Σεμινάριο πρώτων βοηθειών θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 5 Νοεμβρίου Café Society από 11.00 ως 13.00 η συλλογικότητα Αntinazi-zone Βόλου, από διαπιστευμένους διασώστες.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, τους τελευταίους μήνες ζήσαμε τις δραματικές επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης και της απουσίας μέτρων πρόληψης και προστασίας από την πλευρά του αστικού κράτους.
Τον περασμένο Ιούλιο οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Μαγνησία έκαψαν χιλιάδες στρέμματα γης, εκατοντάδες ζώα, κατοικίες και επιχειρήσεις, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί περισσότεροι κινδύνεψαν όταν η πυρκαγιά έφτασε στις στρατιωτικές αποθήκες της Νέας Αγχιάλου προκαλώντας πολλές εκρήξεις πυρομαχικών. Οι δυο καταιγίδες και οι πλημμύρες του Σεπτέμβρη έπνιξαν ολόκληρες συνοικίες του Βόλου, απέκοψαν πλήρως την πρόσβαση σε χωριά, προκάλεσαν το θάνατο ανθρώπων και πολλοί είδαν τα σπίτια και το βιός τους να θάβεται κάτω από τις λάσπες.
Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες αποκάλυψαν την απόλυτη γύμνια του κρατικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά τόσο την πρόληψη όσο και την διαχείριση των καταστροφών. Η ανυπαρξία πραγματικής πολιτικής προστασίας είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.
Ταυτόχρονα όμως, μέσα στις καταστροφές αυτές αναδείχθηκε και ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας προερχόμενο από την βάση της κοινωνίας. Το σύνθημα «ο λαός σώζει το λαό» έγινε πολλές φορές πράξη, καθώς η κρατική μηχανή στάθηκε ανίκανη να το πράξει. Φάνηκε επίσης η αξία της ύπαρξης οργανωμένων δυνάμεων και συλλογικοτήτων και της κατάλληλης προετοιμασίας ώστε να μπορούν να παρέμβουν αποτελεσματικά σε τέτοιες μεγάλες κρίσεις.
«Γι’ αυτούς τους λόγους παίρνουμε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση σεμιναρίων πρώτων βοηθειών. Η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες μπορεί να αποβεί όχι απλώς χρήσιμη αλλά σωτήρια, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι σεισμοί κοκ. Ο στόχος μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε το κράτος και τις υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει στην κοινωνία. Άλλωστε αυτό είναι αδύνατο.
Διεκδικούμε την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης φυσικών καταστροφών και πολιτικής προστασίας, την ενίσχυση του ΕΣΥ και των όλων των δημόσιων δομών πρόνοιας. Παράλληλα θέλουμε να συμβάλλουμε στην αλληλεγγύη προς κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από χρώμα, εθνικότητα, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό. Και η αλληλεγγύη απαιτεί οργάνωση και προετοιμασία. Προχωράμε λοιπόν σε έναν κύκλο σεμιναρίων πρώτων βοηθειών που θα παρουσιάσουν διαπιστευμένοι διασώστες», αναφέρει η Αntinazi-zone Βόλου.































