Στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Κωνσταντίνου τα εργαστήρια της ρομποτικής ομάδας TALOS

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, ο φορέας πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και η ομάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής TALOS προτείνουν δράσεις και εκδηλώσεις που αφορούν σε ζητήματα που απευθύνονται στη νεολαία.

Τη νέα συνεργασία εγκαινίασε και επίσημα την Παρασκευή 25 Απριλίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιος. Συγκεκριμένα τελέστηκε αγιασμός που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας του Αγίου Κωνσταντίνου που φιλοξενεί πλέον τα σχετικά εργαστήρια. Οι δράσεις STEAM και Ρομποτικής με παιδιά διαφόρων ηλικιών αποτελούν πλέον αναπόσπαστη προέκταση των δραστηριοτήτων του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ.  «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Η ένταξη της ομάδας TALOS στον φορέα αποτελεί περίτρανη εκδήλωση της πρόθεσης ανοίγματος στη  νεολαία με καινοτόμες δράσεις σε πεδία αιχμής που απασχολούν και θα απασχολήσουν ποικιλοτρόπως ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας.

Στα μέχρι σήμερα 9 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας της ομάδας TALOS έχουν υλοποιηθεί ποικίλες επιτυχημένες δράσεις με σκοπό τη διάχυση της STEAM λογικής και πρακτικής σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 5-17 ετών. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων εντάσσεται και η αγωνιστική ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής “talodia” η οποία συμμετέχει ανελλιπώς εδώ και 7 χρόνια στο διαγωνισμό FIRST® LEGO®  League(FLL), αποτελείται από 8 μαθητές-τριες Δημοτικού-Γυμνασίου και 3 ενήλικες μέντορες. Την φετινή χρονιά και συγκεκριμένα  κατά το διάστημα  5  έως 10 Ιουνίου 2024 θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

Το έργο και τα μέλη της αγωνιστικής  ομάδας γνώρισε από κοντά παρουσία γονέων ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για αρκετή ώρα με τα παιδιά, να θαυμάσει τις ρομποτικές κατασκευές και τους διάφορους έξυπνους αυτοματισμούς, να ενημερωθεί για ζητήματα ρομποτικής και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση αλλά και για το επικείμενο ταξίδι της ομάδας για το οποίο ευχήθηκε κάθε επιτυχία καθώς, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Σας καλωσορίζουμε στον φορέα πολιτισμού της Μητρόπολής μας και σας υποσχόμαστε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις δραστηριότητές σας. Η ρομποτική τεχνολογία εξελίσσεται με αυξανόμενο ρυθμό τις τελευταίες δεκαετίες, έχοντας πυροδοτήσει διάφορες συζητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα των ρομπότ να αντικαταστήσουν τελικά τους ανθρώπους σε πολλούς εργασιακούς τομείς. Όμως να γνωρίζεται ότι η ανθρώπινη επικοινωνία δεν μπορεί να υποκατασταθεί, όσο κι αν εξελίσσεται η τεχνολογία. Η πνευματικότητά μας πάντοτε θα υπερισχύει και δεν μπορεί να αφανιστεί ούτε και να  υποτιμηθεί. Ο Θεός μας έδωσε το πνεύμα και αυτό είναι ο δημιουργός των ρομπότ. Ακούστε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Στη βεράντα ενός ξενοδοχείου μετά από μια μέρα γεμάτη εξορμήσεις, όταν θα χαλαρώνουν οι επισκέπτες θα επιζητούν πάντα ένα θερμό καλωσόρισμα και μια ενδιαφέρουσα ιστορία του προορισμού, από τα χείλη των υπαλλήλων οι οποίοι νοιάζονται για την πραγματική διάσταση της φιλοξενίας και όχι την υποδοχή από ένα άψυχο ρομπότ».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.