ότι άλλο ένα πρόβλημα είναι να εργάζεται κάποιος και να μην πληρώνεται για μήνες.
Η κ. Αντωνοπούλου είπε ότι αυτά είναι φαινόμενα που τα βιώνουμε και κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η οικονομία αναπτύσσεται και παράγει ευπρεπείς θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό, το πρόβλημα θα λυθεί μόνο όταν έχουμε υγιή ανάπτυξη, όταν οι επιχειρήσεις ξέρουν ότι προσλαμβάνουν με πλήρη απασχόληση, διότι ξέρουν ότι θα παράγουν και οι υπηρεσίες και τα προϊόντα τους έχουν ζήτηση. «Σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει και ανάγκη για μερική απασχόληση», ανέφερε.
Όσο η οικονομία βελτιώνεται, υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός, τόσο θα δούμε βελτίωση και σ’ αυτόν τον τομέα. Η ίδια πρόσθεσε ότι από τις 250.000 θέσεις εργασίας, αυτό που πρέπει να καταγράψουμε είναι ότι σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 110.000 πρώην άνεργοι που βρίσκονται στο χώρο της εργασίας, με πλήρη απασχόληση και ένα ποσοστό των προσλήψεων με μερική απασχόληση.
Αναφορικά με το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάσχεση της ανεργίας, η Ράνια Αντωνοπούλου τόνισε ότι τα Περιφερειακά Συμβούλια πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι αναγκαία και απαραίτητα. Όπως είπε μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη και να πέφτει η ανεργία σε μια χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε θετικά αποτελέσματα σε κάθε περιοχή. Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη η κάθε κυβέρνηση να συνσχεδιάζει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους επιχειρηματίες σε τοπικό επίπεδο, ώστε να εξειδικεύει ακριβώς εκείνα τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για κάθε περιοχή. Η ίδια έκανε λόγο για ένα θετικό βήμα που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και τόνισε ότι τα αποτελέσματα θα φανούν σε μερικές μέρες, απ’ αυτά που θα καταγράψουν οι εμπλεκόμενοι φορείς (εκπρόσωποι εργοδοτών, εργαζομένων, Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιχειρήσεις).

Σχετικά με τις θέσεις εργασίας στη Θεσσαλία, η κ. Αντωνοπούλου είπε ότι από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 23.000 θέσεις εργασίας, ενώ από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι το τέλος του 2014 η περιοχή είχε χάσεις 19.800 θέσεις εργασίας. Ανέφερε δε ότι έχουν βγει από το υπουργείο σειρά υποστηρικτικών προγραμμάτων για ανέργους για 15.000 ανθρώπους. «Σε μια εποχή βαθιάς ύφεσης δική μου υποχρέωση είναι να μπορώ να υποστηρίζω τους ανέργους, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να εξακολουθεί να είναι «βιώσιμο» και ο κόσμος να μπορεί να βρει δουλειά», τόνισε.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι όλοι πρέπει να συνταχθούν με τους εθνικούς στόχος που είναι να εξειδικεύσουμε σε περιφερειακό επίπεδο τι χρειάζεται η κάθε περιφέρεια και ποια είναι τα θετικά που διαθέτει για να μπορέσει να υποστηριχτεί.
Τέλος, τόνισε ότι η κοινωφελής εργασία έχει αποδώσει και στην τοπική κοινωνία από πλευράς έργων, αλλά και στους μακροχρόνια ανέργους, ενώ έχει καταγραφεί ότι οι αλλαγές – από πέντε σε οκτώ μήνες και υπάρχουν δυνατότητα οι άνεργοι να συμμετάσχουν σε προγράμματα που αναπτύσσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και η κοινωνική επιχειρηματικότητα – είναι θετικό βήμα. Η κ. Αντωνοπούλου υπογράμμισε ότι περάσαμε μια περίοδο πολύ βαθιάς ύφεσης, τώρα βρισκόμαστε σε μια περίοδο που έχει έρθει μια αλλαγή και το πώς θα συνταχθούμε όλοι, χωρίς κόμμα και χρώμα, πίσω από αυτόν τον σχεδιασμό, είναι το ζητούμενο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.