Στο «κόκκινο» ξανά τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα – Οσμή «καμένου» σε όλο τον Βόλο

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Τι δείχνει η πλατφόρμα GreenYourAir

Έντονα είναι τα παράπονα των Βολιωτών τις τελευταίες ημέρες και ιδιαιτέρως τις νυχτερινές ώρες για την ατμόσφαιρα στην πόλη, κάνοντας λόγο ότι επικρατεί οσμή «καμένου». Πολλοί δεν τολμούν να ανοίξουν τα παράθυρά τους καθώς η αίσθηση είναι σαν να υπάρχει φωτιά και καπνός έξω από τα σπίτια τους.
Τα παράπονα όμως των κατοίκων φαίνεται πως έχουν βάση, μιας και σύμφωνα με την πλατφόρμα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5 στην ατμόσφαιρα της πόλης, βρίσκονται στο «κόκκινο».
Από το μεσημέρι της Τρίτης έως και σήμερα το πρωί τα ΡΜ 2,5 έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι τα 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, μιας και καθ’ όλη τη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας ξεπέρασαν τα 70 μικρογραμμάρια. Σήμερα δε από νωρίς το πρωί η ατμόσφαιρα είναι το ίδιο «βαριά» με τα ΡΜ 2.5 να βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Όπως σημειώνεται στην πλατφόρμα η ποιότητα της ατμόσφαιρας αυτή τη στιγμή στον Βόλο χαρακτηρίζεται κακή, ενώ κακός ήταν και ο μέσος όρος του τελευταίου 24ωρου με 44.26 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Κακή όμως είναι και η ατμόσφαιρα στην Α Βιομηχανική περιοχή με τα μικροσωματίδια να είναι σταθερά πάνω από τα 30 μικρογραμμάτια ανά κυβικό μέτρο αέρα από χθες το μεσημέρι έως και σήμερα το πρωί.

Η δραστηριότητα των βιομηχανιών δίπλα από την πόλη, τα τζάκια, οι καυστήρες αλλά και το κυκλοφοριακό δημιουργούν ένα έντονο κοκτέιλ, με όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, να μην μπορούν ούτε να κυκλοφορήσουν.
Δ. Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.