Στο συλλαλητήριο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου ΓΕΛ Βόλου

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου ΓΕΛ Βόλου με ανακοίνωσή του, στηρίζει την κινητοποίηση των νέων κατά της καύσης σκουπιδιών και εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης, στην οποία αναφέρεται, ότι «Η Πρωτοβουλία Νέων κατά της καύσης σκουπιδιών καλεί σε εκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την Παρασκευή 23/10, 11.30πμ στην πλ. Ελευθερίας (Βόλος).
Είναι γνωστό ότι οι πολίτες του Βόλου αγωνίζονται σχεδόν τρία χρόνια να μην επιτραπεί η καύση σκουπιδιών (RDF-SRF) από την τσιμεντοβιομηχαία της Lafarge ενώ πρόσφατα το νέο σχέδιο διαχείρισης απορριμάτων επεκτείνει την καύση σκουπιδιών σε όλη τη χώρα. Μέσα στο καλοκαίρι με διαδικασίες express επιχειρήθηκε η πειραματική (!) καύση άλλων υλικών (CLO) από την Lafarge που μόνο η γενική κατακραυγή εμπόδισε.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής και περιφερειακής αρχής ότι ο Βόλος δεν έχει αέρια ρύπανση (αφορά μικροσωματίδια και όχι τα προϊόντα της καύσης σκουπιδιών), μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (GreenYourAir, χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE) που πρόσφατα παρουσιάστηκε στο συνέδριο “ Ημέρες Πνευμονολογίας” αποκαλύπτει τις επιπτώσεις της αέριας ρύπανσης σε παιδιατρικά και καρδιολογικά περιστατικά κατά τις ημέρες υπέρβασης των αέριων ρύπων. Οι υπερβάσεις είναι δραματικές. Εφημερίδα έχει χαρακτηριστικό τίτλο “Βόλος, μεγάλος ασθενής λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης” (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ, 18/10/20.) Συγκεκριμένες βιομηχανίες αλλά και άλλοι παράγοντες ενέχονται για της ατμοσφαιρική ρύπανση σε μια πόλη που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και κάτω από το βουνό των Κενταύρων.

Ως γονείς δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε την κινητοποίηση της νέας γενιάς και να καλέσουμε όσους γονείς μπορούν, να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο μαζί με τα παιδιά μας εφόσον έχουν λάβει απόφαση να συμμετάσχουν σε αυτό.
Το σχολείο δεν είναι vacuum. Ήδη η σχολική κοινότητα, όπως και όλη η κοινωνία, βρίσκεται υπό τη επήρεια της πανδημίας του κωρονοϊού και αρκετά σχολεία, τάξεις και τμήματα ανά την χώρα κλείνουν εξαιτίας κρουσμάτων και της μη εφαρμογής των οδηγιών του ΕΟΔΥ για μικρότερα τμήματα , αποστάσεις, επαρκή καθαριότητα κλπ. Το υπουργείο Παιδείας έχει ασφαλώς την πρώτη ευθύνη για την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε αυτές τις συνθήκες.
Καλούμε το εκπαιδευτικό προσωπικό να εκλάβει τις παρούσες κινητοποιήσεις της νεολαίας ως ευκαιρία για μάθηση και όχι ως παρεκτροπή του εκπαιδευτικού προγράμματος. Να δώσουμε στα παιδιά μας να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να γράφεις ένα κείμενο με αιτήματα, πόσο σημαντικά είναι τα νέα ελληνικά, τα μαθηματικά, η φυσική, η χημεία αλλά και τα υπόλοιπα μαθήματα στην πραγματική ζωή. Τι σημαίνει να συζητάς, να αποφασίζεις και να υλοποιείς δημοκρατικά τις αποφάσεις των εκλεγμένων οργάνων, τι διεκδικείς και πως επιλέγεις τις μεθόδους επίτευξης τους.
Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα την απεργία-αποχή που έχει κηρύξει από 7/10/2020 η ΑΔΕΔΥ κατόπιν πρόσκλησης της ΟΛΜΕ για την υποχρεωτική τηλεργασία στα υπό κατάληψη σχολεία και τη καταχώρηση απουσιών ενώ δεν διασφαλίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και επιχειρείται ο διαχωρισμός της μαθητικής κοινότητας σε καταληψίες και μη, γεγονός που αντίκειται στη εκπαιδευτική διαδικασία εν γένει.
Η φετινή χρονιά παραμένει δύσκολη. Να σκύψουμε στους προβληματισμούς της νέας γενιάς, να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες της και τα προβλήματά της. Έτσι κι αλλιώς τα παιδιά μας είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Θα τα εμποδίσουμε να ζήσουν;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.