Στη Λετονία εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑ.Λ Νέας Ιωνίας

Στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus για την επιχειρηματικότητα και τις δημιουργικές ιδέες

Με τη μετακίνηση πέντε εκπαιδευτικών στο Daugavpils της Λετονίας, που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από τις 4 – 9 Νοεμβρίου 2019, ολοκληρώθηκε η πρώτη ροή του προγράμματος Erasmus+/KA2 του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας Μαγνησίας με τίτλο: ‘’CREDI / From Creative Idea to Creative Entrepreneurship” (Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την δημιουργική επιχειρηματικότητα). Στην αποστολή συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Καμπούρη Αγγελική, Κλένδρου Δήμητρα, Μαγκλάρα Ειρήνη, Παπαϊωάννου Κλειώ και Πλαβός Λευτέρης.
Κατά την επίσκεψή τους οι πέντε εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σχολείο-φορέα υποδοχής του προγράμματος ‘’Design and Art School Saules Skola’’ και να συνεργαστούν με τις αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών δύο ακόμα σχολείων, το “Scuola d’arte applicata Andrea Fantoni” της Ιταλίας και το “Valkeakosken Seudun Koulutuskuntayhtymä” της Φινλανδίας στο σεμινάριο “Building Entrepreneurial Skills in Vocational Schools”. Και τα τέσσερα συνεργαζόμενα σχολεία είναι επαγγελματικά με κατεύθυνση τις εφαρμοσμένες τέχνες. Όλοι οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον τρόπο οργάνωσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, να παρακολουθήσουν σειρά σεμιναρίων, βιωματικών εργαστηρίων και διαλέξεων, σχετικά με τις καλές επιχειρηματικές πρακτικές στον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών. Συζητήθηκαν ευρύτερα ζητήματα τα οποία αφορούν στη συνεργασία του τριπτύχου, σχολείου – κοινωνίας– επιχειρήσεων, καταλήγοντας στις σημαντικές «γέφυρες συνεργασίας» μεταξύ σχολείων, Πανεπιστημίων, επιχειρηματικού κόσμου και τοπικής κοινωνίας. Η απόκτηση επιχειρηματικών δεξιοτήτων στην Τεχνική Εκπαίδευση δείχνει πως σαφώς ενισχύει την μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων της. Οι νέοι επωφελούμενοι από την επιχειρηματική μάθηση αναπτύσσουν γνώσεις, βασικές δεξιότητες και νοοτροπία που τους βοηθάει να μετατρέπουν τις δημιουργικές τους ιδέες σε πράξη.

Οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών κρίνονται μοναδικές και φαίνεται ότι οι εμπειρίες αυτές θα λειτουργήσουν οπωσδήποτε ενισχυτικά και πολλαπλασιαστικά, στην προσπάθεια του 1ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, αλλά και της χώρας μας, να διευρύνουν τις στρατηγικές και απόψεις τους γύρω από την επαγγελματική ανάπτυξη των νέων σε όλη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.