Στη δημοσιότητα η μελέτη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου “Η Ορθοδοξία και οι “άλλοι” στην Ελλάδα του 2040″

Μετά την πραγματοποίηση των τεσσάρων στρογγυλών τραπεζών με θέμα “Η Ορθοδοξία και οι «άλλοι» στην Ελλάδα του 2040”, η Ομάδα Εργασίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με προεδρεύοντα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, δίνει στη δημοσιότητα τα πορίσματα της, σε φυσική και ψηφιακή μορφή. Οι στρογγυλές αυτές τράπεζες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελλάδα 2021 – 200 χρόνια μετά την Επανάσταση». Η παρουσίαση της Λευκής Βίβλου με τα συμπεράσματα των θεματικών ομάδων εργασίας πραγματοποιήθηκε ενώπιον των πολιτειακών και πολιτικών αρχών στην αίθουσα της Γερουσίας της Παλαιάς Βουλής, στις 18 Οκτωβρίου 2021.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια των στρογγυλών τραπεζών από πολλούς, για να μπορέσει η Εκκλησία να μιλήσει στον σύγχρονο άνθρωπο και να κηρύξει το Ευαγγέλιο στον κόσμο του σήμερα, είναι πλέον επείγουσα ανάγκη να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα του πλουραλισμού και ότι είναι δείγμα αναχρονισμού και φυγής από την ιστορία η προσκόλληση στο υπάρχον σχήμα και η επιδίωξη προνομιακού ρόλου.

Η Εκκλησία μπορεί και οφείλει να καταθέσει τη δική της πρόταση ζωής, δίχως να επικαλείται συνεχώς το παρελθόν και την προσφορά της στους αγώνες του έθνους. Γι’ αυτό και η υιοθέτηση ενός οικουμενικού εκκλησιαστικού λόγου, απαλλαγμένου από τις συνεχείς αναφορές στο έθνος και το κράτος και από τα σχήματα της κωνσταντίνειας περιόδου, δεν είναι απλώς ένα αίτημα αυθεντικότητας και πιστότητας προς την Ορθόδοξη παράδοση· είναι ταυτοχρόνως και μια απολύτως απαραίτητη και επείγουσα προϋπόθεση, προκειμένου να εισέλθει η Ορθόδοξη Εκκλησία στον σημερινό αιώνα και να μη βρίσκει βολικό καταφύγιο στην εξιδανίκευση του παρελθόντος.

 

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της μελέτης της Θεματικής Ομάδας Εργασίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου στο διαδίκτυο, εδώ

Μπορείτε να δείτε το βίντεο από την ομιλία του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου εδώ

Μπορείτε να δείτε τα βίντεο από τις τέσσερις στρογγυλές τράπεζες:

Αθήνα,https://www.youtube.com/watch?v=Q8jI2TfGQq0&list=PLLyQyTKJr6n7dr-hJgeDlWwvnrxEO0zea

 

Βόλος, https://www.youtube.com/watch?v=VvA5zbJSpBY&list=PLLyQyTKJr6n7dr-hJgeDlWwvnrxEO0zea&index=2

 

Θεσσαλονίκη, https://www.youtube.com/watch?v=Xc5DfNmHFxQ&list=PLLyQyTKJr6n7dr-hJgeDlWwvnrxEO0zea&index=3

 

Αλεξανδρούπολη,https://www.youtube.com/watch?v=5_oq0t_iuNo&list=PLLyQyTKJr6n7dr-hJgeDlWwvnrxEO0zea&index=4

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.