Συνάντηση με τη βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κ. Μαρία Αθανασίου είχαν στη Βουλή οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Δικτύου Κέντρων Πρόληψης «ΔΙΚΕΠΡΕ» και συγκεκριμένα ο πρόεδρος κ. Στέφανος Τζιμογιάννης και ο Αντιπρόεδρος κ Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τα κέντρα πρόληψης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι του κέντρου αναφέρθηκαν στον ρόλο των κέντρων πρόληψης για πάνω από δύο δεκαετίες και στον ρόλο των τοπικών φορέων στην πρόληψη των εξαρτήσεων.
Υποστήριξαν ότι το έργο των Κέντρων πρόληψης είναι ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο και αξιολογημένο καθώς υλοποιούν ολιστικά προγράμματα πρόληψης που ξεκινούν από την μικρή ηλικία για την πρόληψη κάθε μορφής εξάρτησης λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες του πληθυσμού και στοχεύοντας μέσα από πολυεπίπεδες δράσεις στην ενδυνάμωση της προσωπικότητας και στην ενίσχυση των ψυχοκοινωνικών παραγόντων. Για δύο δεκαετίες αποτελούν τον βασικό πυλώνα της πρόληψης στη χώρα μας, έχουν πάγια και σταθερή χρηματοδότηση στη λειτουργία τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπου με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, σε κάθε δήμο, παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υγείας και καθολικής πρόληψης σε συνεργασία με τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τοπικούς φορείς και συλλόγους, με πολλούς ωφελούμενους έως σήμερα.
Με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2024 με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» απειλείται, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΔΙΚΕΠΡΕ, η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης καθώς δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους ως εγκεκριμένοι φορείς υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης, με πάγια και τακτική χρηματοδότησή τους και σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα όπως ισχύει έως το τέλος του 2027. Μετέφεραν δε, πως έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στα Κέντρα Πρόληψης αφού οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν το εργασιακό τους μέλλον, επομένως δεν έχουν κίνητρο να εργαστούν με το ίδιο πάθος που εργαζόντουσαν έως σήμερα.
Η κ Αθανασίου, σύμφωνα με το ΔΙΚΕΠΡΕ, γνώριζε το θέμα και συμφώνησε ότι το πρόβλημα των κέντρων μπορεί να λυθεί με σωστές παρεμβάσεις στο τρόπο λειτουργίας και με έναν ενιαίο εσωτερικό κανονισμό. Η βουλευτής υποσχέθηκε να σταθεί δίπλα στις δράσεις και πρωτοβουλίες του ΔΙΚΕΠΡΕ και να μεταφέρει στη βουλή προτάσεις για τη διατήρηση της υφιστάμενης λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης.
Στο επίκεντρο το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.































