Στ.Τσοτσορός: Πτώση 40% στην εγχώρια κατανάλωση καυσίμων λόγω κρίσης (video)

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Στάθης Τσοτσορός με τον Λέκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της διοίκησης του Υπερ-ταμείου κ. Γιώργο Σταμπουλή.
Ρεκόρ παραγωγής στα ΕΛΠΕ τα οποία αύξησαν τις εξαγωγές τους στο 60%

Ρεκόρ παραγωγής από την ημέρα ίδρυσής τους σημείωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας κ. Στάθη Τσοτσορό, ο οποίο βρέθηκε χθες Τετάρτη στον Βόλο προκειμένου να δώσει διάλεξη σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Διοίκηση σε περιόδους αβεβαιότητας: Ο ενεργειακός τομέας κατά τη μετάβαση στη μετα-πετρελαϊκή εποχή». Όπως είπε ο κ. Τσοτσορός τα ΕΛΠΕ έχουν προχωρήσει μέσα στην κρίση σε επενδύσεις ύψους 3 δις ευρώ, ενώ εξασφάλισαν περαιτέρω κεφάλαια μέσω δανεισμού με ιδιαιτέρους ευνοϊκούς όρους και χαμηλό επιτόκιο. Όπως είπε ο κ. Τσοτσορός η πτώση της εγχώριας κατανάλωσης οδήγησαν την εταιρία στο να προωθήσει περαιτέρω τις εξαγωγές της οι οποίες έφθασαν στο 60% της συνολικής παραγωγής με προοπτική να φθάσουν και το 70% το προσεχές διάστημα.

Αναφορικά με τις υψηλές τιμές των καυσίμων, ο κ. Τσοτσορός επισήμανε ότι το 70% της τιμής είναι φόροι. Κατόπιν αυτού του περιθώριο για της δικές μας δραστηριότητες περιορίζεται και είναι ασφυκτικό με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν κλείσει χιλιάδες πρατήρια καυσίμων. Υπάρχουν βέβαια και σοβαρά δομικά ζητήματα στην αγορά, καθώς στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός πρατηρίων σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτό δημιουργεί μια πρόσθετη πίεση και οδηγεί τον κλάδο σε μια ιδιαίτερα ασφυκτική κατάσταση. Πιθανότατα μελλοντικά να έχουμε και περαιτέρω πιέσεις πάνω σε αυτή τη δραστηριότητα. Σε ότι αφορά τις εγχώριος πωλήσεις, όπως τόνισε ο κ. Τσοτσορός, η δυνατότητα είναι αρκετά περιορισμένη με την πτώση της κατανάλωσης να αγγίζει το 40% σε σχέση με την αφετηρία της κρίσης, σε όλο το φάσμα των προϊόντων που παράγουν τα ΕΛΠΕ.

Να σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση στη χώρα με βάση τον κύκλο εργασιών ο οποίος διαμορφώθηκε στα 7,3 δις το 2015 και τα καθαρά κέρδη έφθασαν τα 45 εκ. ευρώ. «Υποχρεωθήκαμε μετά την αναδιαμόρφωση που έγινε στον ελλαδικό χώρο, να κινηθούμε προς τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα να αυξήσουμε το ποσοστό από το 20% που ήταν προ κρίσης στο 60% σήμερα.
Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ σημείωσε ότι οι φόροι στα καύσιμα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο καθώς αποτελούν το 70% της τελικής τιμής, ενώ μόνο το 30% αφορά το προϊόν και λοιπούς παράγοντες.

Σε ερώτηση του Magnesianews.gr αναφορικά με ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν εντός του ελλαδικού χώρου, ο κ. Τσοτσορός τόνισε πως αυτή τη στιγμή αξιοποιείται μόνο το κοίτασμα του Πρίνου, αλλά πράγματι υπάρχουν και άλλα κοιτάσματα που δεν έχουν εκμεταλλευθεί. Προχωρούν οι έρευνες και εμείς συμμετέχουμε αποφασιστικά μαζί με κονσόρτιουμ διεθνών εταιριών και πιστεύουμε ότι σε σύντομο χρόνο θα έχουμε τα στοιχεία εκείνα που θα μας επιτρέψουν να πούμε με βεβαιότητα για τις ποσότητες που έχουν αυτά τα κοιτάσματα.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσοτσορός αναφέρθηκε στην μετα-πετρελαϊκή εποχή όπου ο ρόλος του πετρελαίου θα πάψει να είναι καθοριστικός και στο πως οι εταιρίες θα πρέπει να αναπροσανατολίσουν τις δραστηριότητές τους, ώστε να είναι αποτελεσματικές στην καινούρια εποχή. Από την ομιλία του προέδρου των ΕΛΠΕ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η κλιματική αλλαγή, καθώς όπως είπε ο μετασχηματισμός του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη επηρεάζεται από αυτή. «Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη και χρειάζονται σκληρά μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίου». Όπως τόνισε ο κ. Τσοτσορός πετρελαϊκές εταιρίες όπως τα ΕΛΠΕ, προσανατολίζονται πλέον σε επενδύσεις και προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και στο φυσικό αέριο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.