Στο αρχείο προκαταρτική για συνοπτικούς διαγωνισμούς του ΟΛΒ την περίοδο 2016-2019

Με διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, η οποία εγκρίθηκε και  από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, αρχειοθετήθηκε κατά το άρθρο 43 παρ. 4 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η προκαταρκτική δικογραφία, που αφορούσε στο ζήτημα της διενέργειας αλλεπάλληλων συνοπτικών διαγωνισμών από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2016  έως Ιούλιο 2019 και είχαν αντικείμενο την ανάδειξη αναδόχου παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων φορτίων πλοίων.

Η συγκεκριμένη προκαταρκτική δικογραφία, προκλήθηκε μετά από δύο μηνύσεις του διοικητή της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, οι οποίες υπονοούσαν ότι με την επιλογή αλλεπάλληλων συνοπτικών διαγωνισμών και όχι ενός ενιαίου ανοιχτού διαγωνισμού, επήλθε οικονομική ζημία στον ΟΛΒ, λόγω μη εξασφάλισης μεγαλύτερων προσφορών εκ μέρους του αναδόχου.

Από την επεξεργασία της σχετικής δικογραφίας, εκ μέρους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, προέκυψε ότι:

  • Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ήταν δυνατή η διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 105 του Ν. 4504/17 (που προβλέπει προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος με σκοπό στην κατάρτιση όχι αναδόχου, αλλά καταλόγου πολλαπλών παρόχων παροχής των σχετικών υπηρεσιών), καθώς η αρμόδια για την εξειδίκευση του σχετικού πλαισίου Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων δεν εξέδωσε τις απαιτούμενες πρότυπες προσκλήσεις στις συμβάσεις, γεγονός που καθιστούσε πρακτικά αδύνατη την τήρηση της σχετικής διαδικασίας.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι Διοικήσεις της ΟΛΒ Α.Ε. (με διευθύνοντες συμβούλους τον Θρασύβουλο Σταυριδόπουλο και τον Γιώργο Τοζίδη), με διαδοχικές επιστολές τους προς τις εποπτεύουσες αρχές (υπουργείο Ναυτιλίας, Γ.Γ. Λιμένος και Λιμενικής Πολιτικής, Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων), ζήτησαν διευκρινήσεις για την αντιμετώπιση των πρακτικών ζητημάτων που ανέκυπταν από την αδυναμία εφαρμογής της διαδικασίας του άρ. 105 του Ν. 4504/17, χωρίς ωστόσο να λάβουν σχετικές απαντήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες απαιτήσεις διαχείρισης των αποβλήτων των πλοίων, κατόπιν και σχετικής εισήγησης του νομικού της συμβούλου, επέλεξε τη διενέργεια διαδοχικών συνοπτικών διαγωνισμών, στους οποίους όμως μόνο ένας υποψήφιος ανάδοχος εκδήλωνε ενδιαφέρον συμμετοχής.

 

  • Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή σε αυτή τη διαδικασία, σε συνιστούσε απευθείας ανάθεση, αλλά διαγωνιστική διαδικασία, ενώ δεν ανέκυψε ζήτημα πρόκλησης οικονομικής ζημιάς, στα συμφέροντα της ΟΛΒ Α.Ε., καθώς ο συγκεκριμένος ανάδοχος σταθερά έδινε παραπάνω ποσοστό ακόμα και στην προηγούμενη (πριν τους συνοπτικούς διαγωνισμούς) περίοδο, που αναλάμβανε την παροχή της υπηρεσίας, στο πλαίσιο ανοιχτών διαγωνιστικών διαδικασιών.

 

  • Τέλος, εκτιμήθηκε ότι η επιλογή της συγκεκριμένης διαδικασίας έγινε για επιτακτικούς λόγους άμεσης προστασίας της δημόσιας υγείας αι του θαλάσσιου περιβάλλοντος, χωρίς να τεκμηριώνεται οποιοδήποτε επιλήψιμο κίνητρο των Διοικήσεων της ΟΛΒ Α.Ε. για τη σχετική επιλογή.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.