Στ. Δήμου: Εμείς οι νέοι κηρύξαμε τον πόλεμο στον ανενεργό πολίτη

«Εργαζόμαστε ώστε να γίνει το πρότυπο της κοινωνίας στην οποία θέλουμε να ζήσουμε», λέει ο «βουλευτής των Εφήβων»

Με πέντε μαθητές της από αντίστοιχα γενικά λύκεια θα λάβει μέρος η Μαγνησία στις εργασίες της ΚΒ’ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, από τις 10 έως τις 10 Ιουλίου. Οι πέντε έδρες θα καλυφθούν από μαθητές τεσσάρων λυκείων του Βόλου και ενός από τη Ν. Ιωνία, σύμφωνα με τα αποτέλεσμα της κλήρωσης που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Ανάμεσα στους 300 εφήβους Βουλευτές από όλη την Ελλάδα, θα είναι μαθητές από τα : 2ο ΓΕΛ Βόλου, 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, 7ο ΓΕΛ Βόλου, 6ο ΓΕΛ Βόλου και 1ο ΓΕΛ Βόλου. Αναπληρωματικοί έφηβοι Βουλευτές, εκλέχθηκαν μαθητές από τα Γενικό Λύκειο Σκιάθου, Γενικό Λύκειο Αλμυρού, Λυκειακές Τάξεις Γυμνασίου Αλοννήσου και 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου. Συνολικά έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα 21.682 μαθητές (9.448 αγόρια και 12.234 κορίτσια) από 969 σχολεία (898 σχολεία από την Ελλάδα, 58 από την Κύπρο, 13 ελληνικά σχολεία του εξωτερικού).
Σταύρος Δήμου: Mαθητής
Β1 6ου Γεν. Λυκ. Βόλου

Ένας από τους μαθητές που θα συμμετάσχουν, είναι και ο Σταύρος Δήμου, ο οποίος σε δηλώσεις του, αναφέρει, «η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων» ξεκίνησε από το ενδιαφέρον μου να γνωρίσω τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά και ποιος είναι ο ρόλος ενός νέου ανθρώπου στη σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία. Μέσα από το πρόγραμμα φιλοδοξώ εκτός από τις γνώσεις και τις εμπειρίες , να εκφραστώ και με συνομηλίκους μου να έχουμε την ευκαιρία για προβληματισμό, διάλογο και συμμετοχή .
Αν και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, δυστυχώς η γενιά μου πρέπει να παλέψει για τα αυτονόητα. Προβλήματα από το χρονοντούλαπο της ιστορίας δηλώνουν «παρών» και απειλούν τις αρχές της κοινωνίας μας. Ο πολιτισμός μας στηρίζεται στη σύνθεση σεβόμενος τις όποιες διαφορές υπάρχουν.
Γι’ αυτό εμείς οι νέοι, κηρύξαμε τον πόλεμο στον ανενεργό πολίτη κι εργαζόμαστε, ώστε να γίνει το πρότυπο της κοινωνίας στην οποία θέλουμε να ζήσουμε.
Πριν 60 χρόνια, περίπου, ο εμπνευστής της «Βουλής των Εφήβων», ο Αντώνης Σαμαράκης με διηγήματά του ζητούσε ελπίδα σε ένα κόσμο που έβγαινε από ένα Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα μια ολόκληρη γενιά ,στη χώρα μας κι όχι μόνο , ψάχνει για ελπίδα. Είμαι ένας 17χρονος μαθητής της Β΄ Λυκείου. Είμαι ένας έφηβος με όνειρα και φιλοδοξίες για ένα μέλλον σε ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο.
Με τους συμμαθητές μου διεκδικούμε τα δικαιώματά μας ,αναγνωρίζουμε πως τα δικαιώματα συνυφαίνονται με τις υποχρεώσεις μας και η ελευθερία μας σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων. Όσο καλύτερη είναι η δημοκρατία τόσο καλύτερη είναι η παιδεία , αλλά και η ποιότητα της παιδείας αντανακλά την ποιότητα της δημοκρατίας. «Υπάρχει ελπίς» λοιπόν και ξεκινάει από τη γενιά μας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.