ΣΕΗΜ: Επανέλεγχος ηλεκτρικών εγκαταστάσεων μετά από φυσική καταστροφή

Τον επανέλεγχο των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων μετά από φυσική καταστροφή συστήνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας.
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, «η χώρα μας τους τελευταίους μήνες πλήττεται από φυσικές καταστροφές και θεομηνίες με πιο πρόσφατες τις πλημμύρες στην Καρδίτσα, το σεισμό στη Σάμο κτλ. Ο αντίκτυπος των καταστροφών αυτών στις κτηριακές εγκαταστάσεις είναι σοβαρός ακόμη και αν πολλές φορές δεν είναι άμεσα εμφανής. Τόσο οι οικίες όσο και οι επαγγελματικές στέγες που έχουν πληγεί, θα πρέπει να προβούν άμεσα σε επανέλεγχο των ηλεκτρικών τους εγκαταστάσεων καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος φθοράς που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραυματισμούς, ηλεκτροπληξίες ή ακόμη και εκδήλωση πυρκαγιάς. Η σχετική νομοθεσία (Υπουργική Απόφαση Αριθ. Φ.7.5/1816/88/2004 ΦΕΚ 470/Β/5-3-2004) ορίζει ότι:
Άρθρο 5
Έλεγχοι και επανέλεγχοι των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων
1.Με σκοπό την εξασφάλιση και την διατήρηση της αξιοπιστίας και ασφαλείας των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, πρέπει να διενεργούνται αρχικός έλεγχος και επανέλεγχοι, σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις και την μεθοδολογία του νέου Προτύπου.
2.Ο αρχικός έλεγχος πρέπει να πραγματοποιείται πριν από την πρώτη ηλεκτροδότηση κάθε εγκατάστασης ή μετά από σοβαρή τροποποίησή της.
3.Ο επανέλεγχος θα πρέπει να διενεργείται σε χρονικά διαστήματα, ανάλογα με την εγκατάσταση, ως εξής :
Γ ια κατοικίες και ανάλογους χώρους, τουλάχιστον κάθε δεκατέσσερα (14) χρόνια,
για κλειστούς επαγγελματικούς χώρους που δεν έχουν εύφλεκτα υλικά, τουλάχιστον κάθε επτά (7) χρόνια,
για κλειστούς επαγγελματικούς χώρους με εύφλεκτα υλικά, τουλάχιστον κάθε δύο (2) χρόνια,
για χώρους ψυχαγωγίας και συνάθροισης κοινού, τουλάχιστον κάθε ένα (1) χρόνο,
για Επαγγελματικές Εγκαταστάσεις στο ύπαιθρο (μαρίνες, πισίνες, κάμπιγκ) τουλάχιστον κάθε ένα (1) χρόνο και σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης, πριν από την επανασύνδεση,
για όλες τις παραπάνω κατηγορίες εφόσον προκύπτει αλλαγή χρήσης της Εγκατάστασης,
για όλες τις παραπάνω κατηγορίες εφόσον η Εγκατάσταση πληγεί από θεομηνίες (πλημμύρες, σεισμούς),
μετά από σοβαρά ατυχήματα ή συμβάντα (πυρκαγιά, ηλεκτροπληξία),
μετά από καταγγελία φυσικών ή νομικών προσώπων.
4.Οι αρχικοί έλεγχοι και επανέλεγχοι των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, θα διενεργούνται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί ελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Καθώς η υγεία και η ασφάλεια όλων μας είναι τα υπέρτατα αγαθά, θα πρέπει να τα προστατεύσουμε, ιδίως τώρα σε περιπτώσεις ακραίων συνθηκών. Εμπιστευόμαστε τον επανέλεγχο των ηλεκτρικών μας εγκαταστάσεων σε μόνο σε επαγγελματίες αδειούχους ηλεκτρολόγους οι οποίοι ακολουθώντας πιστά τα Πρωτόκολλα, τα νέα Πρότυπα και την ισχύουσα Νομοθεσία θα επιβεβαιώσουν ότι η ηλεκτρική μας εγκατάσταση είναι πραγματικά ασφαλής!!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.