Στα Πευκάκια το σημαντικότερο λιμάνι της μυκηναϊκής περιόδου

Ο Βολιώτες των αρχαίων χρόνων είχαν εμπορευματικές συναλλαγές ακόμη και μέχρι την Παλαιστίνη

Τη στιγμή που η αξιοποίηση του σύγχρονου λιμανιού της πόλης, αποτελεί μείζον θέμα συζήτησης των ημερών, έρχονται στην επιφάνεια τα ευρήματα των ανασκαφών για τον μυκηναϊκό οικισμό στα Πευκάκια και αναδεικνύουν ότι το λιμάνι του Βόλου- της αρχαίας Ιωλκού- ήταν η πύλη εισόδου προς τη Θεσσαλία, με τους κατοίκους της περιοχής να έχουν αναπτύξει μία εργαστηριακή και βιοτεχνική δράση, ενώ οι εμπορευματικές τους συναλλαγές έφταναν ακόμη και μέχρι την Παλαιστίνη!

Τα ανασκαφικά ευρήματα του Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσιάστηκαν σήμερα στο κτήριο Τσικρίκη κερδίζοντας τον ενδιαφέρον δεκάδων φοιτητών που κατέκλυσαν την αίθουσα, θέλοντας να διδαχθούν την ιστορία της περιοχής, που αναδύεται μέσα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές.

Σημαντική θέση στις ανασκαφές του Τομέα Αρχαιολογίας του ΙΑΚΑ του τοπικού Ιδρύματος λαμβάνουν τα Πευκάκια, εκεί όπου οι πρόγονοί μας είχαν δημιουργήσει μία εξαιρετικά σημαντική κοινότητα πολιτισμού, βιοτεχνίας και εμπορίου.
Η κ. Ανθή Μπάτζιου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, ανέφερε πως τα Πευκάκια ήταν μία θέση, που κατοικούνταν ήδη από το τέλος της νεολιθικής εποχής, το τέλος της 4ης χιλιετίας και την 3η και 2η χιλιετία με αποκορύφωμα την Μυκηναϊκή περίοδο, τον 14 και 13 πΧ και είναι μία από τις τρεις θέσεις του Βόλου, μαζί με το Διμήνι και το κάστρο στα Παλιά, που και οι τρεις αποτελούν το μεγαλύτερο μυκηναϊκό κέντρο της Θεσσαλίας, την Ιωλκό.
«Στα Πευκάκια έχουμε το λιμάνι της μυκηναϊκής Ιωλκού και μία εργαστηριακή και βιοτεχνική ζώνη. Το λιμάνι σημαίνει εμπόριο κι ανταλλαγές και με τα ευρήματα που έχουμε μέχρι σήμερα , βλέπουμε επαφές με όλο τον αιγαιακό χώρο, με την Κρήτη, την Κύπρο μέχρι την περιοχή της Παλαιστίνης με τους χανανίτικους αμφορείς, που εισάγονται στην περιοχή. Τα Πευκάκια ήταν ένα κομβικό σημείο για τους τότε Βολιώτες. Ήταν η πύλη εισόδου προς τη Θεσσαλία. Ήταν το μεγαλύτερο μυκηναϊκό κέντρο στο Βόλο, το μεγαλύτερο λιμάνι και η πύλη εισόδου προς και από τη Θεσσαλία και τον μυκηναϊκό κόσμο», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Μπάτζιου, μιλώντας για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων για την ιστορία της περιοχής.
Οι ανασκαφές είχαν ξεκινήσει και παλαιότερα, όμως η συστηματική ανασκαφή που γίνεται τώρα , ξεκίνησε από το 2006, πρώτα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και με την υποστήριξη του Αιγαιακού Ινστιτούτου για την Προϊστορία και τα τελευταία πέντε χρόνια Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας εργάζεται συστηματικά στο σημείο σε συνεργασία με το ΙΑΚΑ και την αρχαιολόγο κ. Τουρναβίτου.
Το τρίτο πενταετές πρόγραμμα ανασκαφών στο σημείο ολοκληρώνεται το 2020, με τους αρχαιολόγους να έχουν ένα μεγάλο και πλούσιο υλικό, το οποίο άμεσα θα δημοσιευτεί. Να σημειωθεί πως εργάζεται μία μεγάλη ομάδα επιστημόνων Ελλήνων και ξένων στα Πευκάκια, με στόχο να φέρει στην επιφάνεια ακόμη περισσότερους αρχαίους θησαυρούς.

Η Σκιάθος κομβικό σημείο μεταξύ Ευβοϊκού και Θερμαϊκού κόλπου
Από την πλευρά του ο κ. Αλέξανδρος Μαζαράκης Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Διευθυντής Εργαστηρίου Αρχαιολογίας Παν/μίου Θεσσαλίας μίλησε για τις ανασκαφές στη θέση Κεφάλα της Σκιάθου.
Εκεί, όπως τόνισε ο κ. Μαζαράκης, έχουν βρεθεί 6-7 τάφοι από τον 11ο έως και τον 5ο αιώνα π.Χ.. και το 2019 η αρχαιολογική ομάδα με τη μέθοδο των γεωφυσικών ερευνών, δηλαδή χωρίς ανασκαφή αλλά με εξελιγμένα όργανα, ερεύνησαν το υπέδαφος για να βρουν να όρια του νεκροταφείου και να σκάψουν στο μέλλον.
«Η θέση Κεφάλα, βοριοανατολικά του νησιού, είναι η παλαιότερη εγκατάσταση των ιστορικών χρόνων, δηλαδή της 1ης χιλιετίας στις Σποράδες. Είναι η παλιά πόλη της Σκιάθου, που οι κάτοικοί της σταδιακά μετακινήθηκαν στην σημερινή πόλη της Σκιάθου. Από τα μέχρι τώρα ευρήματα των ταφών του 11ου αιώνα, που είναι και οι παλαιότεροι,καταλαβαίνουμε ότι εκεί ζούσε μια αρκετά πλούσια κοινότητα. Βρέθηκε ένας πλούσιος τάφος με χρυσά κοσμήματα, χάλκινα και σιδερένια. Η Σκιάθος ήταν ένα πέρασμα από την Εύβοια προς τον Θερμαϊκό και ήταν ένα κομβικό σημείο στις θαλάσσιες μετακινήσεις που ήταν πολύ σημαντικές εκείνα τα χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Μαζαράκης για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.