Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Εφραίμ και ο Μπέος τον ανακηρύσσει επίτιμο δημότη Βόλου!

Με απόφαση που θα λάβει στην αυριανή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται από τις 2 Μαρτίου του 2015 ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου πατέρας Εφραίμ. Η περίφημη υπόθεση του Βατοπαιδίου, εδώ και 16 μήνες συνεχίζει να απασχολεί το δικαστήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου καλείται να αποφασίσει ύστερα από εισήγηση του δημαρχέυοντος κ. Θεοδώρου, δηλαδή του Αχιλλέα Μπέου, να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη Βόλου!!!

Η υπόθεση του Βατοπεδίου βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς ξανάνοιξε τον φάκελο των χρυσοφόρων αγοραπωλησιών της Μονής Βατοπεδίου, παραγγέλλοντας έρευνα προς πάσα κατεύθυνση. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός χαρακτήρισε τους τίτλους της Μονής άκυρους και ανίσχυρους, ενώ αναφερόμενος στους υπουργούς που συνυπέγραψαν τις ανταλλαγές, υποστήριξε πως παραπλανήθηκαν.

Ένα μήνα αργότερα η έρευνα των εισαγγελέων Ελένης Σωτηροπούλου και Ηλία Κολιούση «σκόνταψε» σε ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών και ζήτησε η δικογραφία να διαβιβαστεί στη Βουλή. Ωστόσο, πήραν εντολή από τους ανωτέρους τους να συνεχίσουν και μετά από πολυήμερες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις οι δυο εισαγγελικοί λειτουργοί, οι οποίοι επέμεναν στις θέσεις τους, παραιτήθηκαν από το εισαγγελικό σώμα. Τον Μάιο του 2009 ασκήθηκε ποινική δίωξη για σωρεία κακουργηματικών πράξεων και μεταξύ των 30 εμπλεκομένων στην υπόθεση είναι ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, στελέχη υπουργείων, μέλη της ΚΕΔ, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η σύζυγος του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνη Πελέκη.

Τον Ιανουάριο του 2011, μετά από δύο Εξεταστικές Επιτροπές και μία Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή, το Ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο αποφαίνεται πως κάθε ενδεχόμενο ποινικό αδίκημα για τους 3 πρώην υπουργούς Μπασιάκο, Κοντό και Δούκα έχει παραγραφεί. Παραμονές Χριστουγέννων του 2011 αποφασίζεται η προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ. Μετά από έρευνες 5 ετών, τον Οκτώβριο του 2013, με το 2000/2013 βούλευμα, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών παραπέμπει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 14 από τους συνολικά 32 κατηγορουμένους, οι οποίοι κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν αδικήματα για ηθική και φυσική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία, ψευδείς βεβαιώσεις και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σχετικά με τις ανταλλαγές ακινήτων και συγκεκριμένα της λίμνης Βιστονίδας και παρόχθιων εκτάσεων με άλλα ακίνητα – φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με το βούλευμα, οι ενέργειες και οι πράξεις των 14 έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών άσκησε αναίρεση ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Μποροδήμος, υποστηρίζοντας ότι το βούλευμα έχει αντιφάσεις, ελλείψεις και λογικά σφάλματα. Της αναίρεσης του κ. Μποροδήμου είχε προηγηθεί σχετική αίτηση του ηγούμενου Εφραίμ, του μοναχού Αρσένιου και του δικηγορικού γραφείου του Δημήτρη Πελέκη. Τελικά, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με το υπ΄ αριθμ. 1221/2014 αμετάκλητο βούλευμα, απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Μποροδήμος κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών και έτσι αναβίωσε το 2000/2013 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τα 14 εμπλεκόμενα άτομα.
Η δίκη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015. Δεκαέξι μήνες μετά η δίκη είναι σε εξέλιξη…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.