Στην Μακρινίτσα ο Βασίλης Μεταξάς- «Το μέγεθος των καταστροφών οφείλεται στις εγκληματικές ελλείψεις αντιπλημμυρικών έργων»

Περιοδεία στη Μακρινίτσα πραγματοποίησε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Μακρινίτσας, Αλέκου Καλογριά. Επισκέφτηκε τις κατεστραμμένες περιοχές από τις πλημμύρες και μίλησε με κατοίκους και επαγγελματίες. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «Από τις συζητήσεις που έγιναν αναδείχτηκε η βασική διαπίστωση που κυριαρχεί σε όλη τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία: Πως το μέγεθος των καταστροφών οφείλεται στις εγκληματικές ελλείψεις στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και την ανυπαρξία στοιχειωδών παρεμβάσεων, που είχαν καταγγελθεί από τους κατοίκους της περιοχής και τους συλλόγους τους.

Βγήκε με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια η επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους σε όλες τις βαθμίδες του (δήμος, περιφέρεια, κυβέρνηση) με βάση και τον πολυκερματισμό των αρμοδιοτήτων. Κοινή πρακτική όλων και ανεξάρτητα από το αν στο τιμόνι της διακυβέρνησης ή στη διοίκηση σε δήμο και περιφέρεια ήταν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η απόρριψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων αφού αυτά δεν θεωρούνται επιλέξιμα με βάση τη στρατηγική του κόστους – οφέλους, όπου κόστος λογαριάζεται η προστασία της ζωής και περιουσίας του λαού και όφελος η δημοσιονομική πειθαρχία για να στηρίζεται η καπιταλιστική οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως καταγγέλθηκε, το παράδειγμα της απόρριψης κατασκευής των λιμενοδεξαμενών στη Μακρινίτσα, υπόθεση που πηγαίνει πίσω στο 2007 και αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και διοικήσεων.

«Το ΚΚΕ σας καλεί σε συμπόρευση και αγώνα για τη διεκδίκηση όλων των μέτρων στήριξης του εισοδήματός σας και άμεσης αποκατάστασης όλων των ζημιών στις υποδομές της περιοχής», τόνισε ο Β. Μεταξάς στη συζήτηση με τους επαγγελματίες της Μακρινίτσας. «Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος μετά τις καταστροφές κινούνται πάνω στις ίδιες ράγες της στρατηγικής που είχαν και πριν: την ιεράρχηση των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά νέα φοροεπέλαση προς τους επαγγελματίες. Την ίδια στιγμή οι λεγόμενες «ευκαιρίες για τη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες» όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεν είναι τίποτε άλλο από ευκαιρία για συνέχιση με ακόμα μεγαλύτερη ένταση της προηγούμενης επίθεσης απέναντι στις λαϊκές οικογένειες της περιοχής, ιδιαίτερα στους αγρότες», συνέχισε. «Μονόδρομος, η οργάνωση και η πάλη, σε κάθε περιοχή και συντονισμένα. Το ΚΚΕ θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτόν τον δρόμο», κατέληξε.

Μετά την περιοδεία, το ΚΚΕ προχώρησε στην κατάθεση ερώτησης για τις καταστροφές στη Μακρινίτσα. Το κείμενο έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης που αφορούν τη Δημοτική Κοινότητα Μακρινίτσας του Δήμου Βόλου

Οι πλημμύρες που έπληξαν τη Μαγνησία τους προηγούμενους μήνες και οι τεράστιες καταστροφές σε οικίες, επιχειρήσεις, υποδομές στην ιστορική κοινότητα της Μακρινίτσας έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι και οι φορείς τους το μέγεθος των καταστροφών έχει άμεση σχέση με την απουσία των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, καθώς και την διαχρονική άρνηση όλων των κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών να προχωρήσουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έθεταν με υπομνήματα και διεκδικούσαν οι κάτοικοι.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οικισμοί που βρίσκονται αποκομμένοι από την υπόλοιπη περιοχή και για την πλήρη αποκατάσταση της πρόσβασης σε κεντρικά σημεία της Μακρινίτσας χρειάζονται επείγουσες παρεμβάσεις, ενώ επίσης επείγουσες είναι οι ανάγκες παρεμβάσεων για την αποτροπή περαιτέρω καταστροφών σε περίπτωση βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης.
Πιο συγκεκριμένα:
– Έχει καταστραφεί η γέφυρα στην περιοχή Λουζίνικο και έχει κοπεί η οδικός άξονας προς τον παρακείμενο οικισμό.
– Απαιτείται η κατασκευή λιμνοδεξαμενής στη θέση Γόστιλα-Γκορτζά, ώστε να συγκεντρώνονται τα νερά σε περίπτωση βροχόπτωσης, έργο που έχει κριθεί «μη επιλέξιμο» στη λογική του κόστους – οφέλους, αλλά απαραίτητου για να μην ξαναπλημυρίσει η περιοχή.
– Απαιτείται να γίνει το έργο ένωσης του ποταμού «Βαθύρεμα» από τη θέση «Μαδέρη» μέχρι και την τάφρο που υπάρχει στο γήπεδο του Σαρακηνού. Έργο που επίσης δεν έχει κατασκευαστεί εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα στις πρόσφατες πλημμύρες να καταστραφεί ένα μεγάλο τμήμα της Ν. Ιωνίας, αλλά και να φρακάρει το συγκεκριμένο ποτάμι με αποτέλεσμα να καταστραφούν και άλλες περιοχές βορειότερα.
– Άμεση επισκευή χρειάζεται και ο οδικός άξονας Βόλου – Μακρινίτσας από την μεριά της Κουκουράβας, που έχει εκτεταμένες καταστροφές, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχει απορροή υδάτων προς τον δρόμο, με σοβαρούς κίνδυνους την επόμενη περίοδο που θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας.
– Παρεμβάσεις επίσης χρειάζεται να γίνουν στον κεντρικό δρόμο προς τη Μακρινίτσα ώστε να ενισχυθεί η ήδη αποκατεστημένη πρόσβαση με πούλμαν, ενόψει ιδίως των χειμερινών διακοπών.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τα παραπάνω.
Οι Βουλευτές
Μεταξάς Βασίλης
Μαρίνος Γιώργος
Λαμπρούλης Γιώργος
Έξαρχος Νίκος».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.