Στην Εσθονία το 4ο ΓΕΛ Βόλου

Οι μαθητές παρουσίασαν το Βόλο στους Εσθονούς συμμαθητές τους μέσα από βίντεο

Από την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου μέχρι την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2019 μαθητές του 4ου Λυκείου Βόλου συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριές κ. Ανάγνου Παρασκευή και Χριστοδούλου Αικ. βρέθηκαν στην Εσθονία και συγκεκριμένα στην πόλη Ράκβερε μετέχοντας στις εργασίες του προγράμματος Erasmus + με τον τίτλο “Let me show you around” ( Άσε με να σου δείξω την περιοχή μου) που υλοποιείται σε συνεργασία με σχολεία από την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Εσθονία και τη Λετονία.
Η πρώτη ημέρα του προγράμματος ήταν αφιερωμένη στην ξενάγηση της πρωτεύουσας, το Tαλίν, με τα κτίρια τεχνοτροπίας Art-Nouveau, τα κάστρα και τους πύργους με την πανοραμική θέα της πόλης, το ιστορικό Μουσείο, και την περιήγηση στα γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης με τις καμάρες και τα παλιά κτίρια που αποπνέουν την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί όλων των χωρών διέμεναν στην πόλη Ράκβερε και είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν την γύρω περιοχή , επισκεπτόμενοι τα αξιοθέατα όπως το κάστρο της πόλης , ορθόδοξα μοναστήρια , φτάνοντας μέχρι την ιστορική Νάρβα, την τελευταία πόλη στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία και τη βόρεια Βαλτική στο χωριό Kasmu , γνωστό για την πλούσια ναυτική παράδοση και την ανάπτυξή του στο παρελθόν. Επίσης επισκέφτηκαν ιστορικές και μεγαλοπρεπείς επαύλεις μακρινών εποχών όπως οι Palmse, Sagadi and Vihula Manors οι οποίες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας και τώρα έχουν μετατραπεί σε μουσεία και πολυτελή ξενοδοχεία, με ποικίλες οργανωμένες δραστηριότητες στο ύπαιθρο .
Αρχικά, οι μαθητές επισκέφτηκαν το Δημαρχείο της πόλης όπου ενημερώθηκαν από τον Αντιδήμαρχο για το Πανευρωπαικό Δίκτυο Πόλεων και το Σύμφωνο των Δημάρχων για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια στο οποίο μετέχει η πόλη του Ράκβερε και όλες τις περιβαλλοντικές δράσεις που γίνονται από το Δήμο προς την κατεύθυνση αυτή, όπως η εκμετάλλευση της γεωθερμίας και η βελτίωση των κτιρίων για τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση.
Στη συνέχεια, επισκεπτόμενοι το σχολείο οι καθηγητές και οι μαθητές θαύμασαν τις υποδομές, την καθαριότητα, τα εργαστήρια τεχνών και τους εσωτερικούς χώρους άθλησης, αφού ο βαρύς χειμώνας κυριαρχεί για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές παρουσίασαν την μέχρι τότε δουλειά και έρευνα που είχαν πραγματοποιήσει και βίντεο για την πόλη μας που ετοίμασαν οι ίδιοι και ενημερώθηκαν ταυτόχρονα και για την συνέχεια του προγράμματος από τις υπόλοιπες χώρες. Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος για την έρευνα και την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας πραγματοποιήθηκαν πολλές επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις με πρότυπες τεχνικές παραγωγής όπως κτηνοτροφικές μονάδες μέχρι Art Studio όπου αξιοποιούν το μαλλί για να παράγουν έργα τέχνης με την τεχνική Felting, .
Με τις επισκέψεις στην εξοχή της Lääne-Viru και στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας οι μαθητές γνώρισαν την άλλη όψη της Εσθονίας με τα παρθένα δάση απαράμιλλης ομορφιάς που μαρτυρούν τον σεβασμό προς την φύση όπου κρύβονται πρότυπες μονάδες παραγωγής ενέργειας και μεταποίησης ξύλου . Η επιχειρηματικότητα , η μηχανοργάνωση και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την ανάπτυξη της χώρας, παντρεύοντας την παράδοση με το καινούριο τεκμηριώνοντας απόλυτα το χαρακτηρισμό της χώρας ως e-Estonia. Μέσα από όλες τις επισκέψεις στις επιχειρήσεις και όλες τις ομιλίες και παρεμβάσεις των φιλοξενούμενων ομιλητών , οι μαθητές αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τις οποίες και χρησιμοποίησαν στα project που έκαναν με μεικτές ομάδες όλων των χωρών, μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας και τις φιλίας που έχει αναπτυχτεί ανάμεσα στις χώρες .Η επόμενη συνάντηση μαθητών και καθηγητών των παραπάνω χωρών θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο με οικοδεσπότη το 4ο ΓΕΛ Βόλου στα τέλη Απριλίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.