Στην Κωνσταντινούπολη με πρόγραμμα Erasmus μαθητές και καθηγητές του 6ου Γυμνασίου Βόλου

Στην Κωνσταντινούπολη ταξίδεψαν επτά μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί του 6ου Γυμνασίου Βόλου, από τις 3 έως τις 9 Μαρτίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus με τίτλο Growing up Green -Μεγαλώνοντας το πράσινο.

 

Η πρώτη ημέρα της κινητικότητάς τους ξεκίνησε με μια θερμή υποδοχή από τον Διευθυντή του συνεργαζόμενου σχολείου στην Κωνσταντινούπολη. Οι μαθητές του σχολείου «Sehit Pilot Muzaffer Erdόnmez Ortakulu», ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και ακολούθησε η προσφορά των δώρων της αποστολής , κυρίως παραδοσιακών προϊόντων από την Ελλάδα.

Η ξενάγηση στους χώρους του σχολείου ήταν  ιδιαίτερα εντυπωσιακή  και στη συνέχεια η συμμετοχή όλων σε παραδοσιακούς χορούς στον προαύλιο χώρο της σχολικής μονάδας σκόρπισε μεγάλη χαρά, καθώς η μουσική ένωσε τις ομάδες μαθητών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ρουμανίας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Εκμεταλλευόμενοι την ηλιόλουστη μέρα, η αποστολή  εξερεύνησε  την γύρω περιοχή και επισκέφθηκε τον ιερό ναό του Αγίου Στεφάνου, καθώς

και το ελληνικό σχολείο της περιοχής που λειτουργούσε από το 1905 έως το 2006. Απόλαυση προσέφεραν τα  παραδοσιακά εδέσματα και γλυκίσματα,  η βόλτα στο καταπράσινο πάρκο που βρίσκεται παραθαλάσσια και στον κατάμεστο από κόσμο πεζόδρομο της περιοχής καθώς και στην πλατεία Ταξίμ.

Η  επίσκεψη στο εργοστάσιο ανακύκλωσης απορριμμάτων της Κωνσταντινούπολης, όπου παρουσιάστηκε η  διαδικασία από τη συγκέντρωσή των απορριμμάτων ανακύκλωσης έως το τέλος και την παραγωγή ενέργειας από αυτά άφησε άναυδους μαθητές και καθηγητές.

Ακολούθησε διασκεδαστικό και δημιουργικό εργαστήρι με ανακυκλώσιμα υλικά.

Οι ομάδες έφτιαξαν μολυβοθήκες και κρεμαστές ταΐστρες για τα πουλιά που τοποθετήθηκαν στα δέντρα της αυλής του σχολείου.

Σαν έπαινος ακολούθησε  επίσκεψη στο Ενυδρείο της περιοχής. Τις εντυπώσεις έκλεψαν ο τεράστιος λευκός καρχαρίας, τα πιράνχας και οι πιγκουίνοι.

Οι μαθητές  φιλοξενήθηκαν για ένα απόγευμα  σε οικογένειες ώστε να βιώσουν και την φιλοξενία σε οικογενειακό επίπεδο. Απολαυστικό το παραδοσιακό δείπνο που τους προσφέρθηκε και ιδιαίτερα ευχάριστη η συνύπαρξη τους. Όλοι οι μαθητές γύρισαν στο ξενοδοχείο κατενθουσιασμένοι και χαρούμενοι από την φιλοξενία.

Επιπλέον ,η επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου ήταν όμορφη εμπειρία για τους μαθητές αλλά και για τους καθηγητές.  Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου μίλησαν στην ελληνική ομάδα για την Αειφορία και την Αειφόρο ανάπτυξη και τα 9R και η  παρουσίαση επικεντρώθηκε γύρω από την Κυκλική Οικονομία.

Αφού αναλύθηκαν με κάθε λεπτομέρεια οι όροι των 9R για την Κυκλική Οικονομία και παρουσιάστηκαν παράδειγμα από την καθημερινότητα, τα παιδιά δούλεψαν σε μεικτές ομάδες και παρουσίασαν τα αποτελέσματα, αφήνοντας ένα χρήσιμο προβληματισμό για το πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις επόμενες γενιές και να αποκτήσουμε μια οικολογική συνείδηση.

Στη συνέχεια η ομάδα επισκέφθηκε τον Περιφερειακό Διευθυντή εκπαίδευσης της Πόλης και συζητήθηκαν εκπαιδευτικά θέματα και η υλοποίηση των προγραμμάτων Εrasmus  που αφορούν τις συμμετέχουσες Χώρες .

Η βραδιά έκλεισε  με γιορτή barbeque στο σχολείο με παραδοσιακές λιχουδιές και χορό καθώς και με την απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής στο πρόγραμμα Growing up Green.

Η  επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά, στο μπλε τζαμί,  η κρουαζιέρα στο Βόσπορο, η βόλτα στην αγορά, η επίσκεψη στο Πατριαρχείο αποτέλεσαν μέρος της ανάπαυλας του προγράμματος.

Στο ταξίδι συμμετείχαν τρεις καθηγήτριες οι κ.κ. Τάσιου Καλλιόπη, μαθηματικός, Κούκιου Δήμητρα, γερμανικών και η Διευθύντρια κ. Νίκη Χατζηκυριάκου, φυσικός και επτά μαθητές:

  1. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ –ΜΑΡΙΟΣ ΡΕΠΑΝΑΣ ( Β ΤΑΞΗ )
  2. ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΒΕΛΟΣ ( Β ΤΑΞΗ )
  3. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ( Γ ΤΑΞΗ )
  4. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ( Γ ΤΑΞΗ )
  5. ΜΟΥΣΛΛΙ ΕΜΙΛΙΟ ( Γ ΤΑΞΗ )
  6. ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΟΥΚΗ ( Γ ΤΑΞΗ )
  7. ΡΕΓΓΙΝΑ ΚΙΟΣΙ ( Γ ΤΑΞΗ )

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.