Σχέσεις αδελφοσύνης μεταξύ Παγκύπριων Γυμνασίων Βόλου και Λευκωσίας

Εκδήλωση αδελφοποίησης στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου

Σχέσεις αδελφοσύνης ανέπτυξαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Παγκύπριου Γυμνασίου Βόλου με το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης που πραγματοποίησαν. Έντεκα Κύπριοι μαθητές, με τρεις εκπαιδευτικούς συνοδούς ταξίδεψαν στο Βόλο και επικύρωσαν με την παρουσία τους , την αρχή μιας σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολείων.

Την αδελφοποίηση μεταξύ των Παγκύπριων Γυμνασίων Βόλου και Λευκωσίας γιόρτασαν σήμερα οι μαθητές των σχολείων σε μια εκδήλωση γεμάτη τραγούδια, σημαντικές παρουσιάσεις αλλά και μεγάλο ενθουσιασμό.

Στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Βόλου στήθηκε μια γιορτή για την υποδοχή των Κυπρίων μαθητών και εκπαιδευτικών, που επισκέφθηκαν την πόλη μας και ξεκίνησαν δράσεις με το τοπικό σχολείο.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Βόλου κ. Γιάννη Καραφέρη το σχολείο έχει αδελφοποιηθεί με ένα Γυμνάσιο στη Νυρεμβέργη, όπου διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά και τώρα έρχεται η δεύτερη αδελφοποίηση, με το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας.


“Είναι πολύ σημαντική αυτή η αδελφοποίηση. Χθες, είχαμε την υποδοχή της κυπριακής αποστολής, ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος και τα παιδιά αγκάλιασαν το ένα το άλλο και ήταν πολύ χαρούμενα. Είναι σημαντικό για μας οι ψυχοκοινωνικές δεξιότητες των παιδιών και με τις αδελφοποιήσεις ανοίγονται δρόμοι προς άλλα κράτη, προς άλλους πληθυσμούς και το άνοιγμα αυτό στην κοινωνία είναι πολύ σημαντικό για ένα σχολείο”, σημείωσε ο κ. Καραφέρης επισημαίνοντας πως τόσο οι μαθητές, όσο και οι εκπαιδευτικοί επισκεπτόμενοι άλλα σχολεία σε άλλα κράτη λαμβάνουν καλές πρακτικές, τις οποίες και εφαρμόζουν ο καθένας στο δικό του σχολείο και όλη αυτή η επικοινωνία είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Για τη σύνδεση των δύο Παγκύπριων σχολείων μίλησε η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του προγράμματος αδελφοποίησης, κ. Σοφία Ξυραφάκη σημειώνοντας πως “Είμαστε ένα Παγκύπριο Γυμνάσιο Βόλου. Η ονομασία και μόνο παραπέμπει σε κάτι περισσότερο και θέλοντας να βρούμε γιατί το εν λόγω διδακτήριο πήρε αυτό το όνομα, ξεκινήσαμε να κάνουμε κάποιες επαφές με το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, οπότε προχωρήσαμε στην αδελφοποίηση, μιας και το άλλο σχολείο ήταν πολύ ένθερμο απέναντί μας. Το σχολείο μας λέγεται Παγκύπριο γιατί μετά τους σεισμούς του 1954, που το κτήριο καταστράφηκε, δόθηκαν χρήματα από την Κύπρο, με έρανο για να γίνει η ανέγερση του σχολείου μας. Αντίστοιχα σε μια δύσκολη δική τους στιγμή, όταν το κτήριό τους κάηκε από φωτιά, δόθηκε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό”.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κύπρου ήταν η Διευθύντρια του Παγκύπριου Γυμνασίου Λευκωσίας κ. Σοφία Ιωάννου, η οποία εξεπλάγην τόσο η ίδια, όσο και οι έντεκα μαθητές που ταξίδεψαν στο Βόλο, από την θερμή υποδοχή των μαθητών του Βόλου, αλλά και των εκπαιδευτικών.
Η ίδια ανέφερε πως εδώ και 20 χρόνια είχαν γίνει προσπάθειες αδελφοποίησης, όμως αυτές δεν είχαν ευοδωθεί. Πέρυσι, εκπαιδευτικοί του σχολείου του Βόλου ταξίδεψαν στην Κύπρο, προχώρησαν τη διαδικασία της αδελφοποίησης, υπέγραψαν το πρωτόκολλο συνεργασίας και τώρα πια τα δύο σχολεία θα μπορούν να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας, φιλίας και αλληλεγγύης.
Στην εκδήλωση οι μαθητές του Βόλου δώρισαν στους μαθητές της Κύπρου έντυπο υλικό από το Μουσείο της πόλης, ένα έκθεμα από το εργαστήριο Βιολογίας, ενώ έφτιαξαν στο εργαστήριο Χημείας σαπουνάκια με παραδοσιακό τρόπο και τα χάρισαν στους κύπριους συμμαθητές τους. Ακόμη οι εκπαιδευτικοί με τη σημαντική συμβολή του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, χάρισαν παραδοσιακά προϊόντα, όπως ελιές, στην κυπριακή αποστολή.
Το παρών στο αμφιθέατρο του σχολείου και στη γιορτή έδωσαν γονείς των μαθητών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας κ. Αδάμος Μουζούρης και η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σοφία Κανταράκια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.