Ένας στους τρεις δικηγόρους, χρωστάει παλιές ασφαλιστικές εισφορές

Στη θετική κατεύθυνση το ασφαλιστικό για τους δικηγόρους

Προς τη θετική κατεύθυνση είναι για τους δικηγόρους το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς μεγάλο μέρος των αιτημάτων των Δικηγορικών Συλλόγων έχουν γίνει δεκτά, όπως ανέφερε σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου για το ασφαλιστικό, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, προϊστάμενος του Τμήματος Μη Μισθωτών της Νομικής Υπηρεσίας ΕΦΚΑ και πρόεδρος Ένωσης Έμμισθων Δικηγόρων Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ομιλητή, το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό ήταν αναγκαιότητα μετά την έκδοση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσαν μεγάλο μέρος του νόμου Κατρούγκαλου.

Για τα αιτήματα του κλάδου που έχουν γίνει δεκτά, ο κ. Κουτσόλαμπρος τόνισε ότι υπάρχουν ασφαλιστικές κατηγορίες με ελεύθερη επιλογή των ασφαλισμένων, διατηρείται η εισφορά που στα γραμμάτια των δικηγόρων και θα υπάρχει ενιαίο ειδοποιητήριο ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ., στο οποίο θα συμψηφίζονται και τα γραμμάτια προείσπραξης. Επίσης παραμένουν στο ίδιο ύψος οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.
Ακόμη ανέφερε ότι ο νέος νόμος βελτιώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης συγκριτικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά από τα 40 έτη και πάνω δεν δίνει την αντίστοιχη αύξηση με αποτέλεσμα όσοι έχουν χρόνο ασφάλιση πάνω από 45 έτη να δουν μειώσεις στις συντάξεις τους…

Χιλιάδες ζητούν ρύθμιση
Αναφερόμενος στα αιτήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ο προϊστάμενος τμήματος της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΦΚΑ, δήλωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων θα δει αυξήσεις στις εισφορές. «Η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων που πληρώνουν 185 € στον ΕΦΚΑ σήμερα θα φτάσουν τα 220 €. Αυτή θα είναι η ελάχιστη εισφορά και θα υπάρχει αύξηση 35 ευρώ», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι πως η αύξηση των εισφορών δεν είναι ευχάριστη για τους δικηγόρους καθώς 13.300 δικηγόροι σε όλη τη χώρα έχουν αιτηθεί να υπαχθούν στη ρύθμιση ων 120 δόσεων.

«Το ένα τρίτο των δικηγόρων της χώρας χρωστάει παλιές ασφαλιστικές εισφορές. Το να μπαίνει επιπλέον αύξηση, ενώ έχουν να πληρώσουν επιπλέον και τα αναδρομικά του ΕΤΕΑΕΠ, θα δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία και αναστάτωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσόλαμπρο, οι οφειλόμενες εισφορές των δικηγόρων αφορούν τον ΕΦΚΑ 2017 και 2018.
«Το ποσό αυτό είναι συνήθως 4.000-5.000 € ενώ υπάρχουν και πολλοί δικηγόροι που χρωστούν οφειλές και προ του 2016», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δικηγόροι ζητούν να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο διετίας ή τριετίας όπου θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο με σήμερα οι εισφορές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.